News

Video. Alertă în Italia: au erupt vulcanii Etna și Stromboli. Un important aeroport a fost închis

Este alertă în Italia, acolo unde s-a emis alertă roșie, după ce vulcanii Etna și Stromboli au erupt. Un important aeroport a fost închis.
05.07.2024 | 11:59
Video Alerta in Italia au erupt vulcanii Etna si Stromboli Un important aeroport a fost inchis
Vulcanii Etna și Stromboli au erupt în același timp. Un important aeroport a fost închis în Italia. Sursa foto: X / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aproape în același timp, în zona Siciliei din Italia, doi vulcani, Etna și Stromboli, au erupt. Dată fiind această situație gravă, s-a emis o alertă roșie, iar aeroportul din Catania a fost închis temporar.

Vulcanii Etna și Stromboli au erupt în același timp. Un important aeroport a fost închis în Italia

În urmă cu mai bine de trei ani, pe 19 mai 2021, vulcanii italieni Stromboli și Etna au erupt la distanță de câteva ore, potrivit institutului italian de vulcanologie INGV.

ADVERTISEMENT

Etna, situată în nord-estul Siciliei, a erupt chiar după ora 07.00, dimineața. Apoi, o explozie puternică a avut loc pe insula Eoliană din apropiere Stromboli, chiar înainte de ora 15.00.

În această săptămână, aproape în același timp, cei doi vulcani au erupt din nou. O creștere accentuată a activității vulcanului Stromboli a fost observată încă de miercuri, 3 iulie, începând cu ora 17:30.

ADVERTISEMENT

Până joi seara, pe 4 iulie, s-a înregistrat o importantă curgere de lavă. A ajuns pe coastă și s-a răspândit în mare. La ora 18:00, Departamentul Protecției Civile a ridicat nivelul de alertă pentru vulcan de la Portocaliu la Roșu și a trecut la faza operațională de pre-alarmă, scriu cei de la Watchers.com.

Stromboli, numit ca ”Farul Mediteranei” este unul dintre cei mai activi vulcani ai Italiei. El formează o insulă în apropierea Siciliei. În online au apărut imagini spectaculoase cu erupția.

ADVERTISEMENT

Tot joi, 4 iulie, la orele după-amiezii, concomitent cu situația din zona vulcanului Stromboli, o veritabilă fântână de lavă a început să erupă și la craterul Voragine din Etna. În același timp, s-a observat și o activitate seismică semnificativ crescută.

Aeroportul din Catania, închis temporar. Avertismente pentru turiști

Dată fiind această situație gravă din zonă, localnicii și turiștii sunt avertizați să nu se apropie de zona vulcanilor, din cauza pericolului. Nici măcar specialiștii nu știu în acest moment cum vor putea evolua erupțiile.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, Protecția Civilă din Italia a emis o alertă roșie pentru vulcanul Stromboli. Autoritățile locale au decis să închidă temporar aeroportul din Catania. Acesta se află la doar 30 de kilometri de conul vulcanului.

ADVERTISEMENT
Tags: