Scandalul izbucnit între reprezentanții partidului de guvernământ și opoziție a fost filmat de jurnaliștii prezenți în sală. Opoziția dorea o dezbatere care să arate cine e responsabil pentru prăbușirea acoperișului din Novi Sad, care a ucis 15 persoane. În schimb, politicienii aflați la putere nu au părut interesați de subiect.
În acest context, atunci când parlamentarii se pregăteau să adopte un proiect de lege privind bugetul de stat pentru anul viitor, reprezentanții opoziției au afișat o poză cu o mână roșie pe care scria ”mâinile voastre sunt pătate de sânge”.
Partidul de guvernământ a respins sec și a transmis că Opoziția ”dorește război, în timp ce Serbia vrea să muncească”. Cum era de așteptat, scandalul a izbucnit imediat, când cele două părți au încercat să își confiște mesajele tipărite.
Gara unde a avut loc incidentul a fost renovată recent ca parte a unui parteneriat între Serbia și China, însă se pare că supravegherea deficitară, corupția și lucrările de construcție superficiale au dus la prăbușirea acoperișului gării.
Acest incident, care a ucis 15 oameni, a generat furia populației și a dus la organizarea de proteste. Parchetul din Novi Sad anunța pe 21 noiembrie că 11 persoane au fost arestate, după ce au fost găsite vinovate de prăbușirea acoperișului de beton al gării. Prăbușirea a ucis 15 persoane și au rănit două.
Gara, construită în 1964, a fost renovată de două ori în ultimii ani de un consorțiu format din patru companii. China Railway International și China Communications Construction sunt, după cum le spune numele, din China, în timp ce compania Egis este din Franța și Utiber din Ungaria.
Pe lista celor arestați se numără un fost ministru al construcțiilor, transporturilor și infrastructurii, mai exact Goran Vesic, dar și un fost director al Infrastructurii Feroviare, Jelena Tanaskovic. Toți sunt acuzați de fapte penale împotriva siguranței publice, precum și punerea în pericol a publicului și lucrări neregulate de construcții.
Cei doi riscă 12 ani de închisoare, conform procurorului de caz. Arestările au venit după mai multe proteste care s-au lăsat cu violență, oamenii fiind de părere că vinovații trebuie să fie pedepsiți. Într-un mesaj pe rețeaua X, fostul ministru Vesic a transmis că ”nu a fost arestat, însă a răspuns voluntar la apelul polițiștilor”.
Cu toate că a demisionat imediat după accidentul din 4 noiembrie, Vesic nu și-a acceptat niciodată vina pentru accident. De asemenea, Tomislav Momirovic și-a prezentat demisia din funcția de ministru pe 20 noiembrie. Tanaskovic, șef al Infrastructururii Feroviare din Serbia și-a dat demisia în aceeași zi. Opoziția nu a fost mulțumită de aceste arestări și a fost cerută predarea cazului procurorilor de crimă organizată.