News

Video. Bătaie în Parlamentul Republicii Moldova. Conflict între putere și opoziție din cauza legii privind ”limba română”

Înlocuirea ”limbii moldovenești” cu ”limba română” este motiv de scandal la Chișinău. Deputații s-au luat la bătaie, joi, în Parlamentul Republicii Moldova.
02.03.2023 | 17:00
Video Bataie in Parlamentul Republicii Moldova Conflict intre putere si opozitie din cauza legii privind limba romana
Scandal în Parlamentul Republicii Moldova, la votul pentru înlocuirea ,”limbii moldovenești” cu ”limba română”. Bătaie între deputați. Sursa foto: deschide.md / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

”Limba română” a iscat un scandal imens, joi, în Legislativul de la Chișinău. Deputații puterii și cei ai opoziției de la Chișinău s-au îmbrâncit și și-au aruncat cuvinte grele în timpul prezentării proiectului de lege privind înlocuirea sintagmei ”limba moldovenească” cu ”limba română”.

Scandal în Parlamentul Republicii Moldova, la votul pentru înlocuirea ”limbii moldovenești” cu ”limba română”. Bătaie între deputați

Potrivit presei din statul vecin, scandalul a izbucnit în momentul în care deputatul PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate), Veronica Roșca, a prezentat proiectul de lege care se referea la eliminarea sintagmei ”limba moldovenească”.

ADVERTISEMENT

În acel moment, în fața tribunei oficiale a Parlamentului au ieșit mai mulți deputați ai BCS (Blocul Comuniștilor și Socialiștilor) cu pancarte pe care erau scrise slogane precum ”Moldova, moldoveni, moldovenesc” sau ”Nu vă bateți joc de Constituție”.

De aici până la altercații nu a mai fost decât un pas. Mai mulți parlamentari PAS au smuls și rupt pancartele. Au urmat îmbrânceli între aceștia și colegii lor din fracțiunea BCS. Deputații socialiști și comuniști au început să scandeze ”Moldova” și ”Anticipate”, scrie site-ul Deschide.md.

ADVERTISEMENT

În timp ce în sală se derulau altercațiile, de la tribuna oficială, deputatul PAS Veronica Roșca spunea: ”Limba de stat a R. Moldova nu are și nu va avea niciodată ideologie oficială. Limba oficială a R. Moldova este limba română. Limba română e cea care trebuie să ne unească, limba română niciodată nu trebuie să ne dezbine”.

Proiect adoptat în primă lectură de Parlamentul de la Chișinău: ”Limba moldovenească” dispare din toate legile Republicii Moldova

În final, proiectul de lege a avut câștig de cauză. Cu 56 de voturi, înlocuirea sintagmei ”limba moldovenească” cu ”limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv Constituția R. Moldova, a fost adoptată în prima lectură.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege mai prevede să fie înlocuite și sintagmele ,”limba oficială”, ”limba de stat” și ,”limba maternă”. În plus, sărbătoarea națională ”Limba noastră” va fi numită ”Limba română”.

Autorii proiectului, marea majoritate a deputaților PAS, afirmă că este vorba despre o inițiativă tehnică de modificare a Constituției, care rezultă din obligativitatea executării și implementării actelor Curții Constituționale.

ADVERTISEMENT

Peste Prut, Înalta Curte a stabilit încă din 2013 că prevederea conţinută în Declaraţia de Independenţă referitoare la limba română ca limbă de stat a Republicii Moldova prevalează asupra prevederii referitoare la limba moldovenească conţinute în art.13 al Constituţiei.

ADVERTISEMENT