News

Video. Ce vietate a ajuns din Oceanul Arctic lângă Paris, pe râul Sena. Publicul, avertizat să nu se apropie

Eveniment neobișnuit înregistrat recent lângă Paris: o balenă beluga a ajuns din Oceanul Arctic în râul Sena, iar autoritățile locale încearcă să schițeze un plan pentru salvarea mamiferului marin.
05.08.2022 | 16:14
Video Ce vietate a ajuns din Oceanul Arctic langa Paris pe raul Sena Publicul avertizat sa nu se apropie
Urmărirea balenei din râul Sena se face cu aparatură specială. Foto: captură YouTube – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Este greu de explicat cum a ajuns această balenă beluga lângă Paris, pe râul Sena, deși habitatul mamiferului marin este în apele reci ale Oceanului Arctic.

Știrea zilei la Paris

Conform jurnaliștilor de la BBC, cetaceul se află în prezent în apropierea unei ecluze din Vernon. Asta înseamnă o distanță de aproximativ 70 km nord-vest față de Paris.

ADVERTISEMENT

În acest context, publicul a fost avertizat să nu se apropie de balena care pare a fi subponderală. Între timp, experții încearcă să stabilească de ce balena s-a îndepărtat atât de mult habitatul său natural, spre sud.

Provocarea acum va fi să ajutăm la hrănirea ei și să încercăm să o însoțim spre ocean”, a declarat șefa grupului ecologist Sea Shepherd France, Lamya Essemlali.

ADVERTISEMENT

În declarațiile consemnate de agenția de presă Reuters, ea a subliniat că scoaterea din apă a mamiferului marin este exclusă. O astfel de procedură este prea riscantă.

Au apărut primele imagini cu balena din râul Sena

Altfel, pe YouTube au apărut imagini care arată balena înotând încet. Nu a fost comunicată mărimea acesteia, dar o belugă adultă poate ajunge la peste patru metri lungime.

ADVERTISEMENT

În luna mai, o balenă ucigașă a fost găsită moartă după ce a înotat pe râul Sena spre Normandia. Un plan de a ghida orca mascul de patru metri înapoi în mare cu ajutorul unor stimuli acustici a eșuat, iar experții au dezvăluit ulterior că aceasta era grav bolnavă.

În 2019, o balenă a fost găsită moartă în râul Tamisa, în apropiere de Gravesend, potrivit unor oficiali britanici. Asta s-a întâmplat la doar câteva săptămâni după ce o balenă cu cocoașă a fost văzută înotând în aceeași zonă.

ADVERTISEMENT

S-a crezut că ea a ajuns în Tamisa din cauza unei erori de navigație, posibil în timpul mareelor mari. Altfel, amintim că în octombrie 2021, un pescar a dat lovitura după ce a descoperit o “comoară” în apă.

ADVERTISEMENT
Tags: