Fanatik SuperLiga cu Horia Ivanovici

Video. Contre în direct pe tema rasismului cu Csaba Asztalos, preşedintele CNCD, după FCSB – Rapid 3-1!

Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos şi Robert Niţă au avut un schimb de replici pe tema rasismului, după derby-ul FCSB - Rapid 3-1.
07.11.2022 | 14:20
Video Contre in direct pe tema rasismului cu Csaba Asztalos presedintele CNCD dupa FCSB  Rapid 31
Video. Contre în direct pe tema rasismului cu Csaba Asztalos, preşedintele CNCD, după FCSB - Rapid 3-1. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FCSB – Rapid 3-1 a bătut recordul de asistenţă în SuperLiga. 31.233 de spectatori au fost în tribunele Arenei Naţionale la un meci de la care nu au lipsit scandările rasiste, dar şi mesajele violente între cele două galerii.

Contre în direct pe tema rasismului cu Csaba Asztalos, preşedintele CNCD, după FCSB – Rapid 3-1!

Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a intervenit la emisiunea FANATIK SUPERLIGA CU HORIA IVANOVICI, spunând că ar trebui dictate sancţiuni mult mai aspre pentru mesajele rasiste şi mesajele violente de pe stadioane:

ADVERTISEMENT

“Am ajuns pe stadion cu o oră înainte de startul meciului. Am mers cu copii mei, în vârstă de 13 şi 15 ani. Mergem în mod constant pe stadioane, în Bucureşti. Deci nu am mers să monitorizez. Merg constant la meciurile din SuperLiga.

Chiar înainte, cu o oră înainte de start, au fost scandări rasiste. Dacă trebuia sau nu oprit meciul, trebuie să decidă Federaţia şi Liga. Au regulamentele proprii. Ce am constatat eu, că au fost scandări rasiste, a fost şi un banner rasist.

ADVERTISEMENT

“Până când nu vom ajunge la momentul în care să se joace fără spectatori, lucrurile nu se vor schimba”

Cum am mai constatat că nici galeria Rapidului nu s-a comportat corect şi au avut scandări nepotrivite pentru stadioane. Organizatorii au depus eforturi pentru a preveni aceste scandări. Crainicul stadionului a făcut apel la un comportament civilizat. În timpul partidei s-a făcut acest lucru.

O perioadă nu au mai fost aceste scandări. Cred că, la un moment dat, FRF şi LPF trebuie să aplice sancţiuni mai drastice. Până când nu vom ajunge la momentul în care să se joace fără spectatori pentru scandări rasiste sau identificarea celor care propagă astfel de mesaje, lucrurile nu se vor schimba.

ADVERTISEMENT

“Este foarte multă violenţă pe stadioane, nu numai la meciul de aseară, la toate meciurile”

Eu cred că dacă scandările sunt de natură astfel încât să justifice oprirea unui meci, s-ar putea ajunge şi până acolo. Această sancţiune există, dar este decizia federaţiei şi a Ligii Profesioniste. Nu doar comportamentul celor două galerii a fost o problemă majoră.

Inclusiv fanii de la tribuna 1 au avut un astfel de comportament, o parte importantă dintre ei. Este foarte multă violenţă pe stadioane, nu numai la meciul de aseară, la toate meciurile la care am asistat în acest sezon”, a spus Csaba Asztalos la FANATIK SUPERLIGA.

ADVERTISEMENT

“Au fost aceste scandări rasiste şi atunci a jucat şi Bănel Nicoliţă la Steaua şi era pe garduri cu galeria şi scanda aceleaşi slogan”

Preşedintele CNCD a intrat într-un schimb de replici cu Robert Niţă, fostul fotbalist susţinând că este imposibil ca o peluză întreagă de 7-8000 de oameni să poată fi evacuată înainte de meci, dialog pe care îl redăm:

Csaba Asztalos: “Chiar şi pe Giuleşti, există foarte multă violenţă, limbaj indecent. Se promovează, se râde. Am văzut copii la 10-12 ani care scandau aceste mesaje rasiste. Cum am văzut şi pe Giuleşti adresându-se mesaje indecente pentru sport. Şi atunci te întrebi cum să promovezi fair-play-ul sau competiţia.

Cred că ar trebui să ne concentrăm mai mult pe sport sau calitatea competiţiei. Lucrez de 20 de ani în domeniu, ştiu să gestionez astfel de situaţii. Primul caz l-am avut în 2005, la un meci în Ghencea dintre Steaua şi Rapid. Au fost aceste scandări rasiste şi atunci a jucat şi Bănel Nicoliţă la Steaua şi era pe garduri cu galeria şi scanda aceleaşi slogan. 

Am fost la meciul respectiv şi eram aproape de galeria Stelei. Cum şi aseară m-am uitat în jur şi erau mulţi de etnie care scandau aceste discursuri rasiste. De ce să nu îi scoţi de pe stadion? Nu începuse meciul”

Contre în direct: “Cum ai putea să scoţi 7-8000 de suporteri dintr-o peluză, cu 45 de minute înaintea meciului?” / “Nu trăim într-o societate în care putem să scandăm orice”

Robert Niţă: “Cum ai putea să scoţi 7-8000 de suporteri dintr-o peluză, cu 45 de minute înaintea meciului? Sunt lucruri care nu se pot preveni. Am văzut că şi crainicul stadionului a făcut apel. Sunt lucruri care fac parte din galeria verbală.

Csaba Asztalos: “Eu nu cred că fac parte din galeria verbală. Nu trăim într-o societate în care putem să scandăm orice. Între timp, s-a mai atenuat. Eu sunt foarte curios de ce, în momentul în care echipele noastre joacă în competiţii internaţionale şi sunt bannere care depăşesc limita libertăţii de exprimare, UEFA aplică sancţiuni, inclusiv a închiderii stadionului. Şi de ce, în competiţia internă, noi tolerăm această vulgaritate şi acest limbaj agresiv pe stadioane.

Robert Niţă: “Tot timpul au fost amendate galeriile pentru acest limbaj”

Csaba Asztalos: “Nu galeriile au fost amendate, cluburile. În momentul în care se va dispune să se joace fără spectatori, poate ne învăţăm”

“Sportul nu este făcut pentru spectatori?” / “Da, pentru spectatori civilizaţi”

Robert Niţă: “Dar sportul domnule Csaba, nu credeţi că este făcut în primul rând pentru spectatori?” 

Csaba Asztalos: “Da, dar pentru spectatori civilizaţi. Şi nu într-un mediu în care se foloseşte un limbaj extrem de agresiv şi obscen. Nu putem să spunem că face parte din spectacol. Este un spectacol prost”

VEZI VIDEO MAI JOS: 

“Şi galeria Rapidului a avut mesaje agresive, extrem de indecente. Aduceţi-vă aminte ce mesaj a avut galeria Rapidului la meciul cu UTA Arad. Uitaţi-vă ce sancţiuni sau dat şi ce consecinţe au fost. Eu înţeleg foarte multe lucruri, dar nu putem să continuăm aşa, într-un astfel de mediu. Nu vorbesc neapărat de meciul de aseară. Nu cred că aseară la 2-0 la FCSB să fie soluţia oprirea meciului. După intervenţia oficialilor şi a arbitrului, s-a mai estompat”, Csaba Asztalos.

ADVERTISEMENT