News

VIDEO/Cum arată TANCURILE cu tehnologii din Formula 1

O generaţie de tancuri britanice, care a fost upgradată, va folosi o tehnologie adusă din Formula 1. CV90, colos care poate ajunge şi la 35 de tone, va folosi un sistem care îl va ajuta să-şi...
04.05.2015 | 19:03
VIDEOCum arata TANCURILE cu tehnologii din Formula 1

O generaţie de tancuri britanice, care a fost upgradată, va folosi o tehnologie adusă din Formula 1. CV90, colos care poate ajunge şi la 35 de tone, va folosi un sistem care îl va ajuta să-şi îmbunătăţească performanţele pe teren accidentat.

Tancul britanic CV90, dezvoltat de consorţiul european din industria apărării, BAE Systems, va folosi ‘Active Damping System’ (ADS), tehnologie introdusă pentru prima dată la monoposturile din Formula 1, în anii ’90. Sistemul monitorizează terenul de dinaintea vehiculului şi viteza acestuia pentru a interveni asupra suspensiilor în funcţie de configuraţia suprafeţei pe care rulează. Astfel suspensiile pot deveni mai rigide sau mai moi, în funcţie de terenul pe care urmează să ruleze tancul.

Dotate cu ADS, tancurile pot prinde viteze cu până la 40% mai mari, pe teren accidentat, decât în mod obişnuit, de asemenea acceleraţia fiind mai rapidă. Un astfel de tanc poate atinge 70 km/h pe teren drept, iar ADS îi va permite să treacă peste obstacole mai mici cu viteze de 60 km/h.

Specialiştii de la BAE au fost nevoiţi să adapteze tehnologia, având în vedere că a avut loc o trecere abruptă, de la un monopst de 600-700 kg la un colos din oţel de 35 tone.

Un astfel de tanc este dotat cu un tun de 40 mm, respectiv 30-35 mm în versiunile pentru export. Motorul, un diesel de 14 litri V8, Scania, poate ajunge la 800 CP.

Generaţia de tancuri CV90 a fost dezvoltată iniţial, în colaborare cu suedezii, pentru armata din această ţară, însă ulterior vehiculul militar a fost introdus şi în dotarea altor forţe din vestul Europei.

Sursă: www.romanialibera.ro

Tags: