Video. Cum se fabrică măști false, fără niciun filtru. India, principalul producător de “fake masks”

Adrian Baciu   
în HotNews
14/04/2020, 13:47
Video. Cum se fabrică măști false, fără niciun filtru. India, principalul producător de “fake masks”
Cum se fabrică măști false, fără niciun filtru. India, principalul producător de “fake masks”. Sursa foto: indiatoday.in

Într-o perioadă de haos și panică la nivel mondial, în India s-a dezvoltat o industrie subterană care fabrică măști false, fără niciun filtru. Aceste produse nu fac decât să pună în pericol sănătatea oamenilor.

Cum se fabrică măști false, fără niciun filtru. India, principalul producător de “fake masks”

În aceste zile, India a devenit principalul producător de ”fake masks” la nivel mondial. Într-o perioadă în care oamenii de pe planetă caută cu disperare astfel de produse de protecție, o piață subterană a măștilor chirurgicale de proastă calitate a înflorit peste noapte în capitala Indiei și în orașele învecinate.

Experții din domeniul sănătății de la nivel mondial au avertizat că acest COVID-19 se răspândește prin picături respiratorii și, de asemenea, posibil prin suprafețe și obiecte care au virusul pe ele.

Piața neagră a măștilor produse în India nu ține deloc cont de igienă, iar produsele destinate comercializării la nivel național și mondial predispun la infecții cu mai multe multe boli, în special cu Coronavirus.

În acest sens, reporterii de la India Today au efectuat un reportaj cu camera ascunsă în piețele din nordul Capitalei New Delhi pentru a discuta cu ”producătorii” acestor măști.

Cum s-au reorientat producătorii din India

Jurnaliștii indieni au stat de vorbă cu Dilip Kumar Rai, un afacerist care până de curând producea ambalaje pentru robinetele de apă. Între timp, pe măsură ce a crescut cererea de măști, Rai s-a reorientat și a dat drumul producției de astfel de materiale de protecție. A păstrat materialul și a ridicat capacitatea de producție.

Acest material este produs în fabrica prietenului meu. Noi îl procurăm, îl aducem aici, unde muncitorii noștri îl transformă în măști”, a spus el.

Conform acestui producător, angajații primesc și acasă ”de lucru”, acolo unde excecută mii de măști. ”Noi externalizăm forța de muncă în casele angajaților. Li se acordă 2.000, 4.000, 5.000 de bucăți de material. Măștile le fac acasă”.

Măștile, distribuite unui spital din New Delhi

Acești așa-ziși afaceriști din zona subterană a economiei din India reușesc să păcălească și autoritățile statului.

Dilip Kumar Rai recunoaște, în fața camerelor ascunse, că, pentru 8 rupie indiene (moneda din India)/mască, acestea ajung să fie achiziționate și utilizate în cadrul unui spital guvernamental din Capitala țării.

”Nu voi vinde aceste măști pe mai puțin de 8 (rupie), dacă sunt în cantitate mare. De obicei, executăm o comandă de 20.000-30.000 de măști. Am furnizat 30.000 de bucăți către GTB (spital guvernamental) pentru un preț de 10 rupie/ bucată”, a spus Rai pentru sursa citată.

Măști false produse în condiții neigienice și lângă capitala Delhi

Reportajul cu camera ascunsă a celor de la India Today a continuat, iar jurnaliștii au ajuns și în orașul vecina Noida. Aici, aceeași situație.

Într-o casă mizeră, fără nicio regulă de igienă, un alt iscusit ”afacerist”, HS Bisht, povestește cu câte sudoare lucrează la producerea de măști.

”Nu este nevoie să le sterilizăm”, spune Bisht despre aceste măști chirurgicale. Mai mult, în ciuda condițiilor precare de producere, acesta recunoaște că echipa sa de producție lucrează 24 de ore din 24.

”Suntem nevoiți să luăm comenzi în avans. Fabrica funcționează 24 de ore din 24.”

De la pungi la măști de protecție

Ajunși în zona Ghaziabad din Delhi, reporterii India Today întâlnesc aici un alt producător care s-a reorientat către industria măștilor.

Cu sinceritate, Rahul Agarwal a recunoscut că este neîncrezător în privința precauțiilor COVID-19.

”Obișnuiam să facem pungi de transport mai devreme, dar acum am schimbat business-ul. Dacă doriți, puteți primi măștile într-un ambalaj de 100 de bucăți fiecare. Este o cutie de 100 de bucăți. La magazinele medicale, acestea pot fi comercializate în bucăți”, a declarat acesta.

Avertismentul medicilor din India: ”Măștile acestea pot produce infecții”

Doctorul Sanjeev Bagai, președintele unei clinici importante din India, spune că, din disperare și din sărăcie, oamenii cumpără orice tip de mască în aceste zile.

El avertizează însă că acestea pot produce infecții majore dacă nu îndeplinesc criteriile de igienă și sterilizare.

Închide ×