VIDEO / CUM VOPSEŞTI OUĂLE DE PAŞTE. Tradiţii şi obiceiuri! Cele mai INEDITE metode

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
09/04/2015, 18:47
VIDEO / CUM VOPSEŞTI OUĂLE DE PAŞTE. Tradiţii şi obiceiuri! Cele mai INEDITE metode GALERIE FOTO
CUM VOPSEŞTI OUĂLE DE PAŞTE

CUM VOPSEŞTI OUĂLE DE PAŞTE. Traditia noastra romaneasca spune ca, in Joia Mare, gospodinele pot “umple borsul” care cica nu se strica tot anul si se vopsesc ouale rosii.

Obiceiul vopsirii oualor a aparut inca din timpuri stravechi, fiind intalnit la chinezi, cu 2.000 de ani inainte de nasterea lui Iisus Hristos. Pe atunci, ouale erau oferite-n dar, fiind considerate simbol al echilibrului, creatiei, fecunditatii, simbol al vietii si al reinnoirii naturii, scrie ziare.com.

REŢETE de PASCĂ, numai bune de pus pe masa de PAŞTE

Acest obicei al vopsirii oualor s-a transmis apoi crestinilor si inca este practicat in tarile din Europa si Asia. Daca in unele tari din Europa, obiceiul s-a restrans ori a disparut, la noi a inflorit, atingand culmile artei prin tehnica, materiale, simbolistica motivelor si perfectiunea realizarii.

Folclorul a pastrat si a transmis pana la noi, cei de astazi, mai multe legende crestine care explica de ce de Sarbatoarea Pastelui trebuie sa avem pe masa si oua rosii alaturi de alte bucate traditionale, cum sunt friptura de miel, cozonacul, pasca.

CUM VOPSEŞTI OUĂLE DE PAŞTE. Una dintre legende spune ca, pe cand Iisus era chinuit pe cruce, mama Sa a plecat spre Pilat cu un cosulet de oua gandind ca in acest fel sa-l induplece sa-l ierte pe fiul sau. Pentru ca, la un moment dat, a obosit, Maica Domnului s-a asezat la umbra unui copac sa se odihneasca si, cand s-a ridicat, a vazut ca ouale din cos se inrosisera. Pe data si-a dat seama ca fiul ei, Iisus Hristos, deja murise.

O alta legenda spune ca, in ziua rastignirii si a mortii lui Iisus Hristos, toate ouale din lume s-au inrosit.

SĂPTĂMÎNA MARE. Semnificaţia Deniilor! Obiceiuri şi tradiţii 

Intr-alta poveste se spune ca insasi Maica Domnului ar fi pus un cos cu oua sub crucea pe care fiul ei era rastignit. Erau ouale pe care voia sa le dea soldatilor ca sa-i induplece sa aiba mila de fiul ei. Sangele Mantuitorului, simbol al vietii, care a curs peste ouale din cos, le-a inrosit.

Cand un soldat a navalit in casa sa-l anunte pe Pilat ca Iisus Hristos a inviat, acesta, neincrezator, a luat un ou in mana si a spus: “Cand se va inrosi acest ou in mana mea, atunci va invia Hristos”. Pe data, insa, oul din mana lui Pilat s-a inrosit, dovada ca Iisus a inviat.

CUM VOPSEŞTI OUĂLE DE PAŞTE. In alte variante ale legendei, nu Pilat, ci alti oameni neincrezatori ar fi fost convinsi ca Iisus Hristos a inviat vazand cum ouale se inrosesc singure.

Ouale de pe masa de Paste, cu semnificatie religioasa, cele care simbolizeaza jertfa Mantuitorului, sangele varsat si bucuria Invierii, trebuie sa fie, asadar, intotdeauna rosii.

Ouale se ciocnesc, din prima zi de Paste pana la Inaltare, si se rosteste cu bucurie formula traditionala “Hristos a inviat!” la care cealalta persoana raspunde cu sufletul patruns de dragoste si respect fata de evenimentul sarbatorit “Adevarat a inviat!”

Tradiţii în Săptămîna Mare. Uite ce nu ai voie să faci 

CUM VOPSEŞTI OUĂLE DE PAŞTE. In unele zone din tara inca se mai pastreaza obiceiul ca dimineata, in prima zi de Paste, intreaga familie sa se spele pe fata cu apa neinceputa in care se pun un ou rosu si un banut. Se crede ca oul rosu are puteri miraculoase, de indepartare a raului, a bolilor si facaturilor, fiind purtator de bine, sanatate, putere si noroc.

CUM VOPSEŞTI OUĂLE DE PAŞTE.  Noi modalitati de a vopsi ouale!

Iata cateva idei simple si de efect pe care le poti pune in aplicare chiar impreuna cu cei mici. Rezultatele va vor uimi, cu siguranta.

Cu hartie creponata

Cu lac de unghii

Cu boabe de orez

Cu creioane cerate

sursa: ele.ro

Cum să vopseşti ouăle de Paşte în mod sănătos

 

Închide ×