Video

VIDEO / Cumplitul secret pe care-l ascunde ţara gazdă a turneului final al CM din această vară

Brazilia este gazda apropiatului turneu final de CM, mai lipsind doar cîteva luni pînă la startul competiţiei. Dar Brazilia este al doilea loc din lume unde din spatele minunatelor reclame ale...
27.01.2014 | 14:05
VIDEO  Cumplitul secret pe carel ascunde tara gazda a turneului final al CM din aceasta vara

Brazilia este gazda apropiatului turneu final de CM, mai lipsind doar cîteva luni pînă la startul competiţiei. Dar Brazilia este al doilea loc din lume unde din spatele minunatelor reclame ale marilor bulevarde feeric luminate din Rio de Janeiro şi Sao Paolo sau dincolo de lumea mirifica a celebrei Copacabana pîndeşte hidos una dintre marile drame şi pericole, bine mascate de autorităţi sub un nume fals. Şi acest secret cumplit poartă numele uneia dintre cele mai teribile boli din istoria lumii: lepra.

Peste 30.000 de cazuri în coloniile de leproşi

Evident, guvernul Braziliei ia foc dacă este acuzat că pe teritoriul ţării care foarte curînd va primi vizita celor 32 de delegaţii ale participantelor la Mondial plus milioane de turişti din întreaga lume care vor da năvală atît pentru a-şi susţine naţionalele favorite, dar şi pentru a profita de vacanţe de neuitat într-una dintre cele mai spectaculoase ţări ale lumii, această boală este răspîndită mai mult decît periculos atît ca suprafaţă de extindere cît şi ca număr de cazuri. Sînt peste 30.000 de cazuri la acest moment pe care autorităţile medicale din ţara lui Pele au decis să le ascundă sub un nume care niciodată nu ar face pe cineva să suspicioneze vreo legătură cu maladia care o întîlnim des citată în pildele lui Iisus din Biblie.

Mascată sub numele de hanseniasis

Cine ar putea bănui, dacă nu lucreazăp în domeniul medicinii, că în spatele unei denumiri care pare a avea mai multă un aspect ştiinţific, hanseniasis, se află de fapt cumplita boală care face omul se devină o epavă, din cap pînă la picioare? Nici măcar celor diagnosticaţi cu această boală care presupune izolare completă şi imediată în colonii special amenajate nu li s-a spus exact ce au. Ce-i drept, guvernul a creat colonii speciale, în care trăiesc mii de suflete lovite de aceeaşi suferinţă, dar aceste locaţii se află aproape de marile conurbaţii din Rio de Janeiro sau Sao Paolo. Iar lepra este una dintre cele mai contagioase afecţiuni, care se poate lua cu uşurinţă-. Din nefericire, numărul de cazuri continuă să crească şi nu să scadă, deşi am intrat în secolul 21 şi în medicină s-au făcut progrese incredibile. Şi drama este că noile cazuri care măresc numărul stigmatizaţilor de soartă sînt preponderent ale copiiilor.

Ce este lepra

Lepra este o boală infecţioasă, care odată contractată are o lungă durată de instalare şi apoi devine cronică. E datorată unei bacterii, numite Mycobacterium leprae, afectînd la început pielea şi nervii extremităţilor corpului. Se poate lua foarte uşor, prin respiraţie în prezenţa unei persoane infectate sau prin simpla vorbire a acestuia, germenii intrînd prin mucoasa nazală. Deşi astăzi există multe progrese făcute în tratarea bolii practic eradicarea ei nu s-a reuşit, tot ceea ce poate obţine bolnavul fiind o stagnare sau ameliorare parţială, nicidecum o vindecare completă.

VEZI VIDEO:

http://youtu.be/jiJlW44qXrQ