News

Video. Cutremur de 7,1 grade în Filipine. Mai multe clădiri au fost avariate. Urmează alte replici

Reprezentanții Institutului Seismologic al SUA au anunțat că un cutremur cu magnitudinea 7,1 s-a produs miercuri în Filipine. Seismologii locali așteaptă replici puternice.
27.07.2022 | 08:51
Efectele cutremurului din Filipine. Foto: facebook.com/abragovph
ADVERTISEMENT

Acest cutremur a fost înregistrat în nordul țării și inițial a fost estimat la 6,8 grade, conform Agerpres, care a preluat Reuters. Seismul din Filipine a fost de mică adâncime și a afectat mai ales provincia Abra, situată pe insula principală Luzon.

Cutremur devastator în Filipine

Conform sursei citate, cutremurul a fost raportat la ora locală 08:43 (00:43 GMT). Agenţia seismologică locală a avertizat că ar putea exista pagube materiale.

ADVERTISEMENT

Și locuitorii capitalei Manila au resimţit seismul din cauza căruia autoritățile locale au decis să întrerupă circulaţia cu metroul. De asemenea, din cauza forței acestui cutremur, clădirea Senatului a fost evacuată.

Au fost scene dramatice în oraşul Dolores, situat în apropierea epicentrului. Speriați și panicați, locuitorii au fugit din case, iar ferestrele unei pieţe locale au fost sparte de mișcarea telurică.

ADVERTISEMENT

Cutremurul a fost foarte puternic“, a declarat comandantul poliţiei locale, Edwin Sergio. Totodată, acesta a completat că au apărut fisuri în clădirea comisariatului.

Un spital s-a prăbușit parțial

Până la ora redactării acestei știri, cea mai gravă situație a fost întâlnită la un spital din provincia Abra. Unitatea medicală a fost evacuată de urgență după ce clădirea s-a prăbuşit parţial în urma cutremurului. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.

ADVERTISEMENT

Încă sunt replici. Am primit informaţii de avarii la locuinţe. Până acum nu există victime. Nu avem alimentare cu energie electrică pentru că se întrerupe automat din cauza pericolului“, a declarat la rândul său primarul oraşului Lagangilang (provincia Abra), Rovelyn Villamor.

În acest context, Biroul de informare publică din provincia Abra a postat pe Facebook mai multe fotografii cu clădiri foarte avariate. Seismologii USGS au mai notat că epicentrul cutremurului a fost la aproximativ 11 km est-sud-est de oraşul Dolores, la o adâncime de 10 km.

ADVERTISEMENT

Atenţia este concentrată pe Abra şi provinciile din apropiere. Acesta este un cutremur major. Ne aşteptăm la replici puternice“, a declarat directorul agenţiei naţionale de seismologie, Renato Solidum.

În Filipine, cutremurele puternice nu sunt o noutate pentru populație. Țara este afectată constant de seisme sunt având în vedere că se află pe “centura de foc“. Ne referim la arcul de activitate seismică intensă care înconjoară Oceanul Pacific și traversează Japonia şi Asia de Sud-Est.

ADVERTISEMENT
Tags: