News

Video. Degajări de fum la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. Mai mulți pacienți au fost evacuați

Un incendiu a izbucnit la secția de Pediatrie a Spitalului „Louis Țurcanu” din Timișoara. Mai multe persoane au fost evacuate
03.12.2022 | 10:28
Video Degajari de fum la Spitalul de Copii Louis Turcanu din Timisoara Mai multi pacienti au fost evacuati
Degajările de fum s-au dovedit a fi o evacuare de heliu Foto; ISU Timiș
ADVERTISEMENT

Pompierii au fost alertați după ce la parterul secției de Pediatrie a unității medicale din Timișoara au fost semnalate degajări de fum.

Degajări de fum la Spitalul „Louis Țurcanu” din Timișoara. Mai mulți copii au fost evacuați

Mai mulți pacienți au fost evacuaţi. A fost activat și planul roşu de intervenţie, dar după aproape o oră, la 8:30, acesta a fost dezactivat.

ADVERTISEMENT

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiș, fumul provenea de la aparatul de RMN situat la paterul clădirii. Autoritățile au mai precizat că nu au fost persoane rănite sau intoxicate cu fum.

„În data de 03.12.2022, ora 07:37 am fost solicitați să intervenim în urma unei degajări de fum la Spitalul Louis Țurcanu, secția Pediatrie.

ADVERTISEMENT

La locul evenimentului au fost trimise următoarele forțe și mijloace din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Timișoara: O autospecială de primă intervenție și comandă, trei autospeciale de stingere, 2 autoscări mecanice, 2 autospeciale de transport personal și victime multiple, 2 ambulanțe SMURD, cu 28 de subofițeri.

În urma recunoașterii fumul provenea de la aparatul de R.M.N. situat la paterul clădirii, nu au fost persoane rănite sau intoxicate cu fum.

ADVERTISEMENT

Cu ora 7:45 a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Din fericire, nicio persoană nu necesită îngrijiri medicale”, au informat reprezentanții ISU Timiş, citați de publicația debanat.ro, care a publicat și  filmare cu degajările de fum.

După cercetări, pompierii au stabilit ca ceea ce părea a fi degajări mari de fum erau, în fapt, evacuări de heliu, provenit de la instalația de răcire a unui aparat RMN, situat la parterul clădirii.

ADVERTISEMENT

„Un nou aparat RMN a avut o setare care a constatat că trebuie evacuat heliu. Țeava de evacuare era în dreptul unor orificii de aerisire a secției.

Prezența heliului arata ca un abur, mirosea și puțin a ars, ne-am alertat. Am evacuat patru copii de pe Terapie Intensivă, secția de deasupra, acum i-am pus înapoi, alături de alți trei de la secția vecină.

Am chemat serviciul tehnic, să vedem dacă e o chestiune tehnică sau o treabă firească. Aparatul nu a fost folosit niciodată, e un aparat nou, abia a făcut probele săptămâna trecută”, a explicat medicul Mihai Gafencu, purtător de cuvânt la Spitalul de Copii Louis Țurcanu, citat de Opinia Timișoarei.

Incident similar în septembrie

În urmă cu două luni, a fost nevoie de o altă intervenție a pompierilor la aceeași unitate medicală.

Pe 18 septembrie, 42 de copii şi 41 de mame au fost evacuaţi, după ce un fum gros şi înecăcios a umplut două etaje. La acel moment, a fost vorba doar de un scurtcircuit, nu de un incendiu.

Ovidiu Adam, managerul Spitalului „Louis Țurcanu” din Timișoara, declara la acel moment că nu a fost nimic serios, nu a fost incendiu propriu-zis, ci un scurt circuit la o stație de tratare a aerului, incident care a produs foarte mult fum.

“S-au topit nişte fire de plastic şi a fumegat intens. În rest nu au fost alte probleme”, a declarat atunci Ovidiu Adam, relatează Observator News.

ADVERTISEMENT