News

Video. Dovezi cutremurătoare despre crimele de război făcute de ruși în Bucea. Au apărut imagini cu ucraineni executați în stradă

La finalul unei investigații care a durat mai multe săptămâni, The New York Times a publicat recent dovezi și mărturii noi despre crimele de război făcute de soldații ruși în Bucea, oraș situat lângă Kiev.
20.05.2022 | 17:28
Video Dovezi cutremuratoare despre crimele de razboi facute de rusi in Bucea Au aparut imagini cu ucraineni executati in strada
Militarii ruși din două unități de parașutiști au executat cu sânge rege 8 prizonieri ucraineni la Bucea. Foto: commons.wikimedia.org - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Mărturiile martorilor și înregistrările video obținute de New York Times arată cum parașutiștii ruși au executat cel puțin opt bărbați ucraineni în Bucea, pe 4 martie.

Dovezile nu lasă loc pentru nicio interpretare

În două videoclipuri obținute de jurnaliștii americani se observă cum parașutiștii ruși îi plimbă pe prizonieri pe o stradă din Bucea. Sub amenințarea armei, unii dintre ei au mâinile deasupra capului.

ADVERTISEMENT

Mergi spre dreapta, târfă”, este mesajul adresat la un moment dat de un parașutist rus unuia dintre prizonieri. Imaginile înregistrate la 4 martie de o cameră de supraveghere și de un martor reprezintă cea mai clară dovadă de până acum că bărbații se aflau în custodia trupelor rusești cu câteva minute înainte de a fi executați.

Ostaticii stau acolo, lipiți de gard”, spune persoana care filmează una dintre înregistrări. El numără: ”Unu, doi, trei, cu siguranță, patru, cinci, șase…” În total, sunt reținute nouă persoane. Prizonierii sunt forțați să se așeze pe pământ. Unul dintre ei poartă un hanorac albastru cu glugă. Este o culoare strălucitoare, care iese în evidență.

ADVERTISEMENT

Videoclipul se termină. Opt martori au povestit pentru The Times ce s-a întâmplat în continuare. Soldații i-au dus pe bărbați în spatele unei clădiri de birouri din apropiere, pe care rușii o preluaseră și o transformaseră într-o bază improvizată. Mai târziu au fost auzite focuri de armă, iar prizonierii nu s-au mai întors.

Momentul în care prizonierii ucraineni au fost scoși din casa în care se ascundeau. Foto: captură New York Times

O filmare cu drona, înregistrată o zi mai târziu, pe 5 martie, obținută tot de The Times, este prima dovadă vizuală care confirmă relatările martorilor oculari. În acest videoclip se văd cadavrele care zăc lângă clădirea de birouri de pe strada Yablunska nr. 144.

ADVERTISEMENT

Atenție la bărbatul cu hanorac albastru

În aceleași imagini apar doi soldați ruși care pazeau corpurile neînsuflețite. Printre cadavre apare și cel al bărbatului care purta acel hanorac albastru. În acest context, sursa citată a amintit despre difuzarea fotografiei cu bărbații executați care zac într-o curte.

Imaginea a fost publicată la începutul lunii aprilie, după retragerea trupelor ruse din Bucea, și a făcut încojurul lumii. Liderii ruși de la cel mai înalt nivel au negat în mod repetat săvârșirea unor fapte ilegale la Bucea și au descris imaginile ca fiind ”o provocare și un fals”.

ADVERTISEMENT

Dar o investigație de câteva săptămâni realizată de The Times oferă noi dovezi, inclusiv cele trei videoclipuri car arată că parașutiștii ruși i-au adunat și i-au executat intenționat pe bărbații fotografiați în curte. În acest caz, cei implicați ar putea fi acuzați de crimă de război.

Ministerele de externe și de apărare ale Rusiei nu au răspuns solicitărilor jurnaliștilor americani de la NYT, care doreau să afle părerea acestora despre dovezile prezentate.

Jurnaliștii americani au petrecut mai multe săptămâni întregi la Bucea intervievând un supraviețuitor, martori, medici legiști și oficiali ai poliției și armatei. Reporterii au colectat înregistrări video inedite din ziua execuției.

Sunt unele dintre singurele dovezi de până acum care urmăresc ultimele mișcări ale victimelor. În plus, cei de la The Times au cercetat rețelele de socializare pentru a găsi rapoarte despre persoane dispărute.

Mesajele emoționante adresate în ultimele clipe de libertate

Mai mult, ei au vorbit cu membrii familiilor victimelor și, pentru prima dată, i-au identificat pe toți bărbații executați. Așa s-a aflat și care a fost motivul pentru care ei au fost vizați de parașutiștii ruși.

Cei uciși aveau familii și aveau vieți obișnuite înainte de război. Din cauzaă că nu mai puteau părăsi țara și hotărâți să-și protejeze comunitățile, majoritatea bărbaților s-au alăturat diferitelor forțe de apărare. Aproape toți cei reținuți de ruși locuiau în apropierea curții în care aveau să fie executați cu sânge rece.

Soldații ruși au intrat pentru prima dată în Bucea la sfârșitul lunii februarie, la câteva zile după începerea războiului, în timp ce înaintau spre Kiev. Forțele ucrainene erau pregătite pentru ei.

Primii parașutiști ruși care au ajuns în zonă au suferit pierderi grele după ce au fost surprinși într-o ambuscadă. Interviurile cu prizonieri ruși postate de un YouTuber ucrainean indică faptul că cel puțin două unități de parașutiști – Regimentele 104 și 234 de asalt aeropurtat – au suferit pierderi importante la acea vreme.

Militarii ruși din două unități de parașutiști au executat cu sânge rege 8 prizonieri ucraineni la Bucea. Foto: commons.wikimedia.org

Pierderi grele pentru primii parașutiști ruși care au ajuns la Bucea

Loviți, rușii s-au retras și s-au regrupat pe 3 martie, îndreptându-se spre strada Yablunska, o arteră lungă care traversează orașul. Înregistrările camerelor de securitate obținute de The Times arată că soldații, la fel ca și cei care au căzut în ambuscadă la sfârșitul lunii februarie, erau parașutiști.

Înregistrarea video îi arată pe aceștia conducând vehicule – precum modelele BMD-2, BMD-3 și BMD-4 – care sunt folosite aproape exclusiv de forțele aeropurtate ruse. Parașutiștii ruși au patrulat în zonă, efectuând căutări din casă în casă.

La un moment dat au ajuns și pe strada Yablunska 144. Acolo au găsit o clădire de birouri cu patru etaje și au transformat-o în bază și spital de campanie. La aproximativ 300 de metri de acea bază, pe strada Yablunska 31, Ivan Skyba (un constructor în vârstă de 43 de ani) și alți cinci luptători supravegheau un punct de control improvizat atunci când rușii s-au întors.

Grupul avea o grenadă, veste antiglonț și o pușcă. Avertizați prin radio că rușii s-au întors în Bucea și se îndreaptă spre ei, bărbații s-au ascuns în casa de lângă punctul de control, împreună cu proprietarul casei, Valera Kotenko, 53 de ani, care le aducea luptătorilor ceai și cafea,.

Skyba a declarat că lor li s-au alăturat mai târziu încă doi luptători, Andriy Dvornikov și Denys Rudenko, bărbatul care poartă un hanorac albastru în videoclip. În timp ce se ascundeau, cei nouă bărbați au trimis mesaje text și i-au sunat pe cei dragi. Rudenko i-a trimis un mesaj celui mai bun prieten al său spunându-i că sunt prinși în capcană.

Grupu s-a adăpostit în acea casă peste noapte. În dimineața zilei de 4 martie, și-au dat seama că o evadare era imposibilă. ”Suntem înconjurați. Deocamdată ne ascundem. Se trage din vehicule blindate și cu arme de calibru greu”, i-a scris Rudenko prietenului său.

Dvornikov, un șofer de livrări, și-a sunat soția, Iulia Truba, la ora 10:20. ”Nu putem ieși. Voi suna când voi suna”, a spus el, înainte de a-i spune să șteargă toate mesajele lor și să se pregătească de evacuare. ”Te iubesc”, a mai spus el.

Verificările făcute de soldați ruși

Aproximativ o oră mai târziu, soldații ruși care efectuau percheziții i-au găsit pe bărbați și i-au forțat să iasă. Inclusiv proprietarul casei a trebuit să iasă din casă sub amenințarea armei.

Skyba a explicat mai departe că soldații au verficat dacă bărbați aveau tatuaje care puteau arăta dacă fac parte din armata ucraineană. Unii au fost obligați să își scoată jachetele de iarnă și pantofii. Apoi, prizonierii au fost conduși la baza de pe strada Yablunska nr. 144.

Ceea ce s-a întâmplat în continuare a fost descris reporterilor de la Times de către Skyba și șapte martori civili pe care forțele rusești i-au adunat, de asemenea, din casele vecine și i-au ținut într-un grup separat, la câțiva metri de luptătorii captivi.

Martorii au declarat că au văzut grupul de prizonieri în parcarea din fața bazei rusești cu cămășile trase pe cap. Iura Razhik, în vârstă de 57 de ani, care locuiește în fața clădirii de birouri, a declarat că unii aveau mâinile legate.

Soldații ruși i-au pus să îngenuncheze și apoi l-au împușcat pe unul dintre bărbați, Vitaliy Karpenko, în vârstă de 28 de ani. Razhik a spus că a fost, de asemenea, martor la împușcături. Skyba și un alt prizonier, Andriy Verbovyi, au fost apoi duși în interiorul clădirii.

Acolo au fost interogați și bătuți înainte ca Verbovyi să fie împușcat și ucis. Soldații l-au dus pe Skyba înapoi în parcare, unde ceilalți paznici de la punctul de control erau încă reținuți. La un moment dat, unul dintre paznicii de la punctul de control le-a mărturisit rușilor că erau luptători.

Ucrainean acuzat de înaltă trădare

Skyba a susținut că ucraineanu care a dat informația a fost eliberat în cele din urmă. El este acum anchetat de autoritățile ucrainene, potrivit unui comandant militar local. Un document guvernamental văzut de The Times arată că în cazul acelui individ vorba despre ”înaltă trădare”.

Soldații ruși au discutat ce să facă mai departe cu bărbații rămași. ”Scapă de ei, dar nu aici, ca să nu le fie împrăștiate cadavrele”, a spus unul dintre ei. Doi soldați ruși i-au dus pe Skyba și pe ceilalți prizonieri într-o curte din partea laterală a clădirii.

Acolo zăcea deja cadavrul unui alt bărbat. The Times a aflat că era vorba despre Andriy Matviychuk, 37 de ani, un alt luptător care a dispărut cu o zi mai devreme. El a fost împușcat în cap, potrivit certificatului de deces.

Razhik și alți martori reținuți în afara clădirii de birouri au văzut soldații conducându-i pe prizonieri într-un loc ascuns vederii lor. Apoi au răsunat focurile de armă. ”Am fost împușcat și am căzut”, a declarat Skyba. Așa cum se va vedea, el a avut mult noroc, pentru că n-a fost împușcat direct în cap.

Fotografiile pe care acesta le-a împărtășit arată o rană de intrare și una de ieșire în partea stângă a abdomenului său. Informația a fost confirmată de un medic din Bucea care i-a tratat rana, dar și un raport medical analizat de The Times.

Am căzut și m-am prefăcut că sunt mort. Nu m-am mișcat și nu am respirat. Era frig afară și puteai vedea respirația oamenilor”, a spus el. Skyba a rămas întins acolo în timp ce soldații trăgeau o altă salvă asupra răniților care încă se mișcau. El a așteptat aproximativ 15 minute până când nu a mai putut auzi vocile soldaților. Apoi a fugit.

Tetyana Chmut, a cărei grădină se învecinează cu locul execuției de pe strada Yablunska nr. 144, s-a numărat printre rezidenții reținuți și apoi eliberați de ruși, împreună cu familia ei. În timp ce doamna Chmut a fugit din casa ei pentru a se adăposti în subsolul unui vecin, ea a văzut cadavrele care zăceau în curte.

O vecină a doamnei Chmut, Marina Chorna, a văzut cadavrele două zile mai târziu (n.r. – 6 martie), când a ieșit din subsol după ce trupele rusești care îi ocupau casa au plecat. Cadavrele bărbaților uciși în parcare și în interiorul clădirii au fost aduse în curte și, împreună cu celelalte șase victime, au stat acolo aproape o lună.

Dovada unei crime de război

Patru săptămâni mai târziu, după ce forțele rusești s-au retras din Bucea, reporterii de la Times au vizitat locul execuțiilor. Zidul și treptele clădirii erau marcate de găurile făcute de gloanțe.

De cealaltă parte a curții, împrăștiate la câțiva metri de locul în care se aflau cadavrele, se aflau cartușe de callibrul 7,62x54R, folosite în mitralierele de concepție sovietică din seria PK și în puștile cu lunetă Dragunov, folosite de obicei de trupele rusești. Times a găsit, de asemenea, un cartuș nefolosit de calibrul 7,62x54R în interiorul clădirii.

Alte dovezi lăsate în urmă de ruși arată că două unități de parașutiști ar fi putut ocupa clădirea. Este vorba despre buletinele de ambalare pentru lăzile cu arme și muniție, pe care erau date despre unitățile 32515 și 74268. Numerele corespund Regimentelor de Asalt Aeropurtat 104 și, respectiv, 234.

Militarii ruși din două unități de parașutiști au executat cu sânge rege 8 prizonieri ucraineni la Bucea. Foto: commons.wikimedia.org

Ambele unități au suferit pierderi grele în timpul primei încercări rusești de a intra în Bucea. Anchetatorii de la Serviciul de Securitate al Ucrainei au furnizat, de asemenea, The Times o imagine cu emblema Regimentului 104 și o listă a soldaților ruși recuperați din clădire.

Căutând pe site-urile rusești de socializare și în alte baze de date pentru numele fiecărui soldat rus, The Times a descoperit că cel puțin cinci dintre soldații menționați aveau legături evidente cu Regimentul 104. Alții au postat imagini în care țineau steaguri de parașutiști sau purtau uniforme de parașutiști.

Unii au indicat că au cartierul general în Pskov, oraș folosit de regimentele 104 și 234. Executarea luptătorilor capturați și a proprietarului casei din Bucea ”este genul de incident care ar putea deveni un caz solid pentru urmărirea penală pentru crime de război”, a declarat Stephen Rapp, fost ambasador general al Statelor Unite pentru probleme legate de crimele de război.

Prizonierii se aflau ”în afara luptei”, conform legilor războiului, a declarat Rapp. Potrivit Națiunilor Unite și Comitetului Internațional al Crucii Roșii, legile arată că prizonierii trebuie să fie tratați cu omenie și protejați împotriva relelor tratamente în toate circumstanțele.

Pe lângă soldații care i-au împușcat pe bărbați, comandanții acestora ar putea fi acuzați dacă au știut despre aceste crime și nu au acționat pentru a preveni sau pedepsi acest comportament.

Căutarea disperată a familiilor și prietenilor

Pe 4 martie, după ce bărbații au încetat să mai răspundă la apeluri și la mesaje text, frații, soțiile, mamele și prietenii lor au început o căutare chinuitoare. Forțele rusești patrulau pe străzile din Bucea, așa că rudele au intrat pe internet, căutând informații pe rețelele de socializare.

Nepotul meu Denys (care poartă o șapcă și ochelari) a încetat să mai răspundă acum trei zile”, a scris Valentina Butenko, mătușa lui Rudenko, pe Facebook. ”Știe cineva ceva despre el?”

Ajutați-mă să îl găsesc pe acest om. Familia lui este foarte îngrijorată, dar nu ne pierdem speranța”, a scris Elena Shyhan în dreptul fotografiei soțului ei, Vitaliy. Între timp, trupurile bărbaților au rămas în curte. După o lună, odată ce rușii s-au retras, imaginile groazei au atras atenția lumii și a familiilor care se străduiau să găsească indicii.

Liudmyla Nakonechnaya, mama lui Dvornikov, a văzut fotografia cu trupul neînsuflețit pe Facebook. Comentariul ei a fost următorul: ”Oh, Doamne! Oh, Doamne! Fiul meu drag!” Doamna Shyhan a văzut, de asemenea, o imagine șocantă. Ea și-a editat apoi postarea cu un singur rând: ”Nu mai căutați. L-am găsit.

Cum a organizat NYT această investigație

The New York Times a petrecut săptămâni întregi la Bucea, intervievând martori și membri ai familiilor, medici, medici legiști, polițiști ucraineni, anchetatori și oficiali militari pentru a descoperi ce s-a întâmplat cu cei opt bărbați găsiți executați în curtea unei clădiri administrative de pe strada Yablunska nr. 144.

Răscolind canalele Telegram și grupurile de pe Facebook pentru rapoarte de persoane dispărute, colectând rapoarte de autopsie și certificate de deces, precum și foaia de calcul cu sute de victime cu nume, The Times i-a identificat pe cei opt bărbați, doi supraviețuitori și trei dintre celelalte cinci victime găsite în altă parte a proprietății.

Jurnaliștii americani au adunat înregistrări video de la martori, înregistrări cu drone și camere de securitate, documente de la poliție, comandanți militari și investigatori ucraineni.

Reporterii au obținut o listă a soldaților ruși găsiți la fața locului, au vizitat locul execuțiilor și au analizat dovezile lăsate în urmă de forțele rusești care au înființat o bază acolo.

A urmat apoi căutarea pe rețelele de socializare rusești și în bazele de date militare rusești furnizate de C4ADS, o firmă de cercetare din Washington axată pe probleme de securitate transnațională, pentru a identifica unitățile prezente. De asemenea, cei de la The New York Times au vorbit cu experți în drept internațional pentru a evalua dacă execuțiile ar fi putut constitui o crimă de război.

 

 

ADVERTISEMENT