Fotbal international

Video. Erori HORROR ale arbitrilor! Kassai a mai făcut o mare HOŢIE

Arbitrii, alături de fotbalişti şi antrenori, sunt o parte importantă a sportului rege. O prestaţie bună este mereu lăudată şi apreciată atât de suporteri, cât şi de presa de...
21.04.2017 | 11:51
Video Erori HORROR ale arbitrilor Kassai a mai facut o mare HOTIE
ADVERTISEMENT

Arbitrii, alături de fotbalişti şi antrenori, sunt o parte importantă a sportului rege. O prestaţie bună este mereu lăudată şi apreciată atât de suporteri, cât şi de presa de specialitate. Uneori se întâmplă ca aceştia să greşească şi imediat sunt sancţionaţi de tribună, însă sunt cazuri în care cavalerii fluierului reuşesc să-i scoată din minţi până şi pe spectatorii neutri.

Viktor Kassai a reuşit, marţi seară, să facă praf meciul Real Madrid-Bayern Munchen, bifând astfel o nouă eroare pe o listă a arbitrilor care au greşit decisiv în partide importante.

ADVERTISEMENT

Kassai şi-a arătat „măiestria” şi la Euro 2012

Arbitrul maghiar Viktor Kassai mai are câteva pete negre în cariera de arbitru. Una dintre cele mai mari gafe ale lui Kassai a avut loc la Euro 2012 în meciul decisiv din grupe dintre Anglia şi Ucraina, una dintre gazdele de la Euro. Rooney a deschis scorul în minutul 48 şi Anglia câştiga grupa la acest scor.

Ucrainienii au reuşit să egaleze prin Marko Devic în minutul 62. Şutul ucrainianului a fost deviat de Hart, dar tot a trecut de linia porţii înainte ca John Terry să respingă mingea. Pe reluări se vede clar cum mingea trece linia porţii înainte de intervenţia fundaşul englez. La acel turneu final existau arbitri adiţionali. Cu toate acestea, brigada de arbitri condusă de Kassai nu a validat golul şi Ucraina a rămas acasă. S-au calificat mai departe Anglia şi Franţa.

ADVERTISEMENT

“Mâna lui Dumnezeu”, atacul criminal al lui Schumacher şi arbitrii de casă ai Coreei de Sud

Una dintre cele mai cunoscute greşeli de arbitraj datează de la ediţia din 1986 a Cupei Mondiale. Anglia şi Argentina se luptau pentru un loc în semifinale, toţi ochii fiind aţintiţi spre Diego Maradona. Partida venea la patru ani de la Războiul Malvinelor, cele două ţări aflându-se în conflict direct.

În minutul 51, Steve Hodge deviază balonul spre propiul careu, Peter Shilton iese şi încearcă să reţină balonul, însă Maradona sare în acelaşi timp cu portarul englez şi trimite mingea în poartă folosindu-se de mână. Ali Bin Nasser, înconjurat de englezii care protestau, validează golul şi Argentina conducea cu 1-0. Patru minute mai târziu, Maradona reuşeşte să înscrie din nou, de această dată un gol de toată frumuseţea, catalogat de mulţi drept golul secolului al XX-lea. Sud-americanii au câştigat cu 2-1 şi o săptămână mai târziu au cucerit Cupa Mondială.

ADVERTISEMENT

Cu patru ani mai devreme, la ediţia din 1982, un alt meci din fazele superioare a avut parte de o greşeală uriaşă de arbitraj. Germania de Vest şi Franţa se luptau pentru un loc în finala Mondialului spaniol. Michel Platini lansa o nouă pasă spre careul nemţilor, iar Patrick Battiston, intrat în minutul 50, încearcă să o ajungă. Harald Schumacher iese rapid din poartă şi îl loveşte în aer pe fundaşul francez care rămâne întins pe gazon.

Portarul nemţilor îi face semne să se ridice şi să nu mai simuleze, în timp ce Battiston se alesese cu o comoţie cerebrală. Charles Corver, arbitrul meciului, a decis că nu a fost vorba de nici un fault, cu toate că fundaşul francez a fost scos pe targă şi transportat la spital, la şapte minute de când intrase pe teren.

ADVERTISEMENT

Campionatul Mondial din 2002 a fost scena unor erori incredibile de arbitraj, în special la meciurile Coreei de Sud. Asiaticii organizau această ediţie alături de Japonia, însă atât în optimi, cât şi în sferturi au primit o mână de ajutor de la arbitrii. Prima victimă a fost Italia, iar călăul s-a numit Byron Moreno. În prelungirile meciului l-a eliminat pe Totti pentru o presupusă simulare, ca mai apoi să le anuleze italienilor un gol perfect valabil marcat de Tommasi. Ahn Jung-hwan a marcat golul de aur şi Coreea de Sud mergea în sferturi.

Spania a picat şi ea victimă arbitrajului pro-asiatic, ibericii fiind opriţi de câteva ori pentru ofsaiduri inexistente, în timp ce golul marcat de Morientes a fost anulat la intervenţia tuşierului care a indicat că mingea centrată de Joaquin ieşise din teren. Coreea de Sud s-a calificat în semifinale după loviturile de departajare, unde a fost oprită de Germania.

Englezii, campioni ai gafelor

Manchester United şi Tottenham Hotspur se îndreptau spre un rezultat de egalitate, 0-0, în returul sezonului 2004-05. În minutul 88 al partidei, Pedro Mendes îl vede ieşit din poartă pe Roy Carroll şi trimite mingea spre buturile “diavolilor”.

Portarul lui United ajunge la timp, prinde mingea, însă o scapă din braţe. Balonul trece aproape un metru după linia porţii, însă nici asistentul şi nici arbitrul întâlnirii, Mark Clattenburg, nu validează golul.

Acest moment, dar şi alte greşeli făcute de arbitrul englez i-au făcut pe rivalii “diavolilor” să-l considere un “fluieraş” de casă al lui Alex Ferguson.

Arsenal's Gibbs is shown a red card by referee Marriner during their English Premier League soccer match against Chelsea at Stamford Bridge in London

Andre Mariner prinde şi el lista marilor greşeli de arbitraj cu o confuzie de zile mari. Chelsea o conducea pe Arsenal cu 2-0 în returul sezonului 2013-14, iar în minutul 15, Hazard trimite un şut spre poartă, mingea fiind deviată, în out, cu mâna de Alex Oxlade-Chamberlain. Mariner arată punctul de la unsprezece metri şi-l elimină, spre stupoarea tuturor, pe Kieran Gibbs, cu toate că Oxlade-Chamberlain îi spunea arbitrului că el comisese henţul. Imediat după meci, arbitrul englez şi-a recunoscut greşeala, dar nu a primit nici o suspendare din partea federaţiei pentru gafa comisă.

La Campionatul Mondial din 2006, Graham Poll a intrat în istorie ca primul arbitru care elimină un fotbalist abia după ce i-au fost arătate trei cartonaşe galbene. Totul s-a întamplat în faza grupelor, la meciul Australia-Croaţia 2-2. Josip Simunic a primit primul cartonaş galben în minutul 61, după un fault asupra lui Harry Kewell.

În minutul 90 l-a primit pe al doilea, dar Graham Poll a uitat să-i arate şi cartonaşul roşu, astfel că Simunic a rămas pe teren. Abia după ce a fluierat finalul partidei, Graham Poll a realizat că nu l-a eliminat pe fotbalistul croat şi i-a arătat al treilea cartonaş galben, urmat de cel roşu. Arbitrul englez era favorit să conducă finala acelei ediţii, dar după această păţanie a fost trimis acasă.

6.000 euro câştigă un arbitru central de top care arbitrează un meci din cupele europene, suma crescând odată cu fazele sperioare ale competiţiei

1.800 euro este baremul pentru asistenţi, în timp ce al patrulea oficial primeşte 900 euro

ADVERTISEMENT