News

Video. Execuția dictatorilor Nicolae și Elena Ceaușescu. Ultima pedeapsă capitală din România

24.12.2020 | 10:19
Video Executia dictatorilor Nicolae si Elena Ceausescu Ultima pedeapsa capitala din Romania
Execuția dictatorilor Nicolae și Elena Ceaușescu. Ultima pedeapsă capitală din România Foto: revolutions.mediafax.ro
ADVERTISEMENT

Anul 1989 a fost anul în care liderii comuniști ai Europei de Est au căzut unul după altul. În ziua de Crăciun dictatorul de la București și soția sa erau împușcați de un pluton de execuție.

În urmă cu 31 de ani, poporul român a răbufnit contra regimului comunist, iar protestele izbucnite în marile orașe au culminat cu manifestațiile din București.

ADVERTISEMENT

Fragmente din filmarea cu procesul și finalul execuției soților Ceaușescu au fost difuzate în aceeași zi la televiziunea națională.

5 minute între sentință și execuție

Tribunalul Militar Excepțional a fost constituit, cu scopul de a-i judeca pe soții Ceaușescu, la 24 decembrie 1989, printr-un decret al CFSN semnat de Ion Iliescu.

ADVERTISEMENT

Completul de judecată, autointitulat „tribunal al poporului”, a fost format din doi judecători militari, coloneii Gică Popa (președinte) și Ioan Nistor, și trei asesori populari, căpitanul Corneliu Sorescu, locotenentul-major Daniel Candrea și locotenentul Ion Zamfir. Grefier era plutonierul-major Jan Tănase.

Acuzarea a fost reprezentată de procurorul militar Dan Voinea, iar apărarea a fost asigurată de avocații din oficiu Constantin Lucescu și Nicolae Teodorescu.

ADVERTISEMENT

Procesul a început pe 25 decembrie ora 13:20 și s-a terminat în jurul orei 14:40, în garnizoana din Târgoviște.

Capetele de acuzare erau:

  1. Genocid – peste 60.000 victime;
  2. Subminarea puterii de stat prin organizarea de acțiuni armate împotriva poporului și a puterii de stat. Infracțiunea de distrugere a bunurilor obștești, prin distrugerea și avarierea unor clădiri, explozii în orașe etc;
  3. Subminarea economiei naționale;
  4. Încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse la bănci în străinătate.
ADVERTISEMENT

Nicolae Ceaușescu a afirmat că nu recunoaște tribunalul.

Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la ora 14:45 și deși verdictul admitea recurs, a fost executată cinci minute mai târziu, 14:50, în curtea garnizoanei, lângă clădirea corpului de gardă.

România

Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti

Dispozitivul Sentinţei nr. 1 din 25 decembrie 1989

Cu unanimitate de voturi condamnă pe inculpaţii:

Ceauşescu Nicolae, fiul lui Andruţă şi Măria, născut la data de 26 ianuarie 1918, în comuna Scorniceşti, judeţul Olt, cu ultimul domiciliu în Bucureşti, Bulevardul Primăverii, nr. 50, sectorul 1, în prezent arestat, şi Ceauşescu Elena, fiica lui Nae şi Alexandrina, născută la data de 6 ianuarie 1916, în comuna Petreşti, judeţul Dâmboviţa, cu ultimul domiciliu în Bucureşti, Bulevardul Primăverii nr. 50, sectorul 1, la pedeapsa capitală şi confiscarea totală a averii pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni:

– Genocid, prevăzut de articolul 357, aliniat 1, literele a-c, Cod Penal;

– Subminarea puterii de stat, prevăzut de articolul 162, aliniat 1, Cod Penal;

– Acte de diversiune, prevăzut de articolul 163 Cod Penal;

– Subminarea economiei naţionale, prevăzut de articolul 165, aliniat 2, Cod Penal, toate cu aplicarea articolelor 33-34 şi 41, aliniat 2, Cod Penal.

În baza articolului 998 Cod Civil şi articolului 14, aliniat 3, litera a din Codul de procedură penală, obligă pe inculpaţi să restituie statului român toate sumele de bani,metale preţioase şi orice alte valori depuse de aceştia, sub orice nume, la bănci străine sau la alte instituţii ori persoane din străinătate sau, potrivit articolului14, aliniat 3, litera b din Codul de procedură penală şi articolului 998 din Codul Civil, să plătească statului, în solidar, echivalentul acestor bunuri în dolari SUA.

Potrivit articolului 163 şi articolului 157, aliniat 2, litera c din Codul de procedură penală, menţine măsurile asigurătorii luate de Direcţia Procuraturilor Militare asupra tuturor bunurilor aparţinând inculpaţilor. Cu drept de recurs. Pronunţat astăzi, 25 decembrie 1989, în şedinţă publică, în prezenţa inculpaţilor, în Garnizoana Târgovişte.

După executarea cuplului, pedeapsa cu moartea a fost abolită în România.

Președintele completului de judecată s-a sinucis

La scurt timp după execuție, pe postul național de televiziune s-a citit comunicatul privind execuția soților Ceaușescu. Fragmente din filmarea cu procesul și finalul execuției au fost difuzate în aceeași zi la televiziunea națională.

În 1990, Colonelul Gică Popa, președintele completului de judecată, a fost avansat la gradul de general de justiție. La 1 martie 1990, un comunicat al guvernului a anunțat că Gică Popa s-a sinucis în biroul său.

ADVERTISEMENT