Vagoanele cu lemn furat din pădurile României reprezintă în ultima perioadă fake news-ul perfect! Românii sunt mai mult decât sensibili la acest subiect, unul care nu o dată a generat minciuni și o luptă continuă între ONG-uri, autorități și pădurari.
Culpa a fost aruncată dintr-o parte în cealaltă și acuzele au curs cu nemiluita. În tot acest timp, pădurile României au fost masacrate și tăierile ilegale de lemn au devenit un adevărat flagel.
Fără răspuns preț de ani de zile, Ministerul Mediului a lansat în cele din urmă SUMAL 2.0, o aplicație care trebuia să reducă la zero fenomenul. Nu toată lumea a primit cu brațele deschise inovația și cei implicați în monitorizarea tăierilor ilegale trag zeci de semnale de alarmă. Mai mult de atât, aceștia avertizează și spun că fake news-urile legate de transportul lemnului au rolul lor pe piață.
Concret, în urmă cu doar câteva zile, Cristian Felecan a postat pe contul personal de Facebook un clip de două minute și 40 de secunde în care 39 de vagoane încărcate la dungă cu lemn treceau pe sub ochii lui. Bărbatul a dat posibilitatea distribuirii filmulețului și oamenii nu au ezitat o clipă.
Peste 80 de mii de utilizatori au transmis mai departe imaginile, unele care au devenit virale în mediul online și îndelung comentate. Mass media a preluat imediat cazul și situația a fost prezentată drept un asasinat al pădurilor țării.
Mii de oameni au comentat clipul, acuzele fiind unele dure. Politicul a fost pus la zid, ca la un semn, cele două tabere, cei doi poli stânga – dreapta făcându-și apariția. Simpatizanții PSD l-au pus la zid pe Klaus Iohannis și au arătat cu degetul guvernul condus de Florin Cîțu pentru întreaga întâmplare.
Replica nu s-a lăsat deloc așteptată și au fost scoase din sertare imagini cu Adrian Năstase sau Ion Iliescu, imagini care au făcut deliciul celor de dreapta. În mod evident, de la bal nu aveau cum să lipsească pandemia de coronavirus, carantina sau lipsa aerului curat, toate fiind aruncate în cârca adversarilor. Deși a fost contactat, autorul clipului nu a răspuns până la ora publicării acestui material.
Toate bune și aproape normale, am putea spune, doar că, Romsilva a ținut să transmită după câteva zile „stop fake news, stop dezinformării”. „Un video cu un tren care transportă bușteni a devenit viral zilele acestea în mediul online.
Autorul filmării se lamentează cum ”pleacă pădurea României”, iar acest video FAKE NEWS a fost distribuit de mii de ori, folosit de pagini anonime specializate în fake news și manipulare”, au explicat reprezentanții instituției despre cele 39 de vagoane încărcate cu lemn.
În realitate, lemnul transportat era, de fapt, importat din Republica Cehă, nicidecum exportat din pădurile României. Mai mult de atât, Romsilva a prezentat și documentele vamale ale încărcăturii. Conform actelor, transportul a fost efectuat de o firmă specializată din Slovacia, așa cum, de altfel, se putea vedea și pe vagoane la o atentă analiză.
Culmea, lemnul era asigurat prin chingi, o metodă care nu este folosită de transportatorii români și a fost importat de o firmă din România, urmând ca acesta să fie prelucrat într-o fabrică din țara noastră.
„LEMNUL NU ESTE DIN PĂDURILE ROMÂNIEI ȘI NU ESTE EXPORTAT, CI IMPORTAT PENTRU A FI PRELUCRAT ÎN ROMÂNIA!
Există, din păcate, o întreagă campanie de dezinformare și manipulare, pentru a induce publicului ideea că pădurile României sunt ”distruse” și ”vândute”, folosind informații false și filmări ca acestea.
Pădurile României sunt administrate sustenabil de silvicultori, iar 80% din pădurile de stat administrate de Romsilva dețin certificarea internațională privind managementul pădurilor.
Informați-vă bine înainte să râspândiți fake news!”, au mai notat cei de la Romsilva.
FANATIK a mers chiar mai departe și a stat de vorbă cu un psiholog pentru a vedea de ce românii pică destul de repede în capcana unui fake news fără să încerce să verifice adevărul.
„Suntem “intoxicati” ca și popor de multă vreme cu o cultivare a unei gândiri prăpăstioase. Se pune accentul pe informațiile negative în mass media, ceea ce ușor ușor, cu timpul devine o obișnuință a expectațiilor negative cu privire la știri.
Sunt puțini cei care contestă ce aud sau li se arată în imagini, astfel încât preiau cu facilitate conținutul expus ca fiind adevărat. Acest fenomen se întinde și în relațiile interpersonale obișnuite. S-au creat niște așteptări premonitorii în negativ.
Sunt rare persoanele care povestesc despre lucruri bune sau apreciază ceva ce nu ar putea să se ridice la rangul de “senzațional”, care să stârnească furtuni în rândul reacțiilor oamenilor.
Fenomenul fake news doar întărește ceea ce în ani de zile a devenit obișnuinta unei gândiri negative. Banalul, ca stil de viață a unei majorități general acceptate începe să fie marginalizat. Dacă e liniște și pace, nu avem reacție, prin urmare nici audiență”, a explicat pentru FANATIK psihologul Corina Diaconescu.
Pentru Tiberiu Boșutar situația este diferită. Cunoscutul activist de mediu spune că, în realitate, viteza cu care acest filmuleț a devenit viral în mediul online, ridică mai multe semne de întrebare.
„Realitatea este diferită. Nu este prima situație de genul acesta. Și, din punctul meu de vedere, cred că tocmai șmecherii și golanii din sistem promovează astfel de clipuri. Și prin acest fapt, ei încearcă să acopere adevăratul furt.
Concret, ei promovează un asemenea clip, lumea se agită, îl lasă câteva zile, după care vin și spun, domne, trenul e din Cehia. Și, într-adevăr, din datele pe care le am și eu, trenul acesta este venit din Cehia, la fel cum sunt multe altele. Dar, atenție, asta nu înseamnă că tot ce se promovează și ajunge pe internet, sunt minciuni.
Din punctul meu de vedere, genul acesta de clipuri sunt promovate tocmai de instituții, cum e de exemplu aici, Romsilva, care știe foarte bine realitatea, promovează un astfel de clip care e o minciună și după câteva zile vin și dezmint cu dovezi concrete. Dar, furturile de la ei din ogradă sunt destul de mari și au loc în continuare. Sunt reale”, a spus pentru FANATIK cel poreclit Robin Wood de România.
Tiberiu Boșutar mai transmite că, în acest moment, oamenii au fost liniștiți. Drept pentru care nimeni nu-și mai pune nicio întrebare.
„Fiind din zonă am mai văzut trenuri la fel, știu felul cum sunt împachetate, cu centură peste vagon, ele au niște numere, coduri. În situația de față este posibil să fie un isteric, unul care nu se pricepe, filmează și țipă, domne, unde sunt pădurile noastre, pleacă din țară, urșii plâng.
Dar, pe de altă parte, poate să fie și foarte regizată tocmai de un hoț de lemne. El pune un clip din acesta, îl distribuie foarte bine, pentru că filmul a ajuns viral instant, deși mai erau multe în genul acesta, ajunge să fie cunoscut, să aibă sute de mii de vizualizări și când atinge apogeul apare și cu adevărul. Domne, uite realitatea, trenul e venit din export și ajunge nu știu unde și e benefic pentru țara noastră și jumătate de țară se dezumflă.
După care, chiar dacă vin eu sau altul și spun, domne, uite aici e un camion furat, lumea o să spună, du-te, măi, de aici. Repet, poate să fie unul de bună credință care nu știe despre ce e vorba, dar promovarea acestui clip pare a fi făcută de unul care știa foarte bine ce face.
Eu cred că clipul și-a atins scopul, prostimea a fost liniștită. După ce omul s-a agitat că ne pleacă lemnul din țară, află că, de fapt, nu era așa, discută între ei și o perioadă e liniște, nu mai e atent, receptiv la transporturile cu lemn furat”, a mai spus Tiberiu Boșutar.