News

Video. Grecia în flăcări. Pompierii luptă cu 56 de focare active în vreme ce meteorologii prognozează vânturi puternice și caniculă

Există 56 de focare active în toată Grecia, de la Peloponez până la insula Evia de lângă capitală. Urmează zile cu vreme extremă.
06.08.2021 | 19:14
Video Grecia in flacari Pompierii lupta cu 56 de focare active in vreme ce meteorologii prognozeaza vanturi puternice si canicula
Grecia în flăcări. Pompierii luptă cu 56 de focare active în vreme ce meteorologii prognozează vânturi puternice și caniculă Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mii de oameni au fugit din calea unui incendiu care a făcut ravagii pentru a patra zi la nord de Atena, pe fondul celei mai grave canicule din țară din ultimele zeci de ani. Autoritățile elene au emis avertizări, după ce serviciile de urgență au prognozat vânturi puternice și temperaturi caniculare.

Astăzi și pe tot parcursul weekendului urmează să sosească în Grecia echipele de pompieri, avioanele cu apă, elicopterele și vehiculele din Franța, România, Suedia și Elveția.

ADVERTISEMENT

Există 56 de focare active în toată Grecia, de la Peloponez până la insula Evia de lângă capitală, de unde sute de oameni au fost nevoiți să plece cu barca, în timp ce flăcările ardeau prin pădure până la țărm.

Grecia în flăcări. Pompierii luptă cu 56 de focare active în vreme ce meteorologii prognozează vânturi puternice și caniculă

Cerul din Atena a fost din nou întunecat de fumul gros de la incendiile de la periferia nordică a capitalei, care s-au reaprins joi, după ce au murit la începutul săptămânii.

ADVERTISEMENT

Pe autostrada principală a țării care leagă Atena de nordul Greciei, pompierii au încercat să folosească drumul ca pe o barieră pentru a opri înaintarea flăcărilor înainte ca avioanele cu apă să poată relua operațiunile la prima oră.

Pompierii și poliția au mers din casă în casă pentru a evacua locuitorii din casele lor, la aproximativ 20 de kilometri nord de capitală.

ADVERTISEMENT

Incendiile în jurul suburbiilor de la nord de Atena și din toată țara au forțat mai multe evacuări joi, deoarece condițiile de căldură și secetă au continuat să exacerbeze situația.

Mii de oameni au fugit din calea flăcărilor

Mii de oameni au fugit din calea incendiului care a ars pentru a patra zi la nord de Atena. Pe insula Evia din apropiere, garda de coastă a organizat o operațiune masivă cu bărci de patrulare și nave private pentru a evacua sute de oameni pe mare, pe măsură ce zeci de incendii fac ravagii în toată țara.

ADVERTISEMENT

Pompierii se luptă de zile întregi pentru a opri flăcările să ajungă în zone populate, la centrale electrice și locuri istorice.

Unul dintre cele mai severe focare a izbucnit în zonele forestiere de la 20 de kilometri nord de capitală, distrugând mai multe case. Echipaje terestre de câteva sute de pompieri au săpat șanțuri pentru a opri înaintarea flăcărilor.

Generalul Aristotelis Papadopoulos, care conduce Brigada Pompierilor, a spus: „Trecem printr-a 10-a zi a unui val major de căldură care afectează întreaga noastră țară, cel mai grav val de căldură din punct de vedere al intensității și duratei din ultimii 30 de ani”.

Incendiile din Grecia nu au provocat decese sau răni grave. Dar oamenii de știință greci au spus că distrugerile totale din doar trei zile în această lună au depășit 50% din suprafața medie arsă în țară în anii precedenți.

Un raport al Observatorului din Atena a declarat că aproximativ 6.000 de hectare s-au transformat în scrum între duminică și miercuri, comparativ cu 10.400 de hectare în tot anul trecut.

Cauzele incendiilor grecești sunt neclare, dar autoritățile spun că eroarea umană și neglijența sunt de cele mai multe ori de vină.

Sute de persoane evacuate pe mare de pe insula Evia

Sute de persoane au fost evacuate pe mare de pe insula Evia, unde flăcările au ars o vastă zonă de pădure de pin de marți și au ajuns la mare.

Navele de pază de coastă asistate de bărci turistice au ridicat 631 de persoane de joi târziu de pe trei plaje de pe insulă. Toți au fost mutați în siguranță, iar patrulele maritime continuă în caz de urgență, a declarat un oficial al gărzii de coastă.

„Situația este scăpată de sub control. Flăcările au o înălțime de peste 40 de metri”, a declarat primarul local George Tsapourniotis pentru televiziunea locală, relatează The Independent.

20 de pompieri, la spital cu arsuri

Mai mulți pompieri și voluntari au fost duși la spital cu arsuri, au declarat oficialii sanitari greci.

Ministrul Sănătății, Vassilis Kikilias, a declarat că 9 persoane au fost duse cu ambulanța la spitalele din Atena din incendiul din nordul capitalei grecești, dintre care trei sufereau probleme de respirație, în timp ce alte 11 erau tratate într-un centru de sănătate de pe insula Evia.

Iulie, lună record pentru incendiile de vegetație din cel puțin 2003

Luna trecută a fost cea mai gravă lună iulie din lume pentru incendiile de vegetație din cel puțin 2003, au spus oamenii de știință, citați de The Guardian.

Condusă de căldură extremă și secetă prelungită, aprinderea pădurilor și pajiștilor a eliberat 343 megatone de carbon. Aceasta este cu aproximativ o cincime mai mare decât vârful global anterior al lunii, stabilit în 2014.

Mai mult de jumătate din carbon provine din două regiuni – America de Nord și Siberia – care au experimentat vreme neobișnuit de caldă și uscată în acest an.

România a trimis peste 100 de pompieri în Grecia

După ce autoritățile elene au transmis o solicitare de acordare de asistență internațională, România a decis acordarea unui  ajutor umanitar extern de urgență.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în Grecia va fi dislocat un modul de intervenție specializat în stingerea incendiilor de pădure. Acesta va fi format din 112 pompieri salvatori cu 23 de autospeciale (6 autospeciale de stingere incendii de pădure, 2 cisterne, 1 centru de comandă, 4 containere Multirisc, 1 generator, 2 tabere mobile, 1 autocar de intervenție, 2 microbuze, 4 autospeciale de primă intervenție și comandă).

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru Republica Elenă

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află permanent ori temporar, sau care intenționează să călătorească în Republica Elenă că Serviciul de Meteorologie elen (EMY) a emis o prognoză cu privire la apariția unor fenomene meteo extreme (deteriorarea rapidă a condițiilor meteo, scăderea semnificativă a temperaturii, furtuni puternice și intensificări însemnate ale vântului), precizează informarea MAE.

Potrivit sursei citate, frontul de aer rece va afecta predominant zonele de vest, nord și est ale Republicii Elene, după cum urmează:

– la 6 august 2021, se vor înregistra temperaturi maxime de 44-46° C și risc foarte mare de incendii;

– începând de vineri, 6 august 2021, temperaturile vor scădea în vestul și în nordul teritoriului elen, pe insula Creta și în arhipelagul Dodecanez (nu va fi depășită valoarea de 36° C, în timp ce în restul teritoriului, temperaturile vor scădea cu 3 până la 5° C);

– vor fi înregistrate intensificări semnificative ale vântului din direcțiile vest și nord-vest, care vor predomina în Marea Ionică, Marea Egee și insulele din aceste zone, cât și în partea continentală a Republicii Elene.

Începând cu după-amiaza zilei de 6 august 2021, odată cu trecerea frontului de aer rece, care este principala cauză a acestei schimbări a vremii, intensificarea temporară a vântului se va manifesta în principal din direcția nord – nord-vest.

În intervalul 7 – 8 august 2021, temperatura nu va depăși 35-37° C în majoritatea regiunilor, în timp ce pentru intervalul 9 – 11 august 2021 este prognozat un nou val de caniculă (temperaturi de 40-42° C în partea centrală și sudică a Greciei continentale), fiind prevăzută o scădere a temperaturilor începând cu ziua de joi, 12 august 2021.

MAE informează cetățenii români aflați permanent ori temporar, sau care intenționează să călătorească în Republica Elenă că autoritățile elene avertizează, de asemenea, în legătură cu existența unei concentrații ridicate de particule fine PM2.5 în regiunea Attica, generată de fumul produs de incendiile din Evia și zonele învecinate, recomandând locuitorilor din aceste zone să evite deplasările în aer liber și să poarte măști de protecție cu un grad de filtrare ridicat.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 și Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro,https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

ADVERTISEMENT
Tags: