News

Video. Grindina şi vijeliile au făcut ravagii în ţară. În Bucureşti, mai multe maşini au fost distruse de copacii doborâţi peste ele

Ploi violente şi grindină s-au abătut sâmbătă, asupra mai multor zone din ţară, iar străzile din mai multe oraşe au fost acoperite de gheaţă.
27.05.2023 | 19:15
Imagine cu grindina de la Arieşeni Foto: Facebook Meteoplus
ADVERTISEMENT

Aproape toată România se află sub avertizare cod galben de instabilitate atmosferică, doar opt judeţe din nordul şi vestul ţării scăpând de intemperii în această sâmbătă. Grindina de dimensiuni impresionante a distrus hectare de culturi, iar copacii doborâţi de vânt au provocat pagube însemnate inclusiv în Capitală.

Grindină de dimensiuni impresionante în Alba, Timiş şi la Craiova

Mai multe intervenţii ale pompierilor de la ISU Bucureşti-Ilfov au avut loc, sâmbătă după-amiază, în Capitală, unde mai mulţi copaci au căzut în diferite zone ale oraşului, dar nordul a fost cel mai afectat.

ADVERTISEMENT

Conform bilanţului transmis de ISU Bucureşti-Ilfov, sâmbătă, până la ora 18:00, echipajele din cadrul Inspectoratului au gestionat şapte intervenţii. Şase dintre acestea au avut loc în municipiul Bucureşti şi una în judeţul Ilfov.

„Acestea au constat în îndepărtarea a şase copaci şi o inundaţie la o casă. Au fost avariate şapte autoturisme”, au informat reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov.

ADVERTISEMENT

În judeţul Alba, o ploaie violentă cu grindină s-a abătut asupra localității Arieșeni, iar în urma ei mai multe străzi au fost acoperite de gheață.

Prăpădul s-a abătut şi asupra localităţii Belinţ, din Timiş, unde după codul portocaliu, de vineri, codul galben a adus sâmbătă grindină de dimensiuni impresionante, care a acoperit carosabilul.

ADVERTISEMENT

Şi la Craiova a fost vijelie cu grindină, iar străzile Băniei s-au acoperit de ape în doar câteva minute. Tot sâmbătă, clujenii au fost avertizaţi prin mesaje Ro-Alert, cu privire la ploi torenţiale, grindină şi vijelii.

„Până în acest moment nu au fost înregistrate solicitări pentru intervenția forțelor specializate ca urmare a efectelor fenomenelor meteo periculoase, iar la nivelul Centrului Operațional este monitorizată în permanență situația din teren”, arată ISU Cluj.

ADVERTISEMENT

Pe lângă codul galben aflat deja în vigoare, ANM a emis sâmbătă după-amiază mai multe alerte cod portocaliu de tip nowcasting. În mai multe județe sunt așteptate averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și căderi de grindină.

ADVERTISEMENT
Tags: