News

Video. Haos la Moscova, oamenii au ieșit în stradă. Proteste împotriva mobilizării: ”Să meargă Putin în tranșee”. Peste 1.000 de arestați. Update

Rușii au ieșit în stradă și la Moscova, dar și în alte orașe, pentru a protesta împotriva mobilizării. Zeci de persoane au fost, deja, arestate.
22.09.2022 | 16:13
Video Haos la Moscova oamenii au iesit in strada Proteste impotriva mobilizarii Sa mearga Putin in transee Peste 1000 de arestati Update
Haos la Moscova. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
22-09-2022
13:14

Peste 1.000 de arestări în Rusia

Protestatarii din Rusia au ieșit în stradă pentru a-și arăta dezaprobarea față de politica de ”mobilizare parțială” anunțată de președintele Vladimir Putin miercuri dimineață, care va împinge 300.000 de oameni în serviciul militar. Cel puțin 1.252 de persoane din 38 de orașe au fost reținute, potrivit OVD-Info, un organ de supraveghere pentru drepturile omului care monitorizează activitatea poliției.

La Moscova, sute de protestatari s-au adunat pe Vechiul Arbat, o stradă pietonală binecunoscută din centrul Moscovei. Au țipat ”Trimite-l pe Putin în tranșee!” și ”Lăsați copiii noștri să trăiască!”.

În Tomsk, o femeie care ținea în mână o pancartă pe care scria ”Îmbrățișează-mă dacă și tu ești speriată” a zâmbit senină în timp ce a fost târâtă departe de protest de trei polițiști. În Novosibirsk, un bărbat a fost luat după ce le-a spus ofițerilor de poliție: ”Nu vreau să mor pentru Putin și pentru voi”.

Cu toate că au fost amenințați cu 15 ani de închisoare și sunt bruscați de forțele de ordine, oamenii strigă ”Să meargă Putin în tranșee” și alte mesaje anti-război.

Haos la Moscova și în alte orașe ale Rusiei

De asemenea, Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a transmis că mobilizarea militară anunțată de Vladimir Putin este ”o enormă tragedie”. Alte proteste au loc și la Irkutsk, Ulan-Ude, Khabarovsk și Tomsk.

ADVERTISEMENT

La Irkutsk, poliția a arestat 20 de persoane și a ”spart” brutal mitingul la care se adunaseră circa 60 de oameni.

“Este clar că războiul criminal care se desfăşoară în prezent se agravează şi se amplifică, iar Putin încearcă să implice în el cât mai multă lume posibil”, a transmis Navalnîi, cel care nu se teme să folosească cuvântul interzis ”război” pentru ”operațiunea militară specială”.

ADVERTISEMENT

Navalnîi îl acuză pe Putin că prin implicarea în război a 300.000 de rezerviști își va ”păta cu sânge mâinile a sute de mii de persoane”.

“Totul se face pentru ca un singur om să-şi păstreze puterea şi să o prelungească”, a completat principalul opozant al lui Putin din Rusia.

ADVERTISEMENT

Procuratura din Moscova a transmis deja că participanții la mitinguri anti-război sau anti-mobilizare riscă 15 ani de închisoare, conform Newsweek.ro. Conform Procuraturii, oamenii se supun prevederilor articolului 20.3 sau 20.3.3 din Codul de infracțiuni administrative („încălcarea procedurii stabilite pentru organizarea unui miting sau a unor acțiuni publice menite să discrediteze forțele armate ale Federației Ruse”).

Autoritățile din Rusia au fost puse în alertă de un mesaj transmis populației de mișcarea antirăzboi ”Vesna”, care a cerut oamenilor să iasă în stradă pentru a protesta față de de ”mobilizarea parțială” a lui Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Pe rețelele de socializare sunt zeci de imagini cu oameni care protestează în diverse orașe din Rusia, majoritatea dintre aceștia fiind săltați de jandarmi. Deși seara e la început, se pare că zeci de oameni au fost arestați deja.

ADVERTISEMENT