News

Video. Imagini apocaliptice în Arabia Saudită. Ţara a fost lovită de ploi torențiale și de inundații masive

Arabia Saudită a fost lovită de furtuni nemaivăzute și inundații masive, semn că schimbările climatice devin o problemă reală pentru omenire, conform experților.
30.04.2024 | 17:51
Video Imagini apocaliptice in Arabia Saudita Tara a fost lovita de ploi torentiale si de inundatii masive
Video. Imagini apocaliptice în Arabia Saudită. Ţara a fost lovită de ploi torențiale și de inundații masive. Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

După Emiratele Arabe Unite și Oman a venit rândul ca Arabia Saudită să fie lovită de furtuni și inundații. Școlile au fost închise și elevii au trecut la cursuri online, în timp ce mașinile erau luate de ape pe șosele. Meteorologii avertizează că vremea extremă va lovi din nou zone din Bahrain, Qatar și Arabia Saudită cel puțin până sâmbătă, 4 mai.

Arabia Saudită a fost lovită de ploi torențiale și de inundații masive

În special în Arabia Saudită sunt anunțate ploi torențiale în special în data de 1 și 2 mai, iar în zonele aride vânturile puternice vor cauza furtuni de praf. Pericolul de inundații este mare în zonele joase din țară, acolo unde rafalele pot deteriora casele și pot cauza pene de curent.

ADVERTISEMENT

Cât despre zonele de deal, aici există riscul alunecărilor de teren, iar traficul va fi cu siguranță afectat în condițiile în care unele poduri și drumuri vor deveni impracticabile. Experții au avertizat deja că ploile care provoacă inundații record sunt cauzate de schimbările climatice.

”Schimbările climatice reprezintă explicaţia cea mai probabilă pentru ploile diluviene care s-au abătut săptămâna trecută asupra Emiratelor Arabe Unite şi a Omanulu”, au transmis cercetătorii din partea World Weather Attribution (WWA). Conform acestui studiu publicat recent, precipitațiile au crescut cu 40% în țările petroliere din zona Golfului și din cauza fenomenului El Nino.

ADVERTISEMENT

Potrivit autorilor studiului, ”schimbările climatice, provocate de arderile de combustibili fosili reprezintă explicaţia cea mai probabilă”, pentru acest fenomen meteo. Asta, pentru că nu ar exista nicio altă explicație cunoscută pentru intensificarea ploilor în acestă regiune. Furtunile au provocat deja 22 de decese în Oman și patru în Emiratele Arabe Unite.

Încălzirea globală este de vină pentru furtunile nemaivăzute de la arabi

Aici ploile au cauzat inundații nemaivăzute, astfel că toată lumea ar fi înțeles acum că ”până şi regiunile aride pot fi grav afectate de precipitaţii, o ameninţare care creşte odată cu schimbările climatice cauzate de combustibilii fosili”. Potrivit Soniei Seneviratne profesoară de Universitatea Tehnică Federală din Zurich, situația se va înrăutăți în următorii ani.

ADVERTISEMENT

Potrivit oamenilor de știință care studiază rolul schimbărilor climatice în tot ce înseamnă fenomene meteo extreme, precipitațiile au fost mai puțin intense în anii care au precedat încălzirea cu 1,2 grade Celsius a climei, în raportat cu nivelul din epoca preindustrială. Astfel, de vină pentru catastrofele de acum și cele ce vor veni e tot omul, care a distrus natura.

“Precipitaţiile extreme au devenit cu cel puţin 10% mai abundente în Emiratele Arabe Unite şi în Oman”, a explicat, de asemenea, cercetătorul Mariam Zachariah, angajat al Imperial College din Londra. “În concordanţă cu principiile fizice de bază, potrivit cărora o atmosferă mai caldă poate să reţină mai multă umiditate“, a explicat expertul.

ADVERTISEMENT

Țările din această zone, neobișnuite cu astfel de precipitații, au fost paralizate de ploi și de inundații, în timp ce oamenii s-au panicat încercând să-și salveze bunurile sau viețile. La fel de uluite au fost și autoritățile, în condițiile în care astfel de fenomene meteo extreme, considerate apocaliptice, nu au mai fost văzute de nimeni.

ADVERTISEMENT