News

Video. Imagini spectaculoase din Baltimore. Gigantica Chesapeake 1000 a fost adusă să scoată din râu podul prăbuşit

Cea mai mare macara de pe Coasta de Est a SUA a fost dusă la podul prăbuşit din Baltimore. Ea poate ridica 1.000 de tone o dată.
30.03.2024 | 17:45
Video Imagini spectaculoase din Baltimore Gigantica Chesapeake 1000 a fost adusa sa scoata din rau podul prabusit
Gigantica Chesapeake 1000 a ajuns în portul Baltimore Foto: X / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Uriaşa macara Chesapeake 1000, înaltă de 58 de metri, cea mai mare macara de pe toată Coasta de Est a SUA, a ajuns în Baltimore.

Joe Biden merge săptămâna viitoare la Baltimore, în zona podului prăbuşit

Puterea lui Chesapeake 1000 este suficientă pentru a ridica 1.000 de tone de resturi din podul distrus Francis Scott Key, care s-a prăbușit săptămâna aceasta, după ce a fost lovit de o navă ce transporta containere.

ADVERTISEMENT

Operațiunea masivă de curățare a zonei este urgentată de faptul că Baltimore este unul dintre cele mai aglomerate porturi ale Statelor Unite, iar prăbuşirea podului a blocat accesul spre chei, paralizând transporturile în și dinspre portul Baltimore.

O a doua macara, de mai mici dimensiuni, va fi instalată în zonă în următoarele ore. De altfel, președintele Joe Biden urmează să viziteze personal Baltimore săptămâna viitoare, pentru a analiza amploarea pagubelor și pentru a discuta eforturile federale de a reconstrui podul.

ADVERTISEMENT

Tragedia avut loc marți dimineața, când nava container Dali s-a lovit de una dintre coloanele podului, iar în urma coliziunii cea mai mare parte a structurii s-a prăbușit în apele râului Patapsco.

Opt muncitori care făceau reparaţii la pod au căzut în apă: doi au fost salvaţi, cadavrele a doi au fost scoase la suprafaţă, iar despre ceilalţi patru se presupune că au murit şi ei. De altfel, căutarea cadavrelor a fost suspendată din cauza riscurilor.

ADVERTISEMENT

Guvernatorul statului Maryland, Wes Moore, a avertizat că fiecare pas al operațiunilor de degajare a zonei va fi extrem de dificil. “Vorbim despre 3.000 până la 4.000 de tone de oțel care se află pe această navă”, a spus el, făcând referire la miile de containere pe care le transporta nava şi care sunt prinse în resturile metalice ale podului.

Eforturile de degajare a zonei sunt complicate de apele tulburi ale râului Patapsco, unde scafandrii pot vedea doar la 1 până la 2 metri distanță.

ADVERTISEMENT

Corpul Inginerilor Armatei SUA finanțează operațiunea cu fonduri federale de urgență (60 milioane dolari), iar la operaţiuni mai participă contractori ai Marinei SUA, dar şi peste 1.100 ingineri de specialitate.

ADVERTISEMENT