Un nou moment inedit a avut loc în Parlamentul Noii Zeelande, acolo unde membrii maorii au făcut un protest haka față de un proiect de lege controversată aflat pe masa discuțiilor.
În ianuarie 2024, un videoclip cu o tânără parlamentară din Noua Zeelandă a devenit viral în toată lumea. Chiar în primul discurs, fata de 21 de ani a interpretat celebrul dans ”haka maori”, pentru a-și onora rădăcinile indigene.
Hana-Rawhiti Maipi-Clarke, membră a comunității maori, a intrat în istorie la începutul acestui an ca fiind cel mai tânăr deputat din ultimii 170 de ani. În discursul ei inaugural, ea și-a promis angajamentul față de alegătorii săi, spunând: ”Îmi voi da viața pentru comunitatea noastră”.
Acum, aceeași Hana-Rawhiti Maipi-Clarke, însoțită de alți membri maori, a efectuat din nou același strigă războinic în Parlamentul Noii Zeelande. De această dată, nu a mai făcut-o cu ocazia unui eveniment festiv, ci în semn de protest.
Joi, 14 noiembrie 2024, membrii maori au protestat în stil haka în Parlamentul. Aceștia au întrerupt votul pe un proiect de lege controversat, care vizează reinterpretarea unui tratat de 184 de ani între britanici și maorii autohtoni.
Hana-Rawhiti Maipi-Clarke și cei din comunitatea sa susțin că actul normativ aflat pe ordinea de zi în Legislativ reprezintă o amenințare la adresa drepturilor poporului autohton al țării. Comunitatea maori reprezintă circa 20% din populația de 5,3 milioane de locuitori a statului insular.
Tratatul dintre între britanici și maorii autohtoni a fost semnat în 1840 între Coroana Britanică și mai mult de 500 de șefi maori. Actul, denumit ”Waitangi”, stabilește modul în care cele două părți au convenit să se guverneze, notează CNN.
De-a lungul timpului, instanțele au extins treptat drepturile și privilegiile maori. Au existat voci care au acuzat faptul că acest lucru a discriminat cetățenii non-indigeni.
Recent, Partidul ACT din Noua Zeelandă, un partener minoritar în coaliția guvernamentală de centru-dreapta aflată la putere, a propus un proiect de lege care să instituie o interpretare mai restrânsă a tratatului Waitangi în legislație.
În ciuda temerilor comunității maori, experții spun că proiectul de lege are șanse mici de a fi aprobat. Cu toate acestea, lansarea acestuia în spaţiul public a aprins tensiunile rasiale în Noua Zeelandă. Pe lângă protestul haka din parlament, au existat și alte tipuri de manifestații.
Încă de luni, 11 noiembrie, maorii din Noua Zeelandă au participat la un amplu protest în țară. Mii de membri ai comunităţii au plecat în marş prin ţară cu scopul de a ajunge în Capitala Wellington.