News

Video. Încă un delfin a eşuat pe plajă, la Eforie. Este al optulea găsit pe nisip anul acesta, ce spun specialiştii cu privire la fenomen

Apa mării a scos vineri dimineaţă la mal încă un delfin mort, pe plaja de la Eforie Sud. FANATIK a stat de vorbă cu un specialist care să explice fenomenul.
05.05.2023 | 18:39
Video Inca un delfin a esuat pe plaja la Eforie Este al optulea gasit pe nisip anul acesta ce spun specialistii cu privire la fenomen
Un nou delfin eşuat pe plajă, la Eforie, al 8-lea în 2023
ADVERTISEMENT

Un nou delfin a eşuat vineri pe plajele Mării Negre, tot în zona Eforie, cum s-a întâmplat în majoritatea cazurilor înregistrate de la începutul anului. Specialiştii în cercetare marină afirmă că acesta este al optulea delfin găsit mort pe plajele româneşti, în 2023.

Majoritatea delfinilor eşuaţi se îneacă în plasele pescarilor

Numai în luna aprilie patru delfini au fost găsiţi morţi pe nisip la Eforie, dintre care trei în aceeaşi zi, pe 18 aprilie. Cauza principală a acestor incidente este legată de traumele pe care mamiferele le-au suferit din cauza plaselor pescarilor.

ADVERTISEMENT

“Anul trecut a fost o ştire că aceste accidente ar fi avut loc din cauza războiului, dar nu este aceasta cauza. Noi, din ce am analizat, cel puţin vizual, pentru că nu a făcut nimeni o disecţie, în mare parte ei au fost prinşi în plasele pescarilor. Nemaiputând ajunge la suprafaţă să respire ei au murit înecaţi în plase. Cam asta ar fi principala cauză a exemplarelor pe care le-am găsit noi anul acesta.

Este ceva obişnuit. În fiecare an sunt delfini aduşi de curenţi şi se văd pe ei urme de plase”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, George Harcotă, specialist în cadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” din Constanţa.

ADVERTISEMENT

Imagini cu delfinul eşuat vineri pe plajă au fost publicate pe paginile de Facebook şi Instagram ale Eforie Online. Postarea a stârnit numeroase comentarii, nu puţini fiind aceia care au scris că situaţia este cauzată de substanţele toxice deversate în Marea Neagră sau de războiul din Ucraina, care se duce şi din Marea Neagră.

La începutul acestui an, ONG-ul Mare Nostrum publica un bilanţ în care anunţa că peste 200 de delfini au eşuat în 2022 pe plajele României, acesta fiind cel mai mare număr de delfini eşuaţi pe litoralul nostru din ultimele două decenii. Cele mai multe cetace găsite pe țărm, adică peste 160, erau marsuini.

ADVERTISEMENT

“203 exemplare au fost înregistrate la țărmul românesc. Avem o pondere destul de mare în ceea ce privește numărul delfinilor prinși în plasele de pescuit și anume 40”, a declarat Costin Timofte, biolog în cadrul ONG-ului Mare Nostrum.

La mijlocul acestei săptămâni, Mare Nostrum a anunţat că reușit să îndepărteze din Marea Neagră aproximativ 1.380 kg de unelte de pescuit abandonate, pierdute sau aruncate peste bordul vaselor de pescuit (ALDFG) în şapte sesiuni dedicate de colectare.

ADVERTISEMENT

Organizaţia a anunţat că sesiunile au fost împărțite în două abordări: prima a constat în expediții marine dedicate cu un beam trawler, în timp ce a doua a constat în expediții de scufundare dedicate, acestea fiind efectuate în special iarna și la începutul primăverii.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece...
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece bărbați, în medie, opt eșuează”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Locul unic din România, considerat raiul iubitorilor de trasee montane. Drumul până la el...
Locul unic din România, considerat raiul iubitorilor de trasee montane. Drumul până la el ne poartă prin aproape 100 de peşteri
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian...
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Cât câștigă Denise Rifai. Vedeta, incomodată de Dani Oțil și Răzvan Simion
Cât câștigă Denise Rifai. Vedeta, incomodată de Dani Oțil și Răzvan Simion
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut...
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut acești în trecut. El critică și emisiunea MasterChef. ''Este un concurs pentru bucătari amatori''
Ucraina a cerut permisiunea să folosească arme occidentale împotriva unor ținte din interiorul...
Ucraina a cerut permisiunea să folosească arme occidentale împotriva unor ținte din interiorul Rusiei
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce...
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce a avut de spus la adresa foștilor chefi din cooking show-ul Antenei 1