News

Video. Incendii de amploare în Portugalia. Pompierii și populația sting flăcările împreună

Mai multe localități din Portugalia au fost evacuate recent pe fondul incendiilor de vegetație care au căpătat amploare din cauza caniculei și a vântului.
14.07.2022 | 09:54
Video Incendii de amploare in Portugalia Pompierii si populatia sting flacarile impreuna
Portugalia a fost afectată și în 2017 de incendii devastatoare. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

Conform ultimelor informații, incendiile de vegetație care au afectat Portugalia în weekend au revenit marți după-amiaza și miercuri. Suprafața afectată a fost atât de mare, încât s-a decis evacuarea de urgență pentru locuitorii din mai multe sate.

Incendii devastatoare în Portugalia și Spania

Pentru stingerea incendiilor au fost mobilizați peste 1 000 de pompieri, care sunt ajutați de populație în multe cazuri. Astfel, în imagini se poate observa cum cetățenii și pompierii acționează pentru a limita distrugerile.

ADVERTISEMENT

Flăcările au amenințat mai multe localități din municipalităţile Leiria, Pombal, Ourem sau Alvaizere, situate la nord de Lisabona, la 100 de kilometri.

Autoritatea naţională de protecţie civilă a anunțat că după ce au fost raportate cinci focare, numărul pompierilor mobilizați a crescut la 1 300.

ADVERTISEMENT

Ei au intervenit cu peste 300 de vehicule şi cel puţin 12 avioane sau elicoptere la confluenţa districtelor Leiria şi Santarem. Din cauza incendiilor izbucnite încă de la finalul săptămânii trecute, aproximativ 2.500 de hectare au fost afectate de flăcări.

Când canicula și vântul puternic au revenit în Portugalia, incendiile s-au reactivat. Despre incendiile reactivate marți, comandantul naţional al protecţiei civile, Andre Fernandes, a declarat: “Sunt incendii extrem de violente cu un perimetru deja foarte mare.”

ADVERTISEMENT

Vremea nu îi ajută pe pompieri

Totodată, acesta a subliniat că misiunea pompierilor este îngreunată din cauza condiţiilor meteorologice “extreme” şi “fără precedent“. Ca atare, s-a decis întreruperea traficului rutier și pe autostrada A1, care leagă Lisabona de nordul Portugaliei.

Joi, 30 de persoane au primit asistență medicală după ce au fost surprinse de incendii. În acest context, meteorologii au venit cu o veste proastă pentru salvatori: temperaturele vor depăși 40 de grade în Portugalia.

ADVERTISEMENT

Și în Spania există pericolul producerii unor incendii de vegetație din cauza temperaturilor caniculare. Agenţia spaniolă de meteorologie AEMET a emis avertizări pentru 16 dintre cele 17 regiuni din cauza valului de caniculă.

În multe regiuni au fost înregistrate 44 de grade Celsius la umbra. Doar Insulele Canare a fost ocolite de temperaturile-record din Spania. Miercuri, un incendiu din municipalitatea Las Hurdes, situată lângă graniţa cu Portugalia, a distrus 3.500 de hectare. Altfel, amintim că la începutul lunii iulie, și în Grecia au izbucnit incendii în mai multe zone turistice.

ADVERTISEMENT