News

Video. Incendii puternice în Grecia, în mai multe zone turistice. Pompierii români participă la misiuni. Update

Lefkada și alte zone ale Greciei sunt sub flăcări în aceste ore, vânturile puternice contribuind decisiv la răspândirea flăcărilor. Pompierii au evacuat mai multe localități.
04.07.2022 | 15:25
Efectele ultimelor incendii din Grecia. Foto: IGSU
ADVERTISEMENT
04-07-2022
14:04

Pompierii români intervin pentru stingerea incendiilor

Ajunși sâmbătă în Grecia, în cadrul unei misiuni derulate prin Mecanismul European de Protecție Civilă, cei 28 de pompieri români intervin pe teren pentru stingerea incendiilor din Grecia. Sursa video: IGSU România.

Salvatorii români au la dispoziție trei autospeciale de stingere a incendiilor de pădure, o cisternă, o autospecială cu capacitate mărită de trecere, un microbuz și două autospeciale de primă intervenție.

04-07-2022
13:30

Incendiu de proporții la 50 de km de Atena

Pompierii greci au fost nevoiți să anunțe evacuarea unui oraș situat la nord de Atena, din cauza unui incendiu de proporții, scăpat de sub control

În prim-plan este orașul de coastă Dilesi, iar autoritățile locale au decis că este mai bine să își ia măsuri de precauție odată cu anunțul evacuării.

Astfel, locuitorii au fost îndemnați să părăsească orașul și au oprit circulaţia unui tren local. În același timp, peste 100 de pompieri, sprijiniți de patru avioane și două elicoptere, depun eforturi foarte mari pentru a stinge flăcările.

Totodată, oficialii greci au mai anunțat că vânturile puternice au răspândit flăcările în zona Schimatari, la aproximativ 50 de km de Atena.

Incendiul de vegetaţie care arde necontrolat la nord de Atena a fost raportat luni. De asemenea, mai multe echipaje de intervenţie au fost trimise pentru a stinge un incendiu din regiunea Ahaia, în nordul Peninsulei Peloponez.

Acolo, patru sate au fost evacuate. Aceste incendii au readus în prim-plan imaginile dramatice din 2021, an în care incendiile de vegetaţie au distrus peste 120.000 de hectare de păduri şi tufişuri în Grecia. În 2021, Grecia s-a confruntat cu cel mai grav val de căldură înregistrat în ultimii 30 de ani, conform Agerpres.

Guvernul de la Atena a promis că va spori capacităţile de intervenţie ale pompierilor eleni. Astfel, câteva zeci de pompieri români şi bulgari şi-au preluat posturile în Grecia încă de sâmbătă.

Au fost primele brigăzi din forţa operativă europeană desfăşurată în această ţară pentru a oferi asistenţă de specialitate în cazul producerii unor incendii.

Un incendiu puternic a izbucnit în zona pădurii de lângă plaja Porto Katsiki din Lefkada. Potrivit presei locale, incendiul a cuprins zona dintre Porto Katsiki și cealaltă plajă faimoasă, Egkremnous.

Incendii puternice în Grecia, în Lefkada

Incendiul a fost declanșat într-o zonă greu accesibilă, astfel că pompierii au dificultăți în momentul în care încearcă să intervină.

ADVERTISEMENT

Incendiul a izbucnit duminică după-amiaza devreme și mobilizarea forțelor terestre și a mijloacelor aeriene de stingere a incendiilor a fost imediată.


Potrivit Serviciului de Pompieri, peste 32 de pompieri cu 9 autospeciale, două echipe pe jos, 4 avioane Canadair și un elicopter, precum și rezervoare de apă municipale operează în prezent în zonă.

Între timp, în Achaia, nord-vestul Peloponezului, un mare incendiu a ibucnit în zona Portes încă de la ora 4:30 duminică după-amiază. Două ore mai târziu, evacuarea satului Valmi a fost necesară, așa cum au anunțat autoritățile.

Se pare că incendiul a scăpat de sub control din cauza vântului puternic care bate în zona din apropierea prefecturii Ilia, conform presei din Grecia. Potrivit presei locale tempo24.gr, incendiul a izbucnit în situl arheologic Portes, care include cimitirul preistoric micenian din secolele XVII-XI î.Hr.

ADVERTISEMENT

În prezent, în zonă activează 71 de pompieri cu 25 de mașini de pompieri și 3 echipe pe jos, în timp ce 4 avioane de stingere a incendiilor și 3 elicoptere aruncă apă din aer, în tentativa de a stinge incendiul.

Atât Protecția Civilă Greacă, cât și meteorologii au avertizat despre riscul foarte mare de incendii în weekend din cauza umidității scăzute, a temperaturilor ridicate și a vântului puternic.

ADVERTISEMENT

Pompierii evacuează localități din Grecia

Într-un comunicat, Serviciul de Pompieri a declarat duminică după-amiază că un total de 53 de incendii forestiere au avut loc duminică, 3 iulie. Potrivit autorităților, incendiul din Portes, Achaia, este complet scăpat de sub control din cauza vânturilor puternice care continuă să bată.

Viceguvernatorul regional Vassilis Giannopoulos a declarat, duminică seara că, după localitatea Valmi, și locuitorii comunităților Kotrona și Karagianneika au primit ordin fie evacuați.

ADVERTISEMENT

Pompierii se străduiesc să controleze focul înainte ca acesta să ajungă în comunitatea muntoasă din Latta.

În Valmi, pompierii au reușit să oprească incendiul cu 150 de metri înainte de a ajunge la casele satului. Presa locală relatează că fumul produs de incendiu a ajuns până în orașul Pyrgos.

ADVERTISEMENT