News

Video. Incendiile fac ravagii în SUA. Mii de persoane evacuate în California. Meteorologii anunță un nou val de căldură

Mii de locuitori din California au primit ordin să evacueze, deoarece incendiul Dixie a afectat peste 200.000 de hectare. SUA intră sub avertizare de caniculă.
11.08.2021 | 07:00
Video Incendiile fac ravagii in SUA Mii de persoane evacuate in California Meteorologii anunta un nou val de caldura
Video. Incendiile fac ravagii în SUA. Mii de persoane evacuate în California. Meteorologii anunță un nou val de căldură Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Peste 12.000 de persoane din opt districte din California sunt în prezent sub impactul ordinelor de evacuare din cauza celor 11 incendii de vegetație de pe teritoriu statului, potrivit Biroului Serviciilor de Urgență al Guvernatorului din California.

Majoritatea acestor evacuări au fost cauzate de Incendiul Dixie (Dixie Fire) în nordul Californiei care a forțat evacuarea a peste 9.500 de persoane din districtele Butte, Plumas, Lassen și Tehama.

ADVERTISEMENT

Incendiile fac ravagii în SUA. Mii de persoane evacuate în California

Aproximativ 39% dintre locuitorii din districtul Plumas, California, se află sub incidența ordinelor de evacuare, a anunțat duminică biroul șerifului din județul Plumas. Incendiul Dixie, care arde de 25 de zile, a crescut în intensitate duminică în condiții de căldură uscată și vânt, potrivit Departamentului de pompieri din California (Cal Fire).

Incendiul este acum al doilea incendiu ca mărime din istoria Californiei și a ars mai mult de 200.000 de hectare.

ADVERTISEMENT

Până duminică, nu au fost raportate decese în legătură cu Incendiul Dixie, iar luni autoritățile au anunțat că cele patru persoane care nu fuseseră găsite anterior sunt în siguranță, potrivit Biroului șerifului din districtul Plumas.

Orașul Greenville din județul Plumas a fost aproape ras de pe fața pământului când a fost străbătut de flăcări. Aproape fiecare afacere din centrul comercial al orașului părea că s-a prăbușit sau a fost distrusă.

ADVERTISEMENT

“Avem o profundă responsabilitate de a reconstrui această comunitate”, a declarat guvernatorul californian Gavin Newsom în timpul unei vizite în oraș sâmbătă, relatează CNN. “Dar și să abordăm intensitatea a ceea ce se întâmplă la nivel global, dar care se manifestă violent, aici, în California – și anume schimbările climatice”.

La doar 160 de kilometri sud de incendiul Dixie, aproximativ 500 de persoane au fost evacuate în Nevada și districtul Placer, unde Incendiul River (River Fire) este încă în flăcări. River Fire a carbonizat peste o mie de hectare și este acum stins în proporție de 68%.

ADVERTISEMENT

Duminică pe întreg teritoriul SUA erau active 107 incendii mari în 15 state, în timp ce aproape 900.000 de hectare au ars, potrivit unei actualizări a Centrului Național de Pompieri.

Căldura persistentă ar putea îngreuna eforturile de stingere a incendiilor

Potrivit Cal Fire, pentru cei 8.500 de pompieri care se luptă cu Dixie Fire, condițiile nu se vor îmbunătăți în curând.

O zonă extinsă din nord-vestul SUA și părți din nordul Californiei sunt supuse unei avertizări de caniculă. Și, deși zonele afectate de incendiu nu fac încă parte din aceste avertismente, vor vedea probabil o tendință marcată de încălzire în următoarele câteva zile.

Gigantul de utilități Pacific Gas and Electric Company (PG&E) a declarat că incendiul Dixie ar fi putut fi provocat de echipamentul lor.

Într-un raport preliminar depus la California Public Utilities Commission, PG&E a detaliat o alertă de întrerupere pe 13 iulie, în aceeași zi în care a pornit incendiul. Muncitorul care a intervenit a găsit trei siguranțe arse, un copac sprijinit de un stâlp și un incendiu de mică amploare pe pământ lângă baza copacului.

Incendiul Dixie este în prezent sub control în proporție de 21% și a distrus cel puțin 433 de structuri și a deteriorat alte 28, potrivit Cal Fire.

Dixie Fire
Incendiul Dixie Foto: Cal Fire

Incendiul Dixie a depășit Mendocino Complex Fire, care a ars peste 180.000 de hectare în mai multe districte din nordul Californiei în 2018, pentru a deveni al doilea după August Complex Fire, care a devastat nordul Californiei în august 2020 și a ars mai mult de 400.000 de hectare.

În statul vecin Oregon, există 16 incendii, în timp ce Montana și Idaho au cele mai multe din orice stat american – cu 25 și, respectiv, 20 de incendii, conform NIFC.

Datorită fumului puternic provenit de la incendii, IQAir, o companie elvețiană de tehnologie a calității aerului, a stabilit că aerul din Denver a fost cel mai poluat dintre toate orașele din lume sâmbătă devreme, la un indice al calității aerului de 167. Măsurarea se face conform standardelor SUA, unde un număr mai mare indică o calitate a aerului mai slabă..

Avertisment de caniculă în SUA care se luptă cu peste 100 de incendii

Meteorologii i-au avertizat pe americani că s-ar putea confrunta cu un alt val de căldură, pe măsură ce incendiile de vegetație continuă să se dezlănțuie în toată țara.

„Va fi o adevărată săptămână apăsătoare, cu căldură periculoasă și condiții de caniculă”, a anunțat duminică Serviciul Național de Meteorologie (NWS), citat de The Independent.

Avertizarea vine în vreme ce peste 100 de incendii continuă să se răspândească în toată țara, în 15 state.

În California, Dixie Fire a devenit al doilea incendiu ca mărime din istoria statului, iar în această dimineață, incendiul era sub control în proporție de 21%. Departamentul de pompieri din California a declarat că River Fire a afectat peste 1.000 de hectare și era sub control luni în proporție de 68%, în timp ce House Fire a ars aproape 25 de hectare și este sub control în proporție de 85%.

Cel mai mic dintre cele patru incendii de pe teritoriul statului, Nelson Fire, s-a extins pe mai bine de 8 hectare și luni era în proporție de 60% sub control.

În weekend, imaginile prin satelit au dezvăluit amploarea incendiilor sălbatice din California, imagini care arată modul în care focurile pot fi văzute din spațiu. NWS a avertizat asupra calității slabe a aerului datorată fumului de la incendii.

Agenția a declarat într-o prognoză de luni că „temperaturile peste medie și umiditatea apăsătoare” vor fi probabil prezente în centrul SUA. Potrivit prognozelor lor, „se așteaptă ca indicii de căldură să depășească cele mai mari valori din acest secol luni și marți în văile medii și inferioare ale fluviului Mississippi din cauza combinației dintre temperaturile anormal de ridicate și umiditatea apăsătoare”.

ADVERTISEMENT
Tags: