News

Video. Incidente la Atena în timpul vizitei lui Papa Francisc. Gest extrem făcut de un preot ortodox

Papa Francisc a ajuns la Atena. Capitala Greciei este supravegheată cu drone, iar pe străzi sunt vehicule blindate. Primele incidente au fost provocate de un preot ortodox.
04.12.2021 | 19:27
Video Incidente la Atena in timpul vizitei lui Papa Francisc Gest extrem facut de un preot ortodox
ADVERTISEMENT

Papa Francisc a sosit sâmbătă dimineața la Atena, venind din Cipru. Din păcate, primele incidente au fost semnalate încă de sâmbătă, când un preot ortodox a făcut un gest extrem.

Este prima vizită din ultimele două decenii a unui suveran pontif în capitala Greciei, ţară majoritar ortodoxă, relatează presa internațională. Papa Francisc a mai fost în Grecia, în insula Lesbos, în 2016, însă nu şi la Atena.

ADVERTISEMENT

Înaintea vizitei, Vaticanul a anunțat că Papa dorește “să-şi astâmpere setea la izvorul fraternității” şi să întărească legăturile cu “frații de credință” ortodocși, despărtiți de catolici prin schisma din 1054 între Roma şi Constantinopol.

Papa Francisc a ajuns la Atena. Suveranul pontif este păzit cu drone și vehicule blindate

În oraş s-au luat măsuri stricte de securitate, din cauza sentimentelor anti-papale tradiţionale. Sunt vizibile drone şi vehicule blindate, iar circulația pe unele străzi a fost interzisă. Măsurile de securitate implică 2000 de polițiști.

ADVERTISEMENT

Arhiepiscopul catolic Theodore Kodidis se așteaptă ca “persoane sau grupuri să protesteze şi să revină asupra greutății istoriei”, transmite AFP, conform Agerpres.

În Sinodul Bisericii Ortodoxe există “câțiva fanatici anticatolici binecunoscuți”, a spus reprezentantul comunității iezuite din Grecia, Pierre Salembier.

ADVERTISEMENT

Primele incidente au avut loc sâmbătă. Un preot ortodox l-a făcut ”eretic” pe Papa Francisc

Un bărbat în vârstă care părea să fie preot ortodox a strigat ”Papa, eşti un eretic”. Gestul s-a petrecut în momentul în care suveranul pontif intra în Arhiepiscopia Ortodoxă din Atena. Preotul a fost îndepărtat din zonă de poliţişti, relatează Reuters.

Pe agenda vizitei lui Papa Francisc figurează trei discursuri, unul pentru autoritățile civile, altul pentru arhiepiscopul ortodox Ieronim al II-lea şi ultimul, pentru reprezentanții Bisericii Catolice. De asemenea, suveranul pontif va avea întâlniri cu președinta Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou, și cu premierul Kyriakos Mitsotakis.

ADVERTISEMENT

Duminică, Papa Francisc va merge în Lesbos, unde va încerca să ajungă “la izvoarele umanității” pentru a susține primirea și integrarea refugiaților.

Șeful Bisericii Catolice va face o scurtă vizită în tabăra de refugiați de la Mavrovouni. Complexul a fost ridicat în grabă, după incendiul care a distrus adăpostul de la Moria, vizitat de Papa Francisc acum cinci ani.

Peste 900 de polițiști urmează să fie desfășurați în Lesbos cu ocazia prezenței suveranului pontif.

ADVERTISEMENT