VIDEO. INEDIT. Autobuzul viitorului a fost testat în China

China testează un nou concept de sistem de transport public menit să răspundă problemelor poluării şi aglomeraţiei în trafic - sistemul Transit Elevated Bus (TEB), un autobuz electric, pe...
05.08.2016 | 13:55
VIDEO INEDIT Autobuzul viitorului a fost testat in China
ADVERTISEMENT

China testează un nou concept de sistem de transport public menit să răspundă problemelor poluării şi aglomeraţiei în trafic – sistemul Transit Elevated Bus (TEB), un autobuz electric, pe şine, care însă nu ocupă loc în trafic, maşinile putând să circule pe sub el şi care le oferă pasagerilor nişte condiţii de călătorie de invidiat, conform BBC şi wired.co.uk.

Futuristul autobuz TEB are lungimea de 22 de metri, 7,8 metri lăţime şi înălţimea de 4,8 metri, rulând la o înălţime de 2 metri faţă de carosabil, astfel încât maşinile aflate în trafic, pe două benzi de circulaţie, pot trece pe sub el. TEB a fost testat pe o porţiune de drum de 300 de metri din oraşul Qinhuangdao, provincia Hebei, la o viteză de deplasare foarte mică. Odată ce aceste autobuze vor primi undă verde şi îşi vor începe misiunea de transport public, vor circula cu viteza de până în 65 km/h pe nişte şine speciale montate de-a lungul benzilor de circulaţie.

ADVERTISEMENT

Spaţiul generos rezervat pasagerilor seamănă mai mult cu salonul de aşteptare al unui aeroport modern decât cu un banal autobuz pentru transportul public. Capacitatea maximă de transport este de 300 de persoane, însă proiectul iniţial pentru acest sistem de transport propunea o soluţie cu 4 vagoane, caz în care un singur autobuz TEB poate ajunge să transporte până la 1.200 de pasageri. Conform producătorului, o unitate de transport TEB poate înlocui 40 de autobuze convenţionale.

Deocamdată testele derulate au fost simple, autobuzul TEB rulând în linie dreaptă pe o distanţă de 300 de metri, fără a fi nevoit să schimbe direcţia în intersecţii, să oprească la semafoare sau să treacă peste poduri ş.a.m.d.

ADVERTISEMENT

“TEB îndeplineşte aceleaşi funcţii ca şi metroul, însă costurile sale de construcţie sunt mai mici de 1/5 decât cele ale metroului”, susţinea Bai Chiming, inginerul care coordonează proiectul TEB. “Construcţia sa poate fi finalizată într-un an”, mai susţinea el în luna mai, cu ocazia prezentării unei machete a acestui nou concept de transport urban la cea de-a 19-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale High-Tech Beijing. Iată că doar câteva luni mai târziu prototipul este gata şi a intrat în teste, iar presa chineză estimează că până la sfârşitul acestui an, TEB ar putea transporta pasageri prin oraşele aglomerate ale Chinei.

sursa: agerpres.ro