News

Video. Joe Biden nu a dat mâna cu prințul saudit Mohammed bin Salman. Momentul a devenit viral

Joe Biden este în vizită în Arabia Saudită, unde a oferit un moment viral atunci când nu i-a întins mâna prințului Mohammed bin Salman. Momentul a devenit viral.
15.07.2022 | 22:52
Video Joe Biden nu a dat mana cu printul saudit Mohammed bin Salman Momentul a devenit viral
Joe Biden și prințul moștenitor al Arabiei Saudie, salut inedit. Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Specialiștii au analizat pe toate părțile gestul lui Biden, care a preferat să îl salute pe Salman cu un clasic ”fist bump”, sau o atingere de pumni. Casa Albă a precizat că acest salut e preferat de liderul SUA, care se teme de Covid-19 din cauza vârstei înaintate.

Joe Biden, salut inedit în Arabia Saudită

Aflat în plin turneu în Orientul Mijlociu, de care SUA s-a îndepărtat în ultimii ani, Joe Biden are o misiune extrem de dificilă de a împăca mai multe țări rivale, printre care Israelul, Arabia Saudiă și Iranul.

ADVERTISEMENT

Conform Știrile Pro TV, Biden a fost criticat pentru această călătorie, mulți considerând că este sub nivelul SUA să își trimită președintele pe astfel de tărâmuri exotice, însă Biden a anunțat clar că nu vrea ”să rupă legăturile cu Regatul Arabiei Saudite”.

Arabii i-au îngăduit lui Biden inclusiv să zboare din Israel cu o cursă directă spre Arabia Saudită, lucru de neimaginat până acum.

ADVERTISEMENT

Arabia Saudită nu recunoaște oficial Israelul, însă arabii par să-și fi călcat pe orgoliu pentru a-i face pe plac președintelui Biden. SUA încearcă să atragă Arabia Saudită de partea Israelului, în contextul în care Iranul e un rival major al ambelor țări.

Cu toate acestea, Israelul e în relații proaste și cu Arabia Saudită, astfel că triunghiul relațiilor dintre cele trei state e extrem de completat. Între timp, Iranul cere ca Israelul să fie eliminat.

ADVERTISEMENT

Relațiile dintre SUA și Arabia Saudită s-au răcit considerabil în 2018, atunci când jurnalistul Jamal Khashoggi a fost asasinat la comanda prințului saudit, conform serviciilor secrete americane.

Prințul Mohammed a negat aceste acuze, în timp ce justiția din Arabia Saudită i-a găsit vinovați de crimă pe mai mulți angajați ai serviciilor secrete care au fost ”necinstiți”.

ADVERTISEMENT

Adevărata miză a întâlnirii, cred analiștii din SUA, ar fi tentativa lui Biden de a obține un acord cu Arabia Saudită în privința producției de petrol. Așa cum Emmanuel Macron anunța, saudiții ar putea să crească producția, în contextul războiului din Ucraina, însă pentru a obține acest lucru va fi nevoie de negocieri dure.

ADVERTISEMENT
Tags: