News

Video. La cine pot apela doctorii, personalul medical și oamenii obişnuiţi în caz de depresie sau traume! Anunţul oficial făcut la emisiunea lui Horia Ivanovici, “Fan România”: “E un cadru de război și au nevoie de intervenții concentrate”

03.04.2020 | 17:21
Video La cine pot apela doctorii personalul medical si oamenii obisnuiti in caz de depresie sau traume Anuntul oficial facut la emisiunea lui Horia Ivanovici Fan Romania E un cadru de razboi si au nevoie de interventii concentrate
ADVERTISEMENT

Horia Ivanovici a vorbit la emisiunea Fan ROMÂNIA cu psihologul Alina Alexandru despre suportul de specialitate pe care îl pot primi doctorii în caz de depresie şi traume. Medicii sunt în prima linie în lupta împotriva coronavirusului şi cele mai expuse persoane atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional. 

La cine pot apela doctorii și cadrele medicale în caz de depresie sau traume! Anunţul făcut de psihologul Alina Alexandru

Psihologul Alina Alexandru le-a recomandat tuturor oamenilor să apeleze la reţelele de suport emoţional şi a explicat că acest ajutor este gratuit, sute de psihoterapeuţi fiind gata să ofere în mod voluntar suport online celor care îl cer. Pentru medici, există un suport special, cu psihologi cu o mai mare experienţă pentru că personalul medical este cel mai expus în această perioadă:

ADVERTISEMENT

O recomandare pe care o fac și pentru care insist foarte mult este ca oamenii, în această perioadă, să apeleze la rețelele de suport emoțional. Sunt sute de psihologi care s-au mobilizat și care oferă suport online gratuit tuturor persoanelor afectate de pandemie. Fie că vorbim de medici, oameni care sunt în prima linie, cu situația cea mai stresantă și probabil efectele cele mai grave. Dacă ei sunt pregătiți pentru intervențiile în criză, există posibilitate să apară burnout-ul la ei.

Cea mai vulnerabilă categorie de oameni în acest moment sunt medicii, care sunt în prima linie împotriva coronavirusului. În cazul medicilor pe lângă extenuarea psihologică poate apărea și feomenul de burnout, prin care corpul este extenuat de la foarte multă muncă: o extenuare fiziologică și psihică din cauza excesului de muncă, mai ales în condiții periculoase. Aproximativ 15% dintre cadrele medicale sunt infectate la noi în țară.

ADVERTISEMENT

 În general și în țările din afară: Italia, Spania, chiar și SUA, între 10 și 15% din personalul medical. Dacă nu avem toate condițiile și toate măsurile de protecție pentru a-i ajuta pe ceilalți să își facă meseria cât mai bine, ei sunt supuși riscului. Apoi, mai apare teama de a nu-și infecta propria familiile. Ei își fac treaba, au depus un jurământ, de a salva și a îngriji viețile omenești. Ulterior apare și o teamă și o vinovăție. Am înțeles că a apărut și un caz cu o doamnă medic hărțuită doar pentru că a fost medic. Ei trebuie susținuți acum, din toate punctele de vedere”

ADVERTISEMENT

Unde pot găsi românii ajutor de specialitate în cazul unor vulnerabilităţi de ordin psihic: “În fiecare zi de luni până luni, între 08:00 și 20:00. Site-ul este irpi.ro

Psihologul a dezvăluit faptul că la Institutul Român de Pshioterapie Integrativă există un program prin care personalul medical, dar şi oamenii obişnuiţi care se simt vulnerabili din cauza autoizolării pot apela la ajutor specializat. Accesând platforma irpi.ro, oamenii pot fi consiliaţi gratuit de un psiholog:

“Instalarea depresiei ține foarte mult de modul în care omul a făcut față problemelor vieții. Oamenii răspund diferit la stimuli. Unii se mobilizează foarte bine și trec la rezolvarea problemei. Alții trec la starea de neputință foarte repede și totul pare pierdut. De aceea este foarte important să știm că nu neapărat evenimentul în sine ne afectează, ci modul în care îl percepem. Omul nu percepe realitatea obiectiv, ci subiectiv.

ADVERTISEMENT

De aceea e important ca omul să perceapă realitatea externă. Oricât de negru ni se pare scenariul, avem nevoie de suport. O altă persoană care să ne tragă de mânecă și să ne arate și partea cealaltă, bună a lucrurilor. Poate locuim singuri, poate ceilalți sunt copleșiți și nu pot să ne susțină și atunci este important să apelăm la grupuri de suport psihologic online gratuit. Găsiți cu siguranță. Unul dintre ele este Institutul Român de Psihoterapie Integrativă din care fac parte și eu. În fiecare zi de luni până luni, între 08:00 și 20:00. Site-ul este irpi.ro. Acolo, pe prima pagină există acest îndemn de a apela la suport. Deocamdată durează până la 1 mai. Dacă perioada se prelungește, probabil și programul se va prelungi”

“Acolo este un cadru de război și (medicii) au nevoie de intervenții concentrate și un suport emoțional”

Pentru medici există o echipă specială care acţionează şi psihologul Alina Alexandru a explicat de ce este nevoie de un psihoterapeuţi cu o mare experienţă pentru a interveni în cadrul personalului medical:

“Mulți dintre acești psihologi sunt la rândul lor medici și au o intervenție specializată. Sunt psihoterapeuți, psihologi clinicieni cu o mare experiență, supervizori, formatori. Acolo situația este mai complexă față de publicul larg care stă în autoizolare. Acolo este un cadru de război și au nevoie de intervenții concentrate și un suport emoțional. În această perioadă, emoțiile sunt cele pentru care trebuie să ne adresăm preponderent. Suntem oameni simpli. Trebuie să căutăm acest suport emoțional și să spunem ce simțim: frică, tristețe, disperare. Fără această exprimare a emoțiilor, restul intervențiilor nu sunt atât de eficiente. Dacă până acum creierul era slăbit, acum este foarte important să ne adresăm emoțiilor și relațiilor.

Există și problemele sistemului medical românesc, care le îngreunează munca. Există posibilitatea ca ei să devină pacienți, să piardă oameni dragi. Trauma în sine nu presupune un eveniment exterior dramatic. Poate fi un eveniment banal și în interior ravagiile sunt mult mai mari. Iar fără acel suport, cu o persoană oricare ar fi ea, care să ajute să treacă acel moment… Este o iluzie că putem depăși momentele sau trecem peste. Eventual le amânăm și poate le agravăm pentru că o să își ceară nota de plată. De aceea este important suportul emoțional. Să spunem ce simțim. Persoana respectivă nu ne dă sfaturi, nu ne critică, însă este acolo cu noi și ne ascultă. Atunci suferința este mai ușor de dus și omul se întărește. Ce nu te omoară, te întărește. Dar fără acest suport este greu de unul singur. Nu suntem concepuți biologic, nu avem în chitul nostru de instalare de a duce această suferință mult timp”

“Există un calendar de un grup de suport pentru publicul larg și unul pentru cadre medicale”

Însă, acest program nu este recomandat doar personalului medical, ci şi oamenilor obişnuiţi, care se luptă cu depresia în aceste zile şi care pot discuta gratuit cu un psihoterapeut despre problemele pe care le au:

“Există o multitudine de variante. Există un calendar de un grup de suport pentru publicul larg și unul pentru cadre medicale. Oricine se poate uita la calendar, găsește un nume al unui psiholog, vede între ce ore este liber și are datele de contact. Adresa www.irpi.ro, chiar pe prima pagină a site-ului se află acest program. Se intră acolo. Este păcat ca oamenii să nu beneficieze de acest serviciu pentru că efectele pe termen lung pot să fie mult mai dăunătoare decât ceea ce experimentăm acum”


Suport psihoemotional online gratuit (romana si engleza)!
Free online psycho-emotional support – for romanian and english speakers!

Astazi, intre 14.00 si 16.00, sunt disponibila pentru suport psihoemotional online, gratuit, in cadrul proiectului “Fii bine! Fii informat”, demarat de Institutul Roman de Psihoterapie Integrativa pentru persoanele afectate de pandemia de coronavirus.

Today, between 14.00 and 16.00, I am available for online psychoemotional support, free of charge, within the “Be well! Be informed” project, started by the Romanian Institute of Integrative Psychotherapy for people affected by the coronavirus pandemic.

Peste 70 de psihoterapeuti asteapta sa fie contactati zilnic, de luni pana luni, intre orele 08.00 si 20.00, pentru a asigura sustinerea necesara tuturor persoanelor aflate în autoizolare, carantină sau direct afectate de situația de criză generată de COVID-19.

Over 70 psychotherapists are waiting to be contacted daily, from Monday to Monday, between 08.00 and 20.00, to provide the necessary support to all persons in self-isolation, quarantine or directly affected by the crisis situation generated by COVID-19.

La cine pot apela doctorii și cadrele medicale în caz de depresie sau traume! Anunţul oficial făcut la emisiunea lui Horia Ivanovici, Fan România: "Acolo este un cadru de război și au nevoie de intervenții concentrate"
La cine pot apela doctorii și cadrele medicale în caz de depresie sau traume! Anunţul oficial făcut la emisiunea lui Horia Ivanovici, Fan România: “Acolo este un cadru de război și au nevoie de intervenții concentrate”

Detalii despre programul si contactele lor, aici: https://irpi.ro/irpi-psihoterapie-integrativa-pentru-situa…/

Details about the program and their contacts, here: https://irpi.ro/online-psycho-emotional-support-english/


 

ADVERTISEMENT