Video

VIDEO / LEGENDAR! Constantina Diţă, atleta care a SURPRINS lumea, s-a RETRAS din activitate!

Constantina Diţă este una dintre cele mai mari atlete pe care le-a avut România. Pe lîngă cariera sportivă ireporşabilă. maratonista şi-a văzut visul cu ochii în 2008, cînd a reuşit să...
06.10.2014 | 17:48
VIDEO  LEGENDAR Constantina Dita atleta care a SURPRINS lumea sa RETRAS din activitate

Constantina Diţă este una dintre cele mai mari atlete pe care le-a avut România. Pe lîngă cariera sportivă ireporşabilă. maratonista şi-a văzut visul cu ochii în 2008, cînd a reuşit să cîştige titlul olimpic la maratonw, pe unele dintre cele mai poluate străzi din lume, în Beijing. A făcut-o cu stil, fiind cea mai în vîrstă campioană olimpică din istorie la maraton, reuşind să cîştige la 38 de ani. Campioana a hotărît să se retragă din activitate la vîrsta de 44 de ani, la Maratonul Internaţional Bucureşti. 

Dita_12

O lume întreagă a rămas mască

Cursa olimpică de la Beijing a avut loc la o oră matinală în România. Foarte mulţi dintre noi au deschis televizorul şi cînd au dat, poate din întîmplare, pe canalul care transmite cursa de maraton, au rămas mască văzînd o femeie cu o voinţă de fier alergînd singură în fruntea cursei. Avea tricolorul pe echipamentul de concurs şi multor români nu le venea să creadă cînd vedeau pe grafică numele Constantina Diţă, alături de culorile albastru-galben-roşu. 

OLYMPICS MARATHON

Avansul pe final de cursă era imens, la intrarea în stadionul olimpic avea peste 1 minut în faţa urmăritoarelor. Starea de uluială continua şi nimeni nu credea că o sportivă la 38 de ani poate cîştiga aurul la maraton, poate cel mai strălucitor aur de la Jocurile Olimpice.  Românca a încheiat cursa cu timpul de 2 ore şi 26 de minute şi 44 de secunde. VEZI VIDEO AICI

Cu acest succes uriaş, Constantina Diţă a devenit imediat unul dintre cei mai importanţi sportivi de la Jocurile Olimpice din 2008, alături de Usain Bolt şi Michael Phelps.

Adulată peste hotare, jignită în România

La doar un an după ce a devenit campioană olimpică, în 2009 a avut loc un episod incredibil pe străzile din România. Sportiva a povestit o întîmplare întîmplată în Snagov: “Alergam pe o şosea in Snagov, iar dintr-o maşină cîţiva baieţi au scos sticlele cu bere şi au început să mă stropească”, a povestit în urmă cu ceva timp.

constantina_dita_tomescu_cm_38769000_08934200

Asta s-a întîmplat în timp ce era campioană olimpică en-titre, într-o perioadă în care marii sportivi ai lumii o dădeau ca exemplu. Controversatul ciclist, Lance Armstrong a declarat în anul 2009 că performanţa Constantinei Diţă de la olimpiadă l-a convins să revină în ciclism: “Cîştigătoarea maratonului olimpic are 38 de ani! E clar ca vîrsta nu te împiedică să faci performanţă”, spunea americanul înainte să revină în ciclism.

lance-armstrong-7

Ulterior, lucrurile nu au mers bine pentru Lance Armstrong care a fost forţat să recunoască că s-a dopat în perioada în care a cîştigat cele 7 Tururi ale Franţei (1999-2005).

Constantina Diţă s-a retras oficial la vîrsta de 44 de ani odată cu Maratonul Internaţional Bucureşti. Atletia a declarat însă că nu crede că va urma o carieră în antrenorat: “Decît să mă enervez, mai bine nu antrenez. Nici noi nu am avut cine ştie ce condiţii, dar am făcut performanţă. Tinerii de acum preferă să piarda nopţile şi să stea pe  Facebook decît să se odihnească şi să muncească. Dacă vrei să faci sport de performanţă trebuie să faci sacrificii”, declara în urmă cu ceva timp Constantina Diţă. 

În schimb, Constantina Diţă va rămîne în istoria sportului românesc şi în istoria atletismului mondial. Recordul ei de la Beijing va mai dăinui mult timp de acum încolo şi va fi o inspiraţie pentru cei care îşi doresc să facă performanţă.