News

Video. Macron a făcut publică ultima conversație cu Putin înainte de debutul războiului. Moscova critică dur gestul liderului francez

Emmanuel Macron și Vladimir Putin au avut, pe 20 februarie, ultima conversație înainte de debutul războiului din Ucraina. Discuția a fost făcut publică de partea franceză. Moscova a avut o reacție dură.
07.07.2022 | 11:23
Video Macron a facut publica ultima conversatie cu Putin inainte de debutul razboiului Moscova critica dur gestul liderului francez
Macron a făcut publică ultima discuție cu Putin înainte de debutul războiului din Ucraina. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În februarie, liderul de la Elysee a încercat, printr-o vizită la Moscova, apoi prin mai multe discuții telefonice, să-l oprească pe dictatorul rus din ideea sa de a invada Ucraina.

Macron a făcut publică ultima discuție cu Putin înainte de debutul războiului din Ucraina

Ultima discuție Macron – Putin a avut loc pe 20 februarie, cu patru zile înainte de invazia rusă în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Înregistrarea a fost difuzată în cadrul unui documentar al postului francez de televiziune France 2. Liderul de la Paris îi reproșa atunci lui Putin că se pregăteşte de o ofensivă militară, în ciuda dezminţirilor venite de la Kremlin.

Cele peste 9 minute de discuții au devenit publice în materialul ”Un preşedinte, Europa şi războiul”, realizat de Guy Lagache, notează Digi24.

ADVERTISEMENT

”Duminică, 20 februarie, cu 4 zile înainte de război. Situația este periculoasă, dar mai există loc pentru diplomație. Emmanuel Macron trebuie să vorbească, în această dimineață, cu Vladimir Putin”, se arată în documentarul francezilor.

Discuția Emmanuel Macron – Vladimir Putin este urmărită, de la distanță, de consilierii corpului diplomatic. Aceștia îl sfătuiesc pe președinte, în direct, prin mesagerie instantanee.

ADVERTISEMENT

Ce îi spunea Putin lui Macron cu doar patru zile înainte de a invada Ucraina

Din dialogul celor doi șefi de stat rezultă că Putin are o poziție clară contra puterii de la Kiev. El acuză Guvernul ucrainean că a ajuns la putere printr-o ”lovitură de stat sângeroasă”.

Deși peste doar 4 zile avea pregătit asaltul în statul vecin, Putin îl asigură pe Macron că exercițiile armatei ruse de la graniță se încheie ”în această seară” (n.r. 20 februarie).

ADVERTISEMENT

Președintele Hexagonului a încercat să-l convingă pe liderul de la Kremlin să accepte o întâlnire cu Joe Biden la Geneva, însă acesta a început să tragă de timp și să schimbe subiectul.

Emmanuel Macron: ”De acord. Vladimir, îți spun sincer, pentru mine, desfășurarea discuției într-un cadru bun și evitarea tensiunilor sunt chestiuni esențiale. Și ceea ce contează pentru mine, îți cer sincer asta, este să stăpânim situația, acesta este primul pilon și mă bazez mult pe tine pentru a nu ceda provocărilor de niciun fel în orele şi zilele următoare.

Vreau în mod concret să-ți fac două propuneri. Prima: organizarea unei întâlniri zilele următoare la Geneva între tine și președintele Biden. Am vorbit cu el vineri seara, l-am întrebat dacă pot să-ți fac propunerea. Mi-a spus să-ți transmit că este gata. Președintele Biden s-a gândit de asemenea la o dezescaladare credibilă a situației și la abordarea clară a chestiunii privind NATO și Ucraina. Spune-mi ce dată îți convine?”

Vladimir Putin: ”Mulțumesc mult, Emmanuel. Este întotdeauna o mare plăcere și o mare onoare să mă conversez cu omologii tăi europeni, precum și cu cei din Statele Unite. Și îmi face mereu plăcere să dialoghez cu tine, pentru că avem o relație de încredere.

Așadar Emmanuel, îți propun să inversăm lucrurile. Mai presus de orice, trebuie să pregătim această întâlnire în avans și abia apoi putem s-o anunțăm, pentru că, dacă venim așa, să discutăm despre tot și nimic, vom fi din nou învinovățiți”.

Rusia critică dur publicarea discuției Macron – Putin. Lavrov: ”Eticheta diplomatică nu prevede scurgeri unilaterale de înregistrări”

La o zi după apariția în spațiul public a documentarului de la France 2, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a criticat dur prezentarea convorbirii dintre preşedinţii Franţei şi Rusiei.

Eticheta diplomatică nu prevede scurgeri unilaterale ale unor astfel de înregistrări”, a spus Serghei Lavrov, conform Metro.

De asemenea, Ria Novosti, o agenție de presă de stat din Rusia, a titrat: ”De mult timp francezii nu mai respectă regulile diplomatice ale negocierilor”.

ADVERTISEMENT