News

Video. Momentul de cumpănă din viaţa lui Marcel Vela. Accident de elicopter în 2007: “Parcă așteptam să explodeze, dar încercam din răsputeri să mă salvez”

19.04.2020 | 22:37
Video Momentul de cumpana din viata lui Marcel Vela Accident de elicopter in 2007 Parca asteptam sa explodeze dar incercam din rasputeri sa ma salvez
ADVERTISEMENT

În anul 2007, ministrul de Interne a trecut prin cumpăna vieţii lui. Marcel Vela a avut un accident de elicopter în care putea să îşi piardă viaţa. Totul s-a întâmplat în luna decembrie, iar ministrul a vorbit despre această experienţă. 

Momentul de cumpănă din viaţa lui Marcel Vela. Accident de elicopter în 2007

Pe data de 2 decembrie 2007, Marcel Vela împreună cu pilotul Petre Moţ şi alţi doi bărbaţi, Horaţiu Buna şi Dan Paici, au hotărât să plece cu elicopterul până la o pârtie de pe Muntele Mic. Deşi pilotul a fost avertizat să nu depăşească altitudinea de 1800 de metri, fiind patru pasageri şi rezervorul încărcat, Moţ a hotărât să aleagă ruta mai rapidă spre pârtie.

ADVERTISEMENT

El a trecut peste un vârf de munte, atingând în zbor 2200 de metri. Din cauza altitudinii, imediat după trecerea de vârf, elicopterul s-a înclinat spre dreapta, pe partea pe care se afla Ministrul de Interne, iar pilotul nu a mai reuşit să îl redreseze.

VEZI VIDEO:

“M-a apucat un atac de panică și nu mai reușeam să îmi desfac centura”

Marcel Vela a explicat cum s-a întâmplat totul: „Vedeam doar cum se apropie un munte de zăpadă spre mine și atunci mi-am amintit că avem rezervorul plin. În momentul impactului, elicopterul a început să se învârtească prin zăpadă și țin minte că vedeam ba albastrul cerului, ba albul de la zăpadă”, povestește Marcel Vela conform expresuldebanat.ro.

ADVERTISEMENT

Elicopterul s-a oprit cu partea din dreapta scufundată în zăpadă. Pilotul a spart geamul său şi a fugit spre motor să împiedice o explozie. Marcel Vela a rămas blocat în elicopter: „M-a apucat un atac de panică și nu mai reușeam să îmi desfac centura.

“Am crezut că pilotul a fugit, însă l-am văzut pe Moț pe jumătate în motorul elicopterului, încercând să scoată toate cablurile”

Parcă așteptam să explodeze elicopterul, dar încercam din răsputeri să mă salvez. Într-un final, am reușit să mă desfac și m-am aruncat pe geamul spart al elicopterului și am luat-o la fugă prin zăpadă cât mai departe de el.

ADVERTISEMENT

Apoi mi-am amintit că mai sunt două persoane înăuntru și m-am dus să le ajut să iasă. Am crezut că pilotul a fugit, însă l-am văzut pe Moț pe jumătate în motorul elicopterului, încercând să scoată toate cablurile”, își amintește Vela.

După ce s-au salvat cu toţii, au dat telefoane prin care să anunţe prăbuşirea. Au hotărât să meargă pe jos spre o staţie meteo din apropiere, deşi erau ore bune de mers pe jos. Însă, ei s-au întâlnit cu unul dintre prietenii cu care trebuiau să se vadă la pârtie şi care a pornit pe snowmobil să îi caute.

ADVERTISEMENT

O mare parte din elicopter a fost ridicată de pe Vârful Mătania, locul prăbuşirii. Piese din el au fost descoperite şi în luna mai a anului viitor, când s-au topit zăpezile.

ADVERTISEMENT