News

Video. Momentul în care o mină de aur se prăbuşeşte în Turcia. Nouă mineri au fost îngropaţi de vii

O masivă alunecare de teren este pe cale să provoace un dezastru ecologic în Turcia, iar nouă persoane sunt date dispărute, îngropate sub milioane de tone de pământ.
13.02.2024 | 18:41
Video Momentul in care o mina de aur se prabuseste in Turcia Noua mineri au fost ingropati de vii
Imagine de la locul dezastrului Foto: Hurriyet
ADVERTISEMENT

Nouă mineri au fost îngropați de vii, după ce o alunecare de teren de mari proporţii a acoperit o mină de aur din estul Turciei, a transmis marţi ministrul de Interne de la Ankara, Ali Yerlikaya.

Doi miniştri s-au întors urgent de la Cairo

Mina Kopler, afectată de acest dezastru, este situată în apropiere de Ilic, în provincia muntoasă Erzincan, în estul Turciei. Ministrul de Interne a declarat că nu se știe ce s-a întâmplat cu cei nouă mineri și că la fața locului se află 400 de salvatori care îi caută.

ADVERTISEMENT

“Este vorba de alunecarea unei movile de pământ formată prin acumularea pământului scos din mină. (…) Avem o singură dorință: să putem da vești bune familiilor lor, rugăciunile noastre merg în acest sens”, a transmis ministrul de Interne.

La operațiunea de salvare participă și personalul agenției de intervenție în situații de urgență AFAD din provinciile învecinate. “Sunt oameni îngropați în subteran, numărul lor nu este clar. Căutarea și salvarea au început”, a spus guvernatorul din Erzincan, Hamza Ajdogdu.

ADVERTISEMENT

“Nu există scurgeri. Nu există altă problemă decât alunecările de teren. Nu există nici un flux către râul Eufrat. Ministrul nostru al Afacerilor Interne și ministrul Energiei au plecat din Egipt și vor veni aici”, a completat el.

Cei doi minişti îl însoţesc pe preşedintele Recep Tayyp Erdogan într-o vizită la Cairo. De altfel, însuşi Erdogan a sunat şi a cerut să fie informat despre această situaţie.

ADVERTISEMENT

Primarul din Erzincan, Bekir Aksun, a declarat pentru Haberturk că între 10 și 12 muncitori sunt dispăruți.

Mina Kopler este exploatată din 2009 de compania Anagold Mining, iar Ali Yerlikaya a spus că acolo sunt angajați 667 de oameni. În 2022 ea a fost subiectul unui scandal, după o scurgere de cianuri care au determinat autoritățile să suspende temporar operațiunile.

ADVERTISEMENT

Alunecările de teren sau prăbușirile minelor sunt destul de frecvente în Turcia, nu mai departe de 2022, 42 de mineri pierzându-şi viaţa într-o explozie la Amasra, în nordul țării.

ADVERTISEMENT