Sporturi

VIDEO. Nadia de 10, simbolul perfecţiunii! Povestea celui mai glorios moment din istoria sportului românesc!

Numele Nadia Comăneci reprezintă, de 40 de ani, perfecţiunea! Românca a avut evoluţia perfectă la Montreal şi a obţinut primul 10 curat din istoria gimnasticii. Şi nu doar o dată! Ci de...
18.07.2016 | 13:07
VIDEO Nadia de 10 simbolul perfectiunii Povestea celui mai glorios moment din istoria sportului romanesc
ADVERTISEMENT

Numele Nadia Comăneci reprezintă, de 40 de ani, perfecţiunea! Românca a avut evoluţia perfectă la Montreal şi a obţinut primul 10 curat din istoria gimnasticii. Şi nu doar o dată! Ci de şapte ori! Este de atunci cunoscută în toată lumea şi admirată pentru graţia, ambiţia şi puterea de luptă de care a dat dovadă. Şi avea doar 14 ani!

Nadia Comăneci s-a născut pe 12 noiembrie 1961, la Oneşti, şi la şase ani a început gimnastica, sub îndrumarea antrenorului Bela Karoly. Şi-a demonstrat foarte repede talentul, iar la vîrsta de 10 ani a obţinut cinci medalii la nivel de juniori.

ADVERTISEMENT

Doar un an mai tîrziu, în 1972, Nadia devenea campioană absolută a României. Iar faima ei avea să devină repede internaţională. În 1975 a luat patru medalii la Campionatul European de la Skien şi a devenit astfel cea mai tînără campioană continentală din istoria gimnasticii.

În acest context, Nadia Comăneci mergea la Montreal, pentru Jocurile Olimpice, ca una dintre marile favorite. Talentul ei nu mai era pus la îndoială de nimeni din întreaga lume. Dar cine s-ar fi aşteptat la ceea ce a urmat? Nici măcar organizatorii.

ADVERTISEMENT

Primul 10 perfect a fost obţinut la paralele, cu o evoluţie care a ţinut cei 20.000 de oameni prezenţi în tribune cu ochii aţintiţi şi gura căscată. Dovada că organizatorii nu se aşteptau la aşa ceva a venit în momentul în care a fost afişată nota obţinută de “Zeiţa de la Montreal”. 1,00 a apărut pe ecranul sălii canadiene, iar reacţia a fost de uimire. Pe măsură ce s-a înţeles că vorbim despre primul 10,00 obţinut de o gimnastă, s-a trecut la aplauze în picioare. Au urmat alte 4 note de 10. Trei medalii de aur, la individual compus, bîrnă şi paralele, dar şi un argint cu echipa.