News

Video. “Orice societate poate cere şi primi credit garantat de stat de maximum 800.000 euro!” Ministrul Economiei, Virgil Popescu, super veşti la emisiunea “Fan România”, realizată de Horia Ivanovici

04.04.2020 | 19:15
Video.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, super veşti la emisiunea "Fan România", realizată de Horia Ivanovici
ADVERTISEMENT

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a vorbit în dialog cu Horia Ivanovici, la emisiunea „Fan ROMÂNIA”, despre planul de măsuri adoptat pentru ajutorarea firmelor și a românilor care întâmpină dificultăți financiare în această perioadă, marcată de criza cauzată de coronavirus.

Ministrul Economiei a venit cu vești bune la emisiunea “Fan ROMÂNIA” despre creditele pe care companiile româneşti le pot obţine pe timpul pandemiei

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a intrat în dialog cu Horia Ivanovici pentru a anunța primul set de măsuri menit să ajute companiile din România pentru a depăși mai ușor criza cauzată de coronavirus.

ADVERTISEMENT

“S-a aprobat un plan de creditare cu plafon de garantare de până la 15 miliarde de lei pentru întreprinderele mici și mijlocii. Practic, pot lua credite de investiții cu garanție 80% de către stat, de către Fondul de garantare, cu dobândă zero.

80% garantează statul, până la 10 milioane de lei, prin IMM Investive și IMM Capital, până la 5 milioane de lei, linie de creditare cu garanție de 90% din partea statului român”, a declarat ministrul Economiei la emisiunea “Fan ROMÂNIA”.

ADVERTISEMENT

Ministrul Economiei a făcut câteva precizări și despre beneficiarii acestor planuri de creditare, declarând că orice companie, fie că a fost afectată sau nu de criza cauzată de coronavirus, se poate înscrie în aceste două programe.

Orice companie poate beneficia de un credit garantat de stat

“Comisia Europeană a dat o serie de derogări, se pot da până la 800.000 euro, în anumite condiții, ajutoare de stat companiilor. Acesta este primul val de măsuri pe care l-am luat și va putea fi accesat absolut de toate companiile, fie că sunt afectate sau nu.

ADVERTISEMENT

Dacă vor să-și extindă activitatea și au nevoie de forță de muncă de pe piață, care nu are de lucru, atunci ne gândim la absolut toată lumea care dorește să pornească o activitate economică, să o extindă sau să o repornească. Este nevoie de infuzie de bani în economie, altfel economia nu poate să funcționeze și nu poate reporni”, a mai spus Virgil Popescu la emisiunea “Fan ROMÂNIA”, realizată de Horia Ivanovici.

Ministrul a precizat că Executivul a adoptat deja măsuri de ajutorare a celor cu credite imobiliare, astfel că românii pot beneficia acum de o amânare cu până la 9 luni a plății ratelor, cu dobânda aferentă eșalonată.

În plus, Virgil Popescu a dat asigurări că nu vor fi probleme de finanțare pentru țara noastră în acest an, în urma unor discuții avute cu Florin Cîțu, ministrul Economiei, dar și cu BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) și BEI (Banca Europeană de Investiții).

ADVERTISEMENT

“Din discuțiile pe care le-am avut cu ministrul Finanțelor, acesta are asigurată finanțarea pe acest an, nu sunt probleme de finanțare pentru România pentru măsurile pe care dorește să le ia, iar discuțiile pe care le-am avut eu, individual, ca ministru al Economiei, cu BERD și BEI, acestea și-au arătat disponibilitatea să finanțeze, să aducă linii de finanțare pentru IMM-uri”, a precizat ministrul Economiei la emisiunea “Fan ROMÂNIA”.

Mai mult decât atât, Virgil Popescu a adus în discuție și fondul de finanțare pe care Comisia Europeană plănuiește să în adopte, pentru a ajuta statele membre să se refacă din punct de vedere economic.

 “Comisia Europeană pregătește acel fond de finanțare a statelor, de 34 de miliarde de euro până în acest moment.

ADVERTISEMENT

Rămâne să fie aprobat bugetul pentru că nu s-a ajuns la un consens pentru bugetul UE pentru perioada 2021 – 2027, dar sunt convins că solidaritatea Uniunii Europene după această criză va aproba foarte rapid acest buget”, a mai spus Virgil Popescu, în dialogul avut cu Horia Ivanovici.

Cât a pierdut România din cauza crizei cauzate de coronavirus

Întrebat despre pierderile pe care le are statul român în această perioadă, ministrul Economiei nu a precizat o sumă exactă, declarând însă că “România pierde foarte mult, evident, la fel ca toate statele din regiune și la fel ca toate statele din lume”.

Referitor la pierderile suferite de firmele mici, Virgil Popescu speră ca acestea să își revină repede, declarând că avantajul lor constă în faptul că se pot reprofila destul de repede.

“Eu îmi doresc să se repornească activitatea și să găsim modalități să le ajutăm pe toate ca după perioada aceasta de criză să poată fi repornite.

Firmele mici au un alt avantaj, ele se pot reprofila și adapta foarte repede, spre deosebire de firmele mari, iar din ce am văzut eu în această perioadă de criză, am văzut că românii sunt foarte inventivi și au găsit repede soluții”, a declarat ministrul Economiei la emisiunea “Fan ROMÂNIA”.

În plus, Virgil Popescu a afirmat că, din datele furnizate de Ministerul Muncii, nu poate fi vorba de o creștere a numărului de companii care și-au închis definitiv activitatea, ci, mai degrabă, de contracte suspendate pe perioada crizei cauzate de coronavirus.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri