News

Video. Președintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a depus, marţi, 21 decembrie, o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din 1989 la Troiţa din Piaţa Universităţii.
21.12.2021 | 09:31
Video Presedintele Klaus Iohannis a depus o coroana de flori in memoria victimelor Revolutiei
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a depus, marţi, 21 decembrie, o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din 1989. Șeful statului s-a deplasat în jurul ore 8:00 la Troiţa din Piaţa Universităţii, unde a ţinut şi un moment de reculegere.

Președintele a fost însoţit la Troiţa din Piaţa Universităţii de consilierii prezidenţiali Ion Oprişor, Daniela Bârsan şi Delia Dinu şi consilierul de stat Cătălina Galer.

ADVERTISEMENT

„Să păstrăm mereu vie memoria eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989!”, a scris preşedintele Klaus Iohannis, pe pagina de Facebook.

Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din 1989

Klaus Iohannis a depus coroana de flori la troița din Piața Universității, fără să facă declarații, marcând astfel 32 de ani de la izbucnirea Revoluției și în București.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de anii precedenți, Iohannis nu a fost așteptat de revoluționari și nu au fost înregistrate incidente.

Iohannis: „Să păstrăm mereu vie memoria eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989!”

Între 16 şi 20 decembrie 1989 a avut loc aşa-numita „Revoluţie de la Timişoara”, iar 21 decembrie este considerată prima zi a Revoluţiei în Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Evenimentele din 21 decembrie 1989 au fost marcante. Comitetul Municipal al Partidului Comunist Român a decis organizarea, în Piaţa Republicii din faţa sediului Comitetului Central al PCR, a unui mare miting popular, dar demonstrația s-a transformat însă într-un protest.

În cursul serii, demonstranţii, majoritatea tineri, s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental din Piaţa Universităţii, unde au ridicat o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie.

ADVERTISEMENT

În cursul nopţii, s-a tras asupra demonstranţilor, iar 49 de persoane și-au pierdut viața.

Revoluția din 1989 a avut în total 1.166 de victime în orașele declarate martir: Alba Iulia, Arad, Brașov, Brăila, București, Buzău, Caransebeș, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Cugir, Hunedoara, Lugoj, Reșița, Sibiu, Târgoviște, Târgu Mureș, Timișoara.

ADVERTISEMENT