News

Video. Prima bucată de autostradă din Moldova, inaugurată. Ministrul Bode: „Se poate şi în România“

02.12.2020 | 17:58
Video Prima bucata de autostrada din Moldova inaugurata Ministrul Bode Se poate si in Romania
ADVERTISEMENT

Primii 16 kilometri de autostradă din Moldova au fost daţi astăzi în folosinţă, iar la festivităţi au participat şi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi ministrul Transporturilor Lucian Bode.

Primul tronson de autostradă din Moldova face parte din Centura (Varianta de Ocolire) Bacăului. În total, această porţiune de drum măsoară aproape 31 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Varianta de Ocolire a fost dată în folosinţă integral în cursul zilei de miercuri, 2 decembrie, după ce prima secţiune, lungă de aproximativ 7,4 kilometri, fusese deschisă pe 3 septembrie.

Lucian Bode: „Autostrada Moldovei trebuie finalizată în 2026“

La festivitatea de inaugurare a primului tronson din autostrada A7, Lucian Bode, ministrul Transporturilor, a ţinut un discurs în care a lăudat guvernarea liberală, dar eforturile companiilor de construcţii.

ADVERTISEMENT

„Mă bucur că în mandatul Guvernului Orban reușim să dăm în trafic primii kilometri din Autostrada Moldovei, cei 16 km la profil de autostradă din Varianta de Ocolire Bacău. Doar cei rău intenționați nu văd progresele făcute în acest an în materie de infrastructură de transport, iar in ceea ce privește Varianta de Ocolire Bacău, prin efortul antreprenorului, vorbim despre un obiectiv finalizat înainte de termenul contractual care era sfârșitul lunii ianuarie 2022.

Concluzia este doar una: SE POATE și în România să finalizăm proiecte de infrastructură de transport înainte de termen!

ADVERTISEMENT

A fost posibil acest lucru printr-o strânsă colaborare între cei doi parteneri CNAIR și Antreprenor, prin multă muncă și seriozitate, prin închiderea tuturor etapelor proiectului cu mult profesionalism, având în vedere că am preluat acest proiect la un stadiu fizic de 27% şi cu neajunsuri care au pus în pericol parcursul lui – lucrări neautorizate, neacoperite de reglementări în materie de mediu.

În anul 2020, am reușit revizuirea acordului de mediu, cu emiterea deciziei etapei de încadrare si autorizarea întregii lucrări, am reușit să răspundem la toate solicitările formulate în cadrul desfășurării procesului de evaluare a aplicației de finanțare la nivelul Comisiei Europene – iar la finalul lunii octombrie a fost emisă decizia de finanțare a acestui proiect din fonduri europene nerambursabile în valoare de 143 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Anul 2020 a fost anul în care, în România, s-a construit infrastructură de transport, anul în care s-a investit masiv in proiectele de infrastructură și au fost deblocate investiții care au trenat de mulți ani.

În aceste 12 luni de guvernare liberală, proiectele de infrastructură de transport din regiunea Modovei au fost impulsionate, au fost abordate cu porfesionalism si maxim interes, dovadă fiind că toate aceste obiective de investiție, fie că vorbim de A13 Brașov-Bacău, fie că vorbim de A7 Ploieşti-Siret sau despre A8 Tg. Mureș-Tg. Neamț-Iași-Ungheni, au înregistrat evoluții importante.

Autostrada Modovei, A7, care leagă de la nord la sud Moldova, este unul dintre proiectele propuse la finanțare prin PNRR, iar în anul 2026, conform condiționalităților specifice acestui instrument de finanțare european, trebuie finalizat. Este un proiect matur care este în grafic și sunt încrezător că va evolua conform așteptărilor, astfel încât în anul 2026 să se circule pe cei aproximativ 430 de km de la Ploieşti la Siret.

Toate proiectele mari de infrastructură din regiunea Moldovei sunt importante, ele sunt complementare, nu în competiție unele cu altele. Guvernul liberal are o abordare integrată a acestor proiecte, nu face ierarhii, și le-a oferit o perspectivă clară de implementare după ani buni în care au fost ignorate“, a spus Lucian Bode.

ADVERTISEMENT