News

Protest cu scandal la Palatul Parlamentului. Amenințări cu moartea la adresa parlamentarilor cu mașinile vandalizate. Update

În urma protestului de la Palatul Parlamentului au fost date mai multe amenzi, iar miercuri au fost identificați peste 200 de manifestanți. Iată la cât ajunge valoarea sancțiunilor.
22-12-2021
12:28

Control judiciar pentru protestatarii reținuți

Protestatarii sunt cercetați sub control judiciar, după protestul de marți de la Palatul Parlamentului.

22-12-2021
11:35

Doi parlamentari susțin că au fost amenințați cu moartea după ce au depus plângere la poliție

Doi dintre cei trei parlamentari ale căror mașini au fost vandalizate în timpul protestului AUR de marți susțin că au primit amenințări cu moartea după ce au depus plângere la poliție pentru vandalizarea automobilelor.

Amenințările le-ar fi fost transmise atât pe rețelele sociale, cât și prin mesaje pe telefon. Potrivit Antena 3, toate dovezile au fost depuse la Poliție, iar acum, oamenii legii îi caută pe cei care au dat mesajele de amenințare.

Cei doi parlamentari susțin că autorii mesajelor ar fi susținători ai celor de la AUR. 

22-12-2021
09:44

Au fost date noi amenzi după protest

Încă 45 de amenzi au fost date în cursul zilei de miercuri, după protestul organizat la Parlament. Valoarea acestora este de circa 25.000 de lei.

Mai mult, au mai fost identificate peste 200 de persoane care au participat și au încălcat legea.

“În continuarea măsurilor luate în data de 21 decembrie, în contextul manifestaţiei de protest de la Palatul Parlamentului, suplimentar, au mai fost identificate 211 persoane, fiind aplicate alte 45 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 24.500 de lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare”, a informat Jandarmeria Capitalei. 

22-12-2021
08:45

A fost prins bărbatul care a vandalizat mașinile la Parlament

Oamenii legii au reușit să-l rețină destul de repede pe bărbatul care a vandalizat mașinile de la Parlament. Individul se numește Gheorghe Florin Aurelian și nu le-a dat mari bătăi de cap polițiștilor.

Aceștia au urmărit imaginile surprinse de camerele de luat vederi după care l-au localizat pe bărbat în timp ce se deplasa pe Bulevardul Libertății.

A fost ridicat chiar de pe stradă și dus de urgență la audieri. Oamenii legii l-au reținut în cele din urmă pentru 24 de ore, mai ales că acesta avea asupra lui un adevărat arsenal de luptă.

Vorbim despre un briceag, seringi sigilate, o mască de gaze militară și o stație de emisie-recepție. Trebuie să răspundă acum pentru „tulburarea ordinii și liniștii publice”, „distrugere”, „violarea sediului profesional” și „portul fără drept de obiecte periculoase”.

22-12-2021
06:54

A fost reținut un participant la protest care a forțat poarta Senatului

Un al doilea participant la protestul AUR de marți a fost reținut. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 23 de ani, identificat  după ce autoritățile au analizat imaginile filmate.

Protestatarul a fost reţinut pentru 24 de ore și va fi dus la instanță cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, relatează Digi24.

MAI a transmis și că 72 de persoane au fost amendate cu aproape 175.000 de lei în urma manifestației.

Potrivit comunicatului de presă, 14 persoane, din cadrul a 6 organizații, autointitulate civice, respectiv din cadrul unui grup parlamentar, s-au erijat în organizatori ai manifestării publice neautorizate, fapt pentru care au fost aplicate acestora 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de 140.000 de lei.

21-12-2021
21:41

Bărbatul suspect a fost reținut pentru 24 de ore

Bărbatul reținut pentru vandalizarea mașinilor în timpul protestelor de la Parlament a fost reținut pentru 24 de ore, a anunțat Antena 3. Acesta urmează să fie prezentat miercuri, 22 decembrie, în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5.

21-12-2021
18:28

Sancțiuni și arestări în urma protestelor

Autoritățile au identificat 14 persoane din cadrul “societății civile și a unui grup parlamentar ” care și-ar fi asumat organizarea protestelor de astăzi. Potrivit comunicatului MAI aceștia ar fi primit contravenții pentru organizarea unor manifestații fără autorizație. De asemenea, 167 de persoane care au participat la protest au fost identificate și au fost aplicate 58 de contravenții.

În timpul evenimentelor au fost vandalizate patru mașini, iar doi dintre proprietarii acestora au înaintat plângeri către poliție. Autoritățile au reținut deja un bărbat de 50 de ani, din Constanța, în această speță. Acesta a fost reținut de Jandarmerie pe bulevardul Libertății, iar în bagajele sale au fost identificate dovezi care susțin acuzarea sa.

În ceea cel privește pe bărbatul reținut, se desfășoară cercetări pentru comiterea unor infracțiuni reglementate prin articolul 372 din Noul Cod Penal. Acest articol vizează portul și folosirea unor obiecte periculoase.

21-12-2021
13:28

Ministrul MAI și Jandarmeria, explicații cu privire la protestul de la Parlament. Manifestanții AUR au ajuns în fața Guvernului

Lucian Bode consideră regretabil ceea ce s-a întamplat la Parlament și a precizat că a dat ordin forțelor de ordine să acționeze cu calmitate. Totodată, el consideră  că Jandarmeria putea interveni mai bine.

Lucian Bode promite verificări și aplicarea unor sancțiuni. A dat asigurări că nicio mașină a vreunui diplomat nu a fost vandalizată, așa cum s-a speculat.  De asemenea, a dezvăluit că unii manifestanți au fost aduși cu mașini în curtea Casei Poporului.

”Este regretabil, ca la 32 de ani de la Revolutie sa vedem astfel de manifestari care nu au legatura cu libera  exprimare. 50 de manifestanți au fost adusi cu mașinile în curte.

În permanență le-am transmis forțelor de ordine să acționeze cu calmitate, dar să nu utilizeze sub nicio formă forța. Protestul s-a finalizat fără violență.

Sunt câteva mașini distruse de aceste protestatari. Am legitimat foarte multe persoane cu posbile fapte de tulburare a ordinii publice. Urmează să-i identificam, sa-i audiem, sa-i targem la raspudnere.

Nicio masina corpului diplomatic nu a fost vandalizată. Am avut în jur de 300 de jandarmi. Protestatarii au forțat poarta. Noi facem verificări, vom face verificări și asupra jandarmilor. Jandarmii puteau interveni mai bine”, a declarat ministrul MAI.

Reprezentanții Jandarmeriei au comunicat faptul că au încercat să-i oprească pe manifestanți și că nu s-au simțit depășiți de sitație, așa cum reiese din imaginile surprinse de camerele de luat vederi. Aceștia au mai spus că nu sunt persoane rănite  și garantează aplicarea de sancțiuni.

”La acest moment cautam persoanele pentru sancționare. Nu nu am folosit forța. Nu a fost sub ochii jandarmilor (intervenția protestatarilor in curtea Parlamentului-n.r)  Și aceste situații vor fi identificate și se vor lua măsurile legale. Au fost luate măsuri în dinamică, se vor lua în continuare.

 Acei zeci de protestatari au fost opriți. O parte din ei au fost indentificați și vă garantez că vor sancționați. Nu au dat jandarmii cu spray lacrimonen, a fost o greșeală. Nu știm de ce au forțat protestatarii poarta de la intrare în Senat.

 Nu am fost depășiți, nu au fost intervenții în forță. Scopul nostru a fost acela de a nu folosi forța. La acest moment am gestionat cu calm. Ca dovadă, nu avem răniți”, a reacționat și Jandarmeria printr-o declarație de presă.

Între timp, manifestanții AUR au ajuns la Palatul Victoria. Sunt peste 700 de persoane care protestează anti-adoptării certificatului verde la locul de muncă.

21-12-2021
12:01

Reacția lui Nicolae Ciucă după ce protestatarii de la Parlament se îndreaptă către Guvern

Premierul Nicolae Ciucă a luat atitudine după ce a auzit că protestatarii AUR de la Parlament se îndreaptă către Guvern.  Nicolae Ciucă a discutat cu ministrul MAI, solicitând protejarea integrității instituţiilor statului și descurajarea violenței.

”Dreptul la liberă exprimare este garantat de Constituţie, dar acesta trebuie să fie paşnic şi să se încadreze în limitele legii.

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu ministrul Afacerilor Interne şi i-a cerut să protejeze integritatea instituţiilor statului, aplicând  legea şi descurajând orice tip de violenţă, având ca prioritate protejarea românilor”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

21-12-2021
11:19

Protestatarii de la Parlament se îndreaptă către Guvern

George Simion, liderul AUR, a spus că protestul de la Parlament s-a încheiat, iar acum, împreună cu membrii și simpatizanții formațiunii politice se îndreaptă către Guvern. George Simion a mai spus că dintre cei peste 15 mii de manifestanți, 2000 aparțin AUR.

Liderul partidului a dat asigurări că protestul va continua și în zilele următoare împotriva certificatului verde.

”Protestatarii au fost incitați. Ne ducem spre  Guvern la domnul Ciucă, proestul la Parlament s-a incheiat. Voi respinge aceasta cale de a impune (certificatul verde n.r). 2000 au fost protestanti AUR. Protestul va continua si zilele urmatoare. Instigatorii vor fi vazuti pe camere”, a spus George Simion în fața Parlamentului.

21-12-2021
11:06

Au fost vandalizate mașinile ambasadorilor Japoniei și SUA în România

În timpul protestului, au fost vandalizate mai multe mașini din curtea Parlamentului. Printre acestea, s-au numărat și autoturismele ambasadorilor Japoniei și SUA în România, care veniseră în vizită.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Alexandru Iacob, a declarat că vor fi luate măsuri pentru asigurarea ordinii publice la adunare și asigurarea unui climat de ordine publică.

“Nu putem clasifica nimic din ce s-a întâmplat aici ca fiind un incident. Este în afara legii și vor fi luate măsuri în consecință. Legea prevede sancțiuni contravenționale, nu vom ezita să le aplicăm când vor fi constatate încălcări ale legii“, a precizat acesta.

Senatorul PSD, Titus Corlățean, a spus că a avut o discuție cu ambasadorul Japoniei în România, care a întâmpinat dificultăți în momentul în care a vrut să părăsească clădirea. A fost nevoie de intervenția jandarmilor, care au făcut un coridor de securitate.

“Am un gust extrem de amar, ca om care se ocupă de multă vreme de interesele externe ale României”, a mai declarat Titus Corlățean.

21-12-2021
10:51

Cum au reușit protestatarii să intre în curtea Parlamentului? AUR: "E o diversiune a autorităților"

Protestarii AUR au reușit să intre în curtea Parlamentului. Jardarmii spun că acest lucru s-a întâmplat din cauză că s-a rupt o poartă.

Parlamentarii s-au baricadat în clădire și au închis toate ușile.

Co-fondatorul AUR, Claudiu Târziu, acuză autoritățile că ar fi pus la cale o diversiune. Potrivit acestuia, protestatarii nu au intrat cu forța, ci ar fi fost lăsați intenționat să intre în curtea instituției pentru a fi acuzați ulterior că au luat cu asalt Parlamentul.

Celălalt co-fondator AUR, George Simion, precizează că protestatarii ar fi fost provocați de șoferul unui parlamentar care le-a arătat semne obscene. Acesta a adus chiar și o portavoce şi respingerea proiectului de lege cu privire la certificatul verde. 

“Certificatul verde este neconstituţional, ineficient şi va crea haos, pentru că majoritatea celor care lucrează la stat nu sunt vaccinaţi“, consideră George Simion.

 

21-12-2021
09:58

Protestatarii au intrat în curtea Palatului Parlamentului

Protestatarii care s-au adunat în faţa Palatului Parlamentului au pătruns în curtea Senatului, iar acum forțează intrarea în Parlament. SPP a blocat toate intrările în Parlament. La fața locului sosesc din ce în ce mai multe echipaje ale forțelor de ordine.

Într-o intervenţie live pe Facebook, George Simion a precizat că sunt aşteptaţi zeci de mii de români, din toată ţara, la protest şi că mulţi se află pe drum. 

De asemenea, copreşedintele AUR susține că toate intrările de la Camera Deputaţilor sunt blocate de protestatari. Pe faţada intrării a fost pus un banner mare cu mesajul ”Libertate fără certificate”.

“Să vedem cum vor vota aceşti deputaţi, trebuie să vină de la ora 10.00 aici. (…)Vom spune de la tribuna Parlamentului să respingă certificatul verde. (..) Acum e momentul să blocăm această prostie de certificat şi restricţii inumane”, a declarat George Simion. 

Inițial, protestul a fost unul pașnic. Oamenii au manifestat împotriva adoptării certificatului verde la locul de muncă și a restricțiilor impuse de autorități.

 

Marţi dimineaţă, sute de protestatari s-au adunat în fața Parlamentului pentru a-și arăta nemulțumirea faţă de adoptarea unui eventual certificat verde pentru angajaţii din România. Poliția a restricționat traficul rutier pe bd. Națiunile Unite.

Protestul este organizat de AUR, iar la eveniment este prezent și George Simion. Oamenii au strigat: „Libertate!”.

ADVERTISEMENT

„Protestul este în afara legii și vor fi luate măsuri în consecință. Nu vom ezita să aplicăm măsurile”, a precizat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Alexandru Iacob, într-o intervenție la Digi24.

Protest la Parlament împotriva certificatului verde. Oamenii au strigat: „Libertate!”

Liderul partidului AUR a transmis că manifestaţia este împotriva planurilor de a se vota certificatul verde pentru că „majoritatea românilor nu vor să li se suspende dreptul la muncă”.

ADVERTISEMENT

Brigada rutieră a transmis că a restricționat traficul rutier pe bd. Națiunile Unite, din cauza manifestației.

„Ca urmare a desfășurării unei manifestații publice, Brigada Rutieră a dispus restricționarea traficului rutier pe bd. Națiunile Unite, segmentul de drum cuprins între str. B.P.Hașdeu și bd. Libertății, precum și pe banda I de circulație de pe Calea 13 Septembrie dinspre bd. Libertății către Hotel Marriot.

ADVERTISEMENT

Brigada Rutieră solicită conducătorilor de autovehicule să circule cu prudență, să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frâna în condiții de siguranță, să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate și să respecte semnalele și indicațiile polițiştilor rutieri”, a transmis Brigada rutieră de poliție, conform Ziare.com.

Marcel Ciolacu, despre certificatul verde: „Cred că este nevoie ca acest proiect să fie adoptat până la sfârşitul anului”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că este nevoie ca proiectul privind certificatul verde COVID să fie adoptat până la sfârşitul anului.

ADVERTISEMENT

„O să avem o discuţie şi pe certificat şi pe modul în care va fi înaintat în Parlament. (…) Cred că este nevoie ca acest proiect să fie adoptat până la sfârşitul anului şi acum profesorul Streinu-Cercel ne-a făcut o informare cum vede dânsul perioada următoare”, a precizat Ciolacu, la sediul central al PSD.

Liderul social democraților a adăugat că se analizează posibilitatea ca şi testele rapide să fie luate în calcul pentru eliberarea certificatului verde.

George Simion este împotriva certificatului verde. „Nu poate exista în democraţie aşa ceva”

La dezbaterile din plenul de luni al Camerei Deputaţilor, mai mulți membri AUR au venit cu o pancartă mare pe care scria „Libertate fără certificate”.

„Este pe ordinea de zi un proiect care încalcă Constituţia – certificatul verde. Trebuie scos de urgenţă de pe ordinea de zi. În presă s-au dat semnale îngrijorătoare privind adoptarea certificatului verde sau stop-COVID.

Nu poate exista în democraţie aşa ceva. (…) Proiectul de lege 545 trebuie respins în Parlament.”, a precizat George Simion de la tribuna plenului Camerei, conform News.ro

ADVERTISEMENT