News

Alegeri SUA 2020. Susținători înarmați ai lui Trump, protest la un centru de numărare a voturilor din Arizona

05.11.2020 | 11:21
Alegeri SUA 2020 Sustinatori inarmati ai lui Trump protest la un centru de numarare a voturilor din Arizona
ADVERTISEMENT

Proteste post-electorale în marile orașe! Nu e liniște deloc în Statele Unite ale Americii. Ziua alegerii noului președinte a scos în evidență faptul că țara este mai divizată ca niciodată. Democrații sunt cu nervii la pământ și nici nu concep să piardă pentru a doua oară funcția de președinte.


Susținători înarmați ai lui Trump s-au adunat în fața unui centru de numărare a voturilor din Arizona

UPDATE, 5 noiembrie, ora 11:20 / Comitatul Maricopa din Arizona a interzis accesul presei și al publicului în centrul de numărare a buletinelor de vot, pe fondul preocupărilor legate de siguranță, după ce susținători ai lui Donald Trump – mulți dintre ei înarmați – s-au adunat în afara clădirii, relatează The Independent.

ADVERTISEMENT

Numărarea buletinelor de vot și să raportarea rezultatelor va continua, a anunțat Departamentul Electoral din Maricopa.

Demonstrația din fața Biroului Electoral al Comitatului Maricopa urmează unei serii de tweet-uri ale lui Donald Trump care susțin teoriile conspirației despre numărarea buletinelor de vot, pe măsură ce adversarul său democratic, Biden câștigă electori.

ADVERTISEMENT

Proteste împotriva lui Donald Trump, anunțate la New York

UPDATE, 4 noiembrie, ora 21:19 / În paralel cu numărarea voturilor, mai multe grupuri de stânga, ostile lui Donald Trump, au anunțat organizarea unor proteste masive la New York.

Conform agenției EFE, sunt plănuite un număr de aproximativ 10 proteste în centrul Manhattan-ului, organizatorii fiind aceiași care au orchestrat mobilizările antirasiste şi împotriva violenţei poliţiei din lunile mai şi iunie.

ADVERTISEMENT

Sloganurile celor care vor participa la acțiuni conțin mesaje precum ”Respinge fascismul”sau ”Să nu-l lăsăm pe Trump să fure alegerile”. Protestele sunt anunțate pentru ora 15:00 (20:00 GMT) în districtele Brooklyn, Manhattan şi Queens, relatează sursa citată.

În New York și în mai multe orașe americane, majoritatea magazinelor sunt prevăzute cu panouri de lemn ca măsură de protecţie împotriva violenţelor.

ADVERTISEMENT

Simpatizanții mișcării Black Lives Matter s-au adunat în număr mare în mai multe orașe din SUA, inclusiv în fața Casei Albe, în Washington, pentru a protesta față de posibila realegere a actualului președinte american. Vă readucem aminte că Donald Trump nu a fost chiar atent la revendicările acestora de-a lungul timpului.

Președintele american a anunțat în urmă cu doar câteva luni că va trimite „mii și mii de militari” care să pună capăt „răzvrătirilor și fărădelegilor” ce aveau loc în țară, considerând că violențele sunt provocate de elemente ce țin de „terorismul intern”.

Proteste anti Trump în metropolele din Statele Unite

A fost atunci o decizie controversată din punct de vedere juridic, dar șeful Casei Albe a invocat o lege din 1807 care i-ar da dreptul să mobilizeze armata pe teritoriul Statelor Unite.

„Sunt președintele legii și a ordinii și susțin toate protestele pașnice. Dar în în ultimele zile, națiunea noastră a fost acaparată de anarhiști profesioniști, de gloate violente, piromani, jefuitori, nelegiuiți, răzvrătiți, Antifa și alții.

Unele state și guverne locale nu reușit să ia măsurile necesare pentru a păstra siguranța oamenilor. Acestea nu sunt proteste pașnice. Acestea sunt acte de terorism intern”, declara președintele american.

În ziua alegerilor, lucrurile au escaladat repede. Potrivit imaginilor postate pe Twitter, au avut loc și altercații între protestatari și forțele de ordine. Oamenii au venit chiar în fața Casei Albe și au ținut să-și arate nemulțumirea față de o eventuală realegere a republicanului.

Cum se pregătesc americanii pentru proteste masive

De altfel, în Washington, americanii au votat masiv candidatul Partidului Democrat. Joe Biden a câștigat aici fără prea multe emoții, în timp ce susținătorii lui Donald Trump aproape că nici nu au existat. Participanții la protest descriu atmosfera ca „deloc festivă”, tinerii fiind dezamăgiți de rezultatele parțiale ale alegerilor, care îl dau ca favorit pe Donald Trump.

Mai mult de atât, în marile metropolele americane, companiile importante și-au luat deja măsuri de protecție, baricandându-și magazinele. Aceștia și-au astupat vitrinele cu placaje, astfel încât să evite pagubele uriașe suferite la protestele violente anterioare.

Concret, în unele orașe se fac pregătiri pentru posibile lupte de stradă după încheierea alegerilor pentru Casa Albă, în eventualitatea că nu va exista un rezultat clar sau în cazul în care susținătorii celor două tabere nu ar accepta o eventuală înfrângere.

Marile companii și lanțuri de magazine și-au baricadat sediile și spațiile comerciale, au acoperit vitrinele cu lemn, iar unele au decis să nu deschidă deloc în ziua alegerilor. Frica de violențe este prezentă de la New York și Washington până în Philadelphia, Georgia și Los Angeles.

ADVERTISEMENT