Tânărul a fost filmat în acest sens giratoriu cu un sicriu legat de mașină, iar în sicriu se aflau doi tineri mascați. Chemat la secție pentru explicații, băiatul a povestit că totul ar fi fost o provocate pe TikTok. A legat fără să stea pe gânduri un sicriu de mașină pentru a se distra și pentru a deveni popular.
A reușit să blocheze circulația câteva minute, dar și să își pună prietenii în pericol. Aceștia au călătorit în sicriu, fiind mascați. Incidentul s-a petrecut în localitatea Popricani din județul Iași. Provocările pe TikTok nu doar că bagă mulți copii în spital, dar îi și trimit pe mulți spre sinucidere.
Este și cazul unei eleve din Călărași, care s-a sinucis încercând să respecte o provocare pe TikTok. Există deja voci nu doar în România, ci în toată lumea civilizată, care cer închiderea totală a acestei rețele de socializare, în timp ce psihologii încearcă să explice de ce copiii și tinerii sunt vulnerabili.
Astfel, aflăm că o rețea socială este ca orice alt drog, iar dependența este ”la un click distanță”. TikTok este de departe cea mai periculoasă rețea socială, cred specialiștii. Drept dovadă, în Rusia această rețea a avut mari probleme legale, în timp ce în China nu are voie să funcționeze în forma ei actuală, ci doar în varianta restricționată, mai sigură.
Psihologul Radu Leca a explicat într-un interviu acordat Adevărul de ce TikTok poate crea dependență în rândul tinerilor. ”Comparăm cu ce se întâmplă pe celelalte rețele. Iată încă un parametru de dependență. Atât Facebook, cât și Youtube au un delay numit lentoare video. Iar, la un moment dat, utilizatorul se plictisește.
Pe TikTok nu se întâmplă așa ceva. Dimpotrivă. Informația curge cu o viteză amețitoare, tocmai pentru a nu plictisi, pentru a nu pierde utilizatorul, pentru a-l împiedica să-și îndrepte atenția către altceva. El este prins acolo și ținut bine”, a explicat specialistul.
Mai mult, contentul de pe TikTok poate să distrugă creierul unui copil. ”În primul rând, impactul cel mai puternic se observă în ceea ce privește sănătatea mintală a copiilor, care poate fi grav afectată. Să vă explic și de ce: pe TikTok, userul își poate seta anumite videoclipuri care să-i ruleze în feed în funcție de anumite categorii.
Imaginați-vă ce impact psihic și emoțional pot avea asupra unui copil imagini în care apar scene de sex, înmormântări, accidente, crime sau chiar execuții”, completează psihologul. La fel de rapid se ajunge, din nevoia de atenție și validare a copilului sau adolescentului, la aceste provocară, deseori periculoase sau stupide.
”Tot TikTok utilizează conceptul de trend, iar provocările create în Rusia, în Statele Unite ale Americii, în Pakistan, în Malaezia, sunt ușor răspândite și la nivel european. Cea mai nouă provocare în acest moment este reprezentată de golirea de către un adolescent, într-un supermarket mare, a unui carton de ouă și înlocuirea acestora cu ouă kinder”, continuă Radu Leca. Mare parte din provocări sunt de-a dreptul abominabile și nu merită menționate.