News

Video. România a intrat oficial în Schengen, primele imagini de la graniță. Ce controale mai pot face polițiștii de frontieră

A fost mare veselie la granițele României după ce am intrat oficial în Spațiul Schengen de la miezul nopții. Controalele care au mai rămas
01.01.2025 | 11:36
Video Romania a intrat oficial in Schengen primele imagini de la granita Ce controale mai pot face politistii de frontiera
Ce controale au mai rămas la frontierele României după intrarea oficială în spațiul Schegen. Oamenii au întâmpinat cu aplauze ridicarea restricțiilor. Sursa foto: Colaj foto / Facebook / Ciprian Teleman

De la miezul nopții, cetățenii români pot călători fără restricții între statele din Spațiul Schengen pe cale rutieră, iar oamenii au întâmpinat ridicarea barierelor cu aplauze.

De la 1 ianuarie românii au liber la  frontiere

Au fost ropote de aplauze la frontiera de la Vama Veche odată ce s-a făcut 1 ianuarie 2025 și ceasul a bătut ora 00:00. Totul a fost posibil după ce miniștrii de Interne ai Uniunii Europene au hotărât pe 12 decembrie 2024 să elimine verificările la granițele terestre pentru România și Bulgaria, începând cu 1 ianuarie 2025.

Această integrare presupune dispariția controlului pașapoartelor la frontiere și, implicit, reducerea timpului petrecut în punctele vamale. Totuși, călătorii trebuie să aibă asupra lor documente valide de identitate, deoarece autoritățile pot efectua controale aleatorii pe o perioadă de cel puțin șase luni.

România a aderat la Spațiul Schengen pentru transportul aerian și maritim din 31 martie 2024, iar decizia Consiliului JAI de pe 12 decembrie a fost primită cu entuziasm atât de autoritățile române, cât și de sectorul economic.

În același timp, Germania, un membru al Schengen, a anunțat că va prelungi controalele la frontiere până în martie 2025 și posibil încă doi ani, din cauza tensiunilor legate de migrație și a contextului politic complicat.

În urma hotărârii din 12 decembrie, România și Bulgaria devin puncte de frontieră externă pentru Spațiul Schengen, iar guvernul român a emis o decizie pe 30 decembrie 2024 pentru închiderea a 39 de puncte de trecere a graniței cu Ungaria și Bulgaria. Personalul care lucra în aceste puncte va fi redistribuit în alte structuri, conform reglementărilor aplicabile fiecărui post.

Ce controale au mai rămas

Poliția de Frontieră a explicat că, deși verificările sistematice ale documentelor de călătorie la granițele terestre cu Bulgaria și Ungaria vor fi oprite, controale bazate pe analiza riscurilor vor continua.

„Eliminarea controlului sistematic al documentelor de călătorie înseamnă că toate persoanele se vor bucura de dreptul la libera circulaţie, aşa cum este prevăzut în legislaţia Schengen, şi se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a se mai opri la cabinele de control ale Poliţiei Frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie”, a declarat şeful Centrului de Informare şi Relaţii Publice al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Alexandra Găvan.

Acestea se vor desfășura prin inspecții neanunțate pe o rază de 30 de kilometri de la frontieră, în colaborare cu alte autorități, pentru prevenirea activităților ilegale. Astfel, cetățenii care călătoresc în statele Schengen sunt sfătuiți să poarte mereu documente de identitate valabile.

Spațiul Schengen include țări precum Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria și România. De asemenea, patru state din afara Uniunii Europene – Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein – fac parte din acest spațiu de liberă circulație.