News

Video. Rusia a testat iar o rachetă hipersonică. Vladimir Putin: „Vor consolida și mai mult securitatea țării noastre”

Moscova a făcut cu succes teste cu rachete hipersonice de croazieră de tip Zircon, ce sunt de nouă ori mai rapide decât sunetul. Vladimir Putin vrea să întărească cu această ocazie securitatea Rusiei.
29.11.2021 | 16:49
Video Rusia a testat iar o racheta hipersonica Vladimir Putin Vor consolida si mai mult securitatea tarii noastre
ADVERTISEMENT

În cadrul exercițiilor desfășurate în largul Oceanului Arctic, o navă de război rusă a efectuat un test de lansare a unei rachete de ultimă generație care poate să zboare cu o viteză mult mai mare decât cea a sunetului, după cum au confirmat luni șefii militari ruși, scrie RT.

Rusia a făcut teste cu rachete hipersonice de croazieră de tip Zircon

Ministerul Apărării de la Moscova a transmis, într-un comunicat, că racheta Zircon a fost lansată de pe fregata Amiral Gorshkov dintr-o poziție din Marea Albă și a lovit cu succes o țintă navală aflată la peste 400 de kilometri depărtare.

ADVERTISEMENT

Totodată, potrivit comunicatului, navele de suprafață și avioanele din Flota de Nord au contribuit la izolarea regiunii pentru securitatea lansării.

Acest test apare la doar două săptămâni după ce o altă demonstrație a puterii modelului Zircon.  Aparent, exercițiul recent indică faptul că racheta a finalizat seria actuală de teste.

ADVERTISEMENT

Racheta poate atinge o viteză de Mach-9

Racheta de croazieră hipersonică Zircon a fost proiectată astfel încât să asigure supremația pe mare a Rusiei.

Aceasta poate atinge o viteză de Mach-9, anume, de nouă ori mai mare decât viteza sunetului, sau 10.000 de kilometri pe oră.

ADVERTISEMENT

În opinia reprezentanților marinei militare, una dintre principalele lor preocupări este de a se asigura că vor fi în măsură să doboare grupurile de atac ale portavioanelor dușmane în caz de război.

Exista îngrijorarea cum că rachetele existente nu au avut raza de acțiune suficientă pentru a ataca portavioanele inamice fără să fie interceptate.

ADVERTISEMENT

Viteza rachetei Zircon, împreună cu o rată redusă a secțiunii transversale radar, îi poate permite, în teorie, să ajungă la portavioanele țintite fără nicio șansă de apărare sau de ripostă a forțelor inamice.

Totodată, se intenționează ca aceasta să poată intercepta rachetele supersonice inamice.

Vladimir Putin: „Vor consolida și mai mult securitatea țării noastre”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat la începutul lunii noiembrie că rachetele sunt aproape gata și că vor fi trimise marinei militare din 2022.

„Acum, este deosebit de important să dezvoltăm și să punem în aplicare tehnologiile necesare pentru a crea noi sisteme de arme hipersonice, lasere de mare putere și sisteme robotice care vor fi capabile să contracareze în mod eficient potențialele amenințări militare, ceea ce înseamnă că vor consolida și mai mult securitatea țării noastre”, a declarat Putin, într-o intervenție televizată.

ADVERTISEMENT