News

Video. Străzile Parisului au răsunat din nou de pași de defilare. Cum au arătat ceremoniile de Ziua Naţională a Franţei

După un an fără defilare, Franța a revenit miercuri la tradiția paradei militare cu ocazia Zilei Naționale.
14.07.2021 | 16:16
Video Strazile Parisului au rasunat din nou de pasi de defilare Cum au aratat ceremoniile de Ziua Nationala a Frantei
Video. Străzile Parisului au răsunat din nou de pași de defilare. Cum au arătat ceremoniile Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În 2020, în mijlocul pandemiei, parada din 14 iulie a fost anulată, lucru nemaiauzit de la al doilea război mondial, și înlocuită de o ceremonie în Place de la Concorde.

Video. Străzile Parisului au răsunat din nou de pași de defilare

Parada militară de Ziua Națională a Franței a revenit anul acesta la Paris, însă spectatorii au trebuit să fie echipați cu un permis de sănătate și să poarte mască.

ADVERTISEMENT

Ediția din 2021 a paradei a mobilizat 5.000 de participanți, inclusiv 4.300 de soldați, 73 de avioane, 24 de elicoptere, 221 de vehicule și 200 de cai ai Gărzii Republicane. Vehiculul blindat Griffon, un transportator de personal de nouă generație, va defila pentru prima dată. În curând ar trebui să fie trimis în Sahel.

Emmanuel Macron a participat alături de șeful Statului Major al Apărării, generalul François Lecointre, care va fi înlocuit într-o săptămână actualului șef de stat major al armatei, legionarul Thierry Burkhard.

ADVERTISEMENT

„Câștigarea viitorului” este tema acestei ediții a anului 2021, cu o dublă referire la bătălia în sănătate purtată de francezi, dar și la pregătirea necesară a armatelor pentru „angajamente mai dure, așa-numitele de înaltă intensitate, bazate pe tehnologii de înaltă tehnologie echipament”, potrivit guvernatorului militar al Parisului, generalul Christophe Abad citat de 20 minutes.

Contingentul forțelor speciale europene

După tradiționala paradă aeriană deschisă de Patrouille de France, un contingent de forțe speciale europene care participă la „Task Force Takuba” a lansat parada pedestră pe Champs-Elysées.

ADVERTISEMENT

Opt națiuni (Franța, Belgia, Estonia, Italia, Țările de Jos, Republica Cehă, Portugalia, Suedia) contribuie la acest grup inițiat de Franța pentru a însoți forțele maliene în luptă. Takuba va ocupa un loc central în viitorul sistem antijihadist din Sahel, unde Parisul intenționează să-și reducă personalul militar după opt ani de prezență.

„Trebuie să ne asigurăm că Franța este mai puțin singură în demersul său, dacă nu chiar mai mult”, a subliniat marți generalul Lecointre, evocând „voința de a înlocui o masă de manevră franceză cu o forță europeană și, dacă este posibil, prin alți parteneri africani”.

ADVERTISEMENT

Prima paradă a polițiștilor municipali

Pentru prima dată, polițiștii municipali, în acest caz din orașul Nisa (sud-est), au mărșăluit la Paris, care s-au aflat în prima linie a două atacuri din ultimii ani: atacul cu camion care a făcut 86 de morți pe 14 iulie 2016, apoi atacul de la Bazilica Nisa din octombrie 2020, în timpul căruia 3 persoane au fost ucise.

Marina și-a onorat submarinele, echipajul submarinului de atac nuclear Emerald (ANS) revenind de la o misiune de șapte luni în regiunea strategică Indo-Pacific.

Forțele aeriene, la rândul lor, au defilat cu noul Comandament Spațial, creat în 2019. Serviciul de Sănătate al Forțelor Armate (SSA), foarte mobilizat de la începutul pandemiei care a ucis peste 111.000 de oameni în Franța, a fost, de asemenea, reprezentat.

Parada, care a durat două ore s-a încheiat cu reprezentația unui cor de 120 de tineri.

După paradă au fost orgaanizate mai multe evenimente în Capitală. Publicul va putea dona sânge la Hôtel des Invalides în beneficiul soldaților răniți în operațiuni. Seara, un foc de artificii va străluci cerul deasupra Turnului Eiffel.

Imaginile care au făcut senzație pe Twitter

Un pas greșit nefericit și Garda Republicană și-a făcut un nume pe Twitter. Imaginile care au stârnit zâmbete sunt însă și o mărturie a dexterității profesionistului care face doar câțiva pași grațioși pentru a-și recupera bastonul.

O cerere neașteptată în căsătorie

Un moment tandru a fost surprins pe Champse-Elysées chiar înainte de paradă: un soldat și-a cerut iubita în căsătorie.

Maximilian și-a pregătit cererea în căsătorie cu două luni înainte.

„Parisul este orașul meu, Champs-Elysées, orașul luminii … Este doar extraordinar”, a declarat el cu entuziasm la microfonul BFMTV. „A fost impresionant, nu mă așteptam deloc, am vrut să fac asta discret, dar până la urmă a luat ceva amploare”, a mai spus soldatul.

Gestul controversat al primei doamne a Franței

Brigitte Macron a fost prezentă alături de soțul ei, președintele Emmanuel Macron, la parada tradițională. Dar prima doamnă a avut un comportament care a scandalizat utilizatorii de internet.

La sosirea pe scenă, fosta profesoară nu s-a sfiit să-i sărute pe obraz pe toți cei cu care s-a întâlnit. Comportamentul primei doamne a Franței i-a scandalizat utilizatorii de internet.

Foto: Captură de ecran BFM TV
Foto: Captură de ecran BFM TV

De la începutul pandemiei, autoritățile sanitare franceze nu au încetat să o repete: chiar dacă purtați mască, este esențial să se păstreze distanța. Chiar și persoanele care au fost vaccinate cu schema completă sunt invitate să se supună acestor recomandări.

Acesta este motivul pentru care comportamentul primei doamne, care ar trebui să dea un exemplu, a șocat profund internetul. După cum o demonstrează sutele de comentarii postate pe acest subiect pe Twitter, relatează Voici.

ADVERTISEMENT
Tags: