Video

VIDEO / THRILLER! România şi Danemarca au oferit cele mai DRAMATICE meciuri din ultimele decenii!

România va juca împotriva Danemarcei, marţi de la ora 20:30 pe Arena Naţională, într-un meci amical. Ultimele confruntări dintre cele două echipe au fost încinse şi ne-au dus de la agonie la...
18.11.2014 | 16:08
VIDEO  THRILLER Romania si Danemarca au oferit cele mai DRAMATICE meciuri din ultimele decenii

România va juca împotriva Danemarcei, marţi de la ora 20:30 pe Arena Naţională, într-un meci amical. Ultimele confruntări dintre cele două echipe au fost încinse şi ne-au dus de la agonie la extaz şi invers.

Bilanţul confruntărilor directe este extrem de echilibrat, în cele 8 meciuri jucate atît România, cît şi Danemarca au obţinut cîte 3 victorii fiecare, două meciuri fiind încheiate la egalitate. Ultimele 4 confruntări dintre România şi Danemarca au fost adevărate thrillere, care au decis calificări la turneele finale.

20 de ani de secetă, încheiaţi într-o confruntare epică 

România şi Danemarca au fost în grupa de calificare pentru Campionatul Mondial din 1990. România era în fruntea clasamentului cu două etape rămase pînă la finalul preliminariilor, cu 6 puncte, unul mai mult decît Danemarca. Urmau însă două confruntări pe viaţă şi pe moarte cu Danemarca care aveau să decidă echipa calificată la Campionatul Mondial din Italia.

România a început cu stîngul confruntările decisive cu danezii. Echipa condusă de Emerich Jenei a fost spulberată la Copenhaga pe 11 octombrie cu 3-0 şi avea să piardă primul loc. Golurile lui Nielsen, Bryan Laudrup şi Povlsen au făcut diferenţa şi unica şansă a tricolorilor era o victorie pe Ghencea. Vezi VIDEO:

Meciul decisiv se juca la Bucureşti, pe stadionul Ghencea. 30.000 de oameni au umplut tribunele stadionului pe data de 15 noiembrie 1989. Tricolorii aveau doar varianta victoriei pentru a obţine calificarea la un turneu final de Campionat Mondial după 20 de ani.

Meciul a început cum nu se poate mai prost pentru România, care s-a văzut condusă din minutul 6 prin golul lui Povlsen. Însă, tricolorii au reuşit să întoarcă rezultatul şi să obţină o victorie istorică cu 3-1 care îi ducea la Campionatul Mondial. Golurile au fost marcate de Balint cu o dublă şi Ioan Ovidiu Sabău. Eliminarea lui Hagi din minutul 63 nu a umbrit calificarea, chiar dacă a sporit emoţiile pentru finalul de meci. Vezi VIDEO:

Coşmarul de pe Lia Manoliu

15 ani mai tîrziu, România şi Danemarca se întîlneau în preliminariile Campionatului European din 2004 din Portugalia. Primul meci se juca pe stadionul Lia Manoliu, pe un teren plin de nisip, care a fost folosit ca soluţie extremă pentru a rezolva problema gazonului. Meciul a fost unul nebun, cu un deznodămînt crud pentru tricolori.

România a început bine meciul, reuşind să deschidă scorul în minutul 5 prin Adi Mutu. Danezii au revenit repede în meci, egalînd în minutul 8 prin Rommedahl. Dorinel Munteanu a adus naţionala noastră în avantaj în minutul 47, însă de atunci a început măcelul.

Thomas Gravesen a marcat un gol de la mijlocul terenului prin care a egalat scorul la doi. În ultimele 20 de minute ale meciului Tommason, Cosmin Contra în proprie poartă şi din nou Rommedahl au stabilit scorul final, care arăta un uluitor 2-5. VEZI VIDEO:

“Ruşine să vă fie, domnule Meier!” 

Unul dintre cele mai dramatice meciuri din ultimele decenii ale României a fost cel de pe 10 septembrie 2003 de pe stadionul Parken. Tricolorii îşi jucau ultima şansă de calificare şi aveau neapărat de victorie pentru a păstra şanse pentru Euro 2004. Meciul era arbitrat de Urs Meier, un arbitru elveţian, al cărui nume avea să fie întimpărit în memoria fiecărui suporter român.

Danemarca a început foarte bine meciul, Tommason reuşind să deschidă scorul dintr-un penalty inexistent în minutul 35. Din acel moment, meciul a luat o turnură şi România a început să preseze şi să domine jocul. După ce Stoican, Ganea şi Chivu au ratat ocazii mari a venit şi golul printr-o execuţie sclipitoare a lui Mutu din minutul 61. 10 minute mai tîrziu, Daniel Pancu trimite o torpilă de la marginea careului de 16 metri care se opreşte în poarte nefericitului Sorensen şi România avea asigurat un loc de baraj.

A urmat apoi o cavalcadă de ocazii ale tricolorilor, Bratu şi Mutu ratînd ocazii incredibile de gol. În minutul 95 a venit lovitura danezilor care i-a îngropat pe tricolori. O centrare de pe partea stîngă l-a găsit pe Martin Laursen singur în careu, care a adus golul egalării pentru danezi şi i-a scos din cursa de calificare pe tricolori. Vinovat pentru acest rezultat a fost găsit arbitrul Urs Meier, care a fost acuzat că a tras din greu cu gazdele şi a prelungit meciul foarte mult. VEZI VIDEO:

Meciul de palmares

În finalul anului 2014, România şi Danemarca se întîlnescu din nou, De această dată, într-un meci amical, ambele formaţii avînd acelaşi selecţioner ca şi în meciul de infarct din urmă cu 11 ani, Anghel Iordănescu, respectiv Morten Olsen. Singura miză a acestui meci e cea a clasamentului FIFA. Meciul va avea loc marţi de la ora 20:30 pe Arena Naţională şi va putea fi urmărit în format LIVETEXT pe FANATIK.RO

P: Înregistreaza-te acum la Sportingbet si primesti un Free Bet de 400 lei!

Tags: