Paștele 2020 va rămâne de neuitat pentru toată lumea. Izolați la domiciliu din cauza coronavirusului SARS-CoV-2, vom trăi taina sfântă a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos departe de majoritatea celor dragi. Doamna „Cinema” Irina Margareta Nistor recomandă cititorilor FANATIK 5 filme care pot întregi cea mai mare sărbătoare a creștinătății, printre ouă roșii, friptură de miel și pască.
Reputat critic de film, Irina-Margareta Nistor este cunoscută de toată România din ultimii ani ai Epocii de Aur a lui Nicolae Ceaușescu, atunci când vocea ei era pe toate casetele cu filme „piratate” din Vest și văzute în lungi nopți de video, claie peste grămadă acasă la fericiții proprietari ai aparatelor VHS care ajunseseră să coste cât un autoturism Dacia…
Pentru zilele sfintei sărbători a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, Irina-Margareta Nistor recomandă cititorilor FANATIK 5 filme care să vă mai aline tristețea că la masa festivă de Paște nu-i veți avea alături pe toți cei dragi din cauza izolării la domiciliu impuse de pandemia de COVID-19. S-o „ascultăm”!
Mini-serialul din 1977 a rămas cel mai izbutit dintre toate pe subiecte biblice. Nu este de mirare, atâta vreme cât a fost regizat de Franco Zeffirelli. Având în vedere că are 382 de minute (!), este o bună ocazie să rămâneți în casă și, pentru o parte dintre dumneavoastră, născută… mai devreme, să retrăiți vremurile când era un subiect interzis. O ecranizare a Patimilor și Învierii Domnului Iisus Hristos categoric fără egal și de neuitat. Robert Powell pare născut ca să întruchipeze convingător acest personaj. Mai ales că avea 33 de ani când s-a turnat filmul…
Preluarea integrală a filmului de pe youtube.
Pe HBO-GO puteți vedea acest film, știu, o să spuneți că este extrem de siropos, eu aș zice doar că e dulce, dar fără să adauge kilograme pe cântar. Totul despre o fabrică de ciocolată, despre o iubire previzibilă și dacă n-aveți niște figurine comestibile prin zonă, o să muriți de poftă. E interesant de văzut cum se creează ceva nou (o posibilă sugestie de o afacere), ceea ce ne prinde bine, ce înseamnă o firmă construită în mai multe generații și cum se petrece Paștele în America. În condiții normale!
https://youtu.be/hxlHl5a8ptQ
Preluarea integrală a filmului de pe youtube.
Un mini-serial ușor atipic pentru perioada Paștelui, mai degrabă despre CIA și conflictele dintre Israel și Palestina. Are, însă, suficient mister cât să te țină cu sufletul la gură, până la episodul 10 din acest prim sezon 2020. În rolul agentei speciale este fermecătoarea Michelle Monaghan, pe care o știm din trei „Misiuni Imposibile”: 2006, 2011, 2018 și care a debutat în 2001, în „Parfum”, unde era Henrietta. Ceea ce mă duce cu gândul la alt film marcant din istoria celei de-a 7 arte, „Parfum de femeie” (Scent of a Woman, 1992), cu un Al Pacino magistral, răsplătit cu Oscar pentru acest rol în 1993 …
O peliculă remarcabilă din 1987, cu Sir Anthony Hopkins și Dame Judi Dench, care sunt „englezii”, și Anne Bancroft (pe care o regăsiți și în „Iisus din Nazaret”, unde este Maria Magdalena), o americancă pasionată de lectură, ce-și comandă cărți rare, care să-i vină prin poștă, de la Londra. O ocazie de a ne face o nouă listă de lecturi și mai ales de a descoperi cât de mare era sărăcia în Marea Britanie după Al Doilea Război Mondial și prin anii ’50, când insularii se bucurau de orice pachet cu bunătăți venit de peste Ocean, de Crăciun sau de Paște.
Un muzical clasic, plin de speranță, atât de necesară după Al Doilea Război, și nu numai, din 1948, cu Judy Garland (că tot a fost anul ei, având în vedere că Renée Zellweger a luat Oscarul, întruchipând-o într-o peliculă recentă) și cu cel mai mare dansator al tuturor timpurilor, carismaticul Fred Astaire. Care l-a înlocuit în ultimul moment pe alt nume mare al dansului, Gene Kelly, ales inițial pentru rolul principal, dar care și-a rupt glezna jucând volei chiar înainte de filmări. Firește este și o idilă și vom fredona câteva melodii de neuitat, între care și „Easter Parade”, a extraordinarului compozitor Irving Berlin, născut în Rusia Imperială și care a ajuns în Statele Unite la 5 ani, ca să ne aline în clipele cele mai complicate. „Parada de Paște” a fost un succes la box-office, fiind filmul cu cele mai mari încasări al cuplului de aur Judy Garland și Fred Astaire.