News

Video. Tornadă puternică în Slovacia. Vântul de 200 km/h a făcut prăpăd

O tornadă puternică a afectat o localitate din Slovacia. Vijelia a produs pagube importante de ordin material.
06.08.2021 | 16:05
Video Tornada puternica in Slovacia Vantul de 200 kmh a facut prapad
Video. Tornadă puternică în Slovacia. Vântul de 200 km/h a făcut prăpăd. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După Cehia, în iunie, și Slovacia a fost lovită de o tornadă puternică. Un astfel de fenomen meteo extrem s-a abătut joi asupra localității Petkovce din estul țării.

Însoțită de rafale ale vântului cu viteze de până la 200 km/h, vijelia a produs pagube importante pentru localnici. Singura veste bună este că, deocamdată, nu s-au anunțat persoane rănite de furia naturii.

ADVERTISEMENT

Localitate din Slovacia, lovită de o tornadă puternică. Vântul de 200 km/h a produs pagube

O tornadă violentă a afectat joi seară localitatea Petkovce din districtul Vranov, din Slovacia. Fenomenul a avariat mai multe case. Acest lucru a fost anunțat chiar de primarul așezării Pavol Hybala, conform site-ului Terasz.sk.

”Patru case au fost serios avariate și acoperișurile acestora smulse de vânt. Copacii sunt rupți, liniile electrice sunt dărâmate. Drumul este impracticabil”, a declarat ofițerul operațional al Direcției Regionale a Corpului de Pompieri și Salvare din Preov, conform presei locale.

ADVERTISEMENT

La fața locului au fost mobilizați aproape 20 de pompieri profesioniști și voluntari din zonă. Aceștia au ajutat la îndepărtarea copacilor căzuți și ale părților de acoperișuri aruncate pe drum.

Primarul localității povestește momentele cumplite prin care a trecut: ”Totul în jur se învârtea și lucrurile erau ridicate. Țiglele de pe acoperișuri au fost transportate poate la 100 de metri.

ADVERTISEMENT

Vijelia a afectat doar o parte a satului. A durat poate un minut, dar a demolat totul”, a spus primarul, adăugând că, din datele preliminare, nu au fost răniți.

Edilul a mai spus că, momentan, nu a fost efectuată o evaluare a pagubelor, precizând că pe lângă cele patru case care au rămas fără acoperiş alte trei gospodării au fost avariate.

ADVERTISEMENT

Cehia, lovită de o tornadă puternică în iunie

Slovacia nu a fost singura ţară din Europa Centrală care a fost lovită de o tornadă. Tot joi, alte două tornade s-au format în Polonia, în localităţile Rzeszow şi Jozefow.

Tot în această vară, și Cehia a fost afectată de o tornadă. Furtuna a lovit puternic mai multe localități din sud-estul statului. L acea dată, bilanțul a fost unul crunt: 5 morți și peste 300 de persoane rănite.

Sute de case au fost avariate în regiunea Moravia de Sud. Imaginile care au apărut în spațiul online prezentau scene desprinse parcă dintr-un război.

Tornada din iunie a fost cea mai puternică observată vreodată în Cehia, având în vedere că viteza vântului a atins chiar și 332 km/h.

ADVERTISEMENT