Fotbal intern

VIDEO. Tradiţia pune presiune pe Contra! Neînvinşi la debut din 1990

Echipa naţională a României joacă joi, 5 octombrie, de la ora 21:45, cu selecţionata Kazahstanului în etapa a 9-a din preliminariile Campionatului Mondial din 2018. Cu această ocazie, Cosmin...
04.10.2017 | 09:05
VIDEO Traditia pune presiune pe Contra Neinvinsi la debut din 1990
ADVERTISEMENT

Echipa naţională a României joacă joi, 5 octombrie, de la ora 21:45, cu selecţionata Kazahstanului în etapa a 9-a din preliminariile Campionatului Mondial din 2018. Cu această ocazie, Cosmin Contra va debuta pe banca tehnică a tricolorilor.

România – Kazahstan. Noul selecţioner al României devine astfel al zecelea antrenor al echipei naţionale a României de după Revoluţia din decembrie 1989. Până în prezent, niciunul dintre cei nouă tehnicieni care au debutat pe banca tehnică a echipei naţionale a României nu a pierdut în primul meci. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

ADVERTISEMENT

După Campionatul Mondial din 1990, Emerich Jenei a plecat de la cârma echipei naţionale a României. În locul fostului antrenor al Stelei, pe banca tehnică a tricolorilor a venit Gheorghe Constantin. Primul meci al acestuia a fost amicalul URSS-România 1-2. Victoria a fost una importantă, chiar dacă sovieticii au folosit mai mulţi jucători din linia a doua.

4 meciuri a bifat Gheorghe Constantin pe banca echipei naţionale

“Profesorul”, termen scurt la naţională

Gheorghe Constantin nu a avut viaţă lungă pe banca tehnică a echipei naţionale. Fostul jucător al Stelei şi-a dat demisia după meciul România-Bulgaria 0-3 din preliminariile Campionatului European din 1992. În locul “Profesorului” a venit Mircea Rădulescu, “Riciu” debutând cu dreptul pe banca naţionalei, în partida România-San Marino 6-0, din preliminariile pentru Europeanul din Suedia.

ADVERTISEMENT

16 goluri a marcat echipa naţională a României în mandatul lui Gheorghe Constantin

Doi ani mai târziu, Mircea Rădulescu era înlocuit de la cârma echipei naţionale. Cornel Dinu îi prelua pe tricolori înaintea preliminariilor Campionatului Mondial din 1994. Primul meci pe banca tricolorilor a fost unul de succes, România câştiga cu 2-0 amicalul contra Letoniei.

7 victorii în 13 meciuri a obţinut Cornel Dinu la cârma echipei naţionale

Iordănescu, victorie la debut cu 4-0

Cornel Dinu nu a avut nici el viaţă lungă la cârma echipei naţionale a României. Fostul antrenor dinamovist a fost demis după eşecul istoric de la Kosice. Tricolorii erau învinşi cu 5-2 de naţionala Cehoslovaciei, iar şansele de a merge la turneul final din Statele Unite ale Amercii erau mici. Anghel Iordănescu o lăsa pe Steaua Bucureşti şi prelua echipa naţională. “Generalul” debuta la Toftir, în Insulele Feroe, şi România obţinea victoria cu 4-0. Erau trei puncte eşenţiale pentru calificarea la Mondialul din vara anului viitor.

ADVERTISEMENT

3 turnee finale a bifat Anghel Iordănescu în primul său mandat la echipa naţională

Timp de cinci ani, echipa naţională nu a mai avut probleme la nivelul băncii tehnice. Abia în 1998, Anghel Iordănescu anunţa că îi va părăsi pe tricolori pentru a prelua selecţionata Greciei. Victor Piţurcă era promovat de la tineret şi debuta pe banca tehnică a României în amicalul cu Norvegia. Meciul de la Oslo s-a terminat la egalitate, 0-0.

3 mandate a avut Victor Piţurcă la echipa naţională

Boloni şi Hagi, egal la primul meci

“Piţi” nu a dansat decât preţ de o campanie, selecţionerul fiind demis după divergenţele avute cu Gică Hagi şi Gică Popescu. Emerich Jenei s-a ocupat de tricolori la Campionatul European din 2000, însă fostul antrenor stelist a fost înlocuit cu Ladislau Boloni. România şi Polonia terminau la egalitate, 1-1, în meciul amical jucat pe stadionul “Cotroceni”. Boloni bifa primul meci pe banca tricolorilor.

ADVERTISEMENT

2 înfrângeri în 13 meciuri a avut Ladislau Boloni la echipa naţională

Boloni nu a încheiat campania pentru Mondialul din 2002. Sporting Lisabona i-a oferit un contract de nerefuzat şi Federaţia Română de Fotbal a fost nevoită să aducă un nou selecţioner. Gică Hagi a fost alesul lui Mircea Sandu, iar fostul decar al echipei naţionale urma să debuteze pe banca tehnică a României într-un meci amical contra Sloveniei. “Regele” a lipsit la primul meci din cauza unei crize renale, în locul său, pe banca tricolorilor, stând Gabi Balint. Fără să ştie, Hagi a lipsit la primul meci din trilogia România-Slovenia din 2001. Partida de la Lujubljana s-a terminat la egalitate, 2-2.

3 egaluri în 5 meciuri a avut Gică Hagi la echipa naţională

Cum au debutat Lucescu şi Daum

Opt ani au trebuit să treacă până când la echipa naţională a României a venit un tehnician care nu îi mai antrenase în trecut pe tricolori. După mandatele lui Anghel Iordănescu şi Victor Piţurcă, Federaţia Română de Fotbal a apelat la Răzvan Lucescu. Fostul antrenor al lui FC Braşov a preluat selecţionata din mers şi în primul meci a câştigat cu 1-0, la Marijampole, în faţa Lituaniei, în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2010.

21 de meciuri a stat Răzvan Lucescu pe banca echipei naţionale

Ultimul debutant pe banca tehnică a tricolorilor a fost Christoph Daum. Antrenorul neamţ a venit după plecarea lui Anghel Iordănescu şi a avut ghinion la primul meci. Tricolorii au remizat, 1-1 cu Muntenegru, însă ar fi putut să obţină toate cele trei puncte dacă Nicuşor Stanciu nu rata un penalty în minutele de prelungire ale meciului de la Cluj.

3 victorii în 10 meciuri a obţinut Christoph Daum la echipa naţională

ADVERTISEMENT