O furtună însoțită de vijelie și căderi masive de precipitații a blocat traficul pe Transalpina. Între timp, hidrologii au emis și atenționări cod galben de inundații, valabile în orele următoare pe râuri din Oltenia și Transilvania.
Chiar la începutul minivacanței de Sfânta Maria a fost un veritabil haos pe Transalpina. Seara trecută s-a înregistrat o rupere de nori pe DN 67 C – Transalpina. Din cauza ploilor torențiale, la km 96-97, mai multe pietre au căzut și cantități uriașe de nămol s-au scurs de pe versanți, blocând șoseaua.
Drumul în zonă a fost blocat pur şi simplu pe mai bine de 50 de metri. Nici o mașină nu a mai putut trece ore bune până când drumarii au reușit să elibereze carosabilul.
Ploaia torențială a durat doar o oră. A fost suficient pentru ca șuvoaiele uriașe să aducă pământ, bolovani și trunchiuri de copaci de pe versanți. Acest lucru a dus la blocarea șoselei pe zeci de metri.
La un moment dat, un autoturism a fost la un pas să fie prins de forța torentului. Pe filmările apărute din zonă se văd zeci de autoturisme cu turiști blocate de o parte și de alta a porțiunii de drum blocat de aluviuni.
Timp de 12 ore, drumul a fost blocat. Treptat, drumarii au reușit să elibereze carosabilul, dar numai pe o bandă. Ore bune, traficul s-a desfășurat doar alternativ. Blocajul a avut loc în zona Hidrocentralei Gâlceag, la aproximativ 6 kilometri de Popasul Regelui.
România se află în aceste zile sub alerte cod roșu, portocaliu și galben de caniculă. În paralel, în unele zone lovesc și manifestările de instabilitate. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, atenţionări cod galben de inundaţii. Acestea sunt valabile în orele următoare pe râuri din Oltenia şi Transilvania.
Conform INHGA, până la ora 22:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râuri din mai multe bazine hidrografice.
E vorba de Mureş – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Alba Iulia – amonte confluenţă cu râul Strei şi Sebeş – bazin superior (judeţele: Alba, Sibiu şi Hunedoara), precum şi pe Jiu – bazin amonte S.H. Iscroni (judeţele: Hunedoara şi Gorj).