Tragedie de proporții în al doilea cel mai mare oraș din Serbia, Novi Sad, acolo unde acoperișul gării s-a prăbușit peste călători. Până în acest moment s-au raportat 14 morți.
Cele mai noi date din Serbia spun că 14 oameni au murit la Novi Sad, după ce acoperișul gării s-a prăbușit. Printre victime se află și un copil de 6 ani. Alți 3 tineri sunt în stare gravă. Unuia i-a fost amputat piciorul, au confirmat procuratura și medicii.
Printre cei 14 morți sunt 8 cetățeni sârbi, unul din Macedonia de Nord, iar cinci dintre morți nu au fost încă identificați. În discursul său către public, președintele Aleksandar Vucic a spus că va cere ca responsabilii de prăbușirea gării să fie urmăriți penal și pedepsiți aspru. Guvernul Serbiei a declarat ziua de 2 noiembrie zi de doliu național, iar primarul din Novi Sad a declarat trei zile de doliu în oraș.
Crește bilanțul victimelor din Novi Sad, după prăbușirea gării din oraș. Conform datelor venite de la ministrul de Interne Ivica Dacic, sunt 11 morți și 3 persoane în stare gravă.
”Două persoane sunt încă în sala de operație. Rănile sunt grave și le pun viața în pericol”, a spus medicul. Vesna Turkulov, directorul Spitalului Clinic din Voivodina, citat de Index.hr.
Același medic a mai subliniat că toate cele trei persoane rănite sunt tinere. ”Nu avem încă documente de identificare. Toate cele trei persoane sunt tinere, un bărbat și două femei“, a adăugat doctorul.
Ministrul de Interne de la Belgrad, Ivica Dacic, a anunțat vineri că 8 cadavre au fost găsite după ce acoperișurile exterioare ale gării principale din Novi Sad, al doilea oraș al Serbiei, s-au prăbușit.
Totul s-a întâmplat în jurul prânzului. Ajunse la fața locului, echipele de salvare au fost scos, în viață, încă două persoane de sub dărâmături. E vorba o femeie și o fată de 14 ani. Ambele sunt în stare critică. Dacic a spus că operațiunile de salvare vor continua.
Posturile de televiziune din Serbia au arătat serviciile de urgență la fața locului. A ajuns în zonă inclusiv personalul medical cu mai multe tărgi. ”Este o operațiune de salvare extrem de dificilă care va mai dura câteva ore. Avem aproximativ 80 de salvatori din mai multe orașe care lucrează și utilaje grele”, a declarat Dacic.
O reacție a venit și de la premierul Serbiei. Acesta a spus că Novi Sad trece prin una dintre cele mai negre zile din istoria sa. Oficialul promite că vinovații vor fi trași la răspundere.
”Aceasta este una dintre cele mai grele zile din istoria postbelică a orașului Novi Sad, o tragedie teribilă. Știm că gara a fost construită în 1964. Vom insista ca cei responsabili și cei care au trebuit să aibă grijă de structura clădirii să fie trași la răspunde. Condoleanțele mele familiilor celor decedați”, a declarat prim-ministrul sârb Milos Vucevic.
În clipurile video postate pe reţelele de socializare pot fi văzute ambulanţe, un camion de pompieri şi excavatoare în faţa gării. Conform publicației BalkanInsight, gara din Novi Sad a fost redeschisă în iulie după trei ani de renovare. Unele lucrări erau încă în curs în anumite părţi ale gării.
Într-un comunicat emis după această tragedie, societatea căilor ferate din Serbia a precizat că acoperişul exterior care s-a prăbuşit nu a beneficiat de lucrări de renovare.
Maja Gojkovic, președintele Voivodinei, o provincie autonomă a Serbiei unde Novi Sad este principalul oraș, a declarat că gara a fost construită ”conform standardelor europene”.