News

Video. Un atac cu drone a lovit o fabrică de muniții din Iran. Momentul, surprins de un trecător

Dronele au fost folosite pentru a ataca o uzină militară din Iran, agențiile de știri iraniene relatând o explozie puternică și arătând o lumină puternică.
29.01.2023 | 11:58
Video Un atac cu drone a lovit o fabrica de munitii din Iran Momentul surprins de un trecator
Explozia a fost surprinsă de un trecător Foto: Captura ecran Twitter
ADVERTISEMENT

Vehicule de urgență și camioane de pompieri au fost prezente la uzina din provincia centrală Isfahan. Atacul de sâmbătă survine pe fondul tensiunilor legate de programul nuclear iranian, precum și de furnizarea de drone Shahed către Rusia, care au fost folosite în războiul împotriva Ucrainei.

Un atac cu drone a lovit o fabrică de muniții din Iran

Unele rapoarte au afirmat că mai multe instalații au fost lovite în jurul Iranului în decurs de câteva ore.

ADVERTISEMENT

The Guardian nu a putut confirma aceste rapoarte, dar agenția de știri iraniană IRNA a raportat un incendiu la o rafinărie de petrol din orașul Tabriz din nordul țării, precizând că o persoană a fost rănită.

Aceasta nu a precizat care a fost cauza incendiului sau dacă acesta are legătură cu incidentul din Isfahan.

ADVERTISEMENT

Ministerul iranian al Apărării a afirmat că atacul cu drone a fost “nereușit”, o dronă fiind doborâtă de apărarea aeriană, iar două au explodat când au fost “prinse în capcane de apărare”. Au existat “pagube minore la acoperișul atelierului”.

Adjunctul guvernatorului provinciei Isfahan, Mohammad Reza Jan-Nesari, a declarat la televiziune că nu au existat “victime” în urma atacului din această provincie, adăugând că “cauza incidentului este în curs de investigare”.

ADVERTISEMENT

Autoritățile nu au oferit detalii cu privire la activitățile desfășurate în locul vizat, la nord de orașul Isfahan. Iranul are mai multe situri de cercetare nucleară cunoscute în regiune, inclusiv o uzină de conversie a uraniului.

În ultimii ani au avut loc mai multe explozii și incendii în jurul unor instalații militare, nucleare și industriale iraniene.

ADVERTISEMENT

În iulie, Iranul a declarat că a arestat o echipă de sabotaj formată din militanți kurzi care lucrau pentru Israel și care plănuiau să arunce în aer un centru “sensibil” al industriei de apărare din Isfahan.

Israelul amenință de mult timp cu acțiuni militare împotriva Iranului dacă discuțiile indirecte dintre Washington și Teheran nu reușesc să salveze pactul nuclear din 2015. Israelul afirmă că Iranul încearcă să dezvolte arme nucleare. Teheranul neagă acest lucru.

ADVERTISEMENT